ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ν. Στασινού: Σε αναβρασμό η αγορά πετρελαίου- τι μέλλει γενέσθαι. Ένα μεγάλο ερωτηματικό στέκεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

πηγή: energypress.gr

Ένα μεγάλο ερωτηματικό στέκεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, καθιστώντας παρακινδυνευμένη την όποια πρόβλεψη για την πορεία κρίσιμων κλάδων, από την ενέργεια και τη μεταποίηση έως τις μεταφορές και το λιανεμπόριο και θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνέχεια της ανάκαμψης. Τι θα γίνει με την τιμή του πετρελαίου; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει προς το παρόν με βεβαιότητα, καθώς αντικρουόμενες δυνάμεις δίνουν μάχη σε μία αγορά, που βρίσκεται σε απόλυτο αναβρασμό.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν, με την τιμή του μπρεντ να ενισχύεται 0,5% στα 77,18 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου και την τιμή του αμερικανικού αργού να καταγράφει ανάλογη άνοδο στα 68,06 δολάρια το βαρέλι στις 08:40 ώρα Ελλάδος. Η ανάκαμψη αυτή έρχεται, ωστόσο, ύστερα από μία εβδομάδα, που επεφύλλασσε στο πετρέλαιο τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου διμήνου.

Η τιμή του αμερικανικού αργού δέχθηκε την ισχυρότερη πίεση, καταγράφοντας πτώση 2,9%, ενώ εκείνη του μπρεντ υποχώρησε 1% την περασμένη εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η άνοδός τους σε υψηλά τεσσάρων ετών. Οι τιμές θυμίζουν εν πολλοίς ένα τρενάκι του τρόμου, στο οποίο οι οδηγοί στο τιμόνι εναλλάσσονται.

Από τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του αμερικανικού αργού έχει κυμανθεί μεταξύ 64 και 74 δολαρίων το βαρέλι και η τιμή του μπρεντ μεταξύ 70 και 80 δολαρίων το βαρέλι. Η διαφορά των 10 δολαρίων δεν είναι καθόλου αμελητέα και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που φοβούνται ακόμη εντονότερες διακυμάνσεις.

Από τη μία οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι κυρώσεις στο Ιράν, η κατάρρευση στην παραγωγή της Βενεζουέλας, η διαρκής αναταραχή στη Λιβύη και τη Νιγηρία, δίνουν το τιμόνι σε όσους προβλέπουν μεγάλα προβλήματα προσφοράς και άνοδο των τιμών. Όταν όμως οι φόβοι για την έκταση και τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα- τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές αργού στον πλανήτη- εντείνονται, το τιμόνι αλλάζει χέρια και η πτώση έρχεται.

Η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών του πετρελαίου και το ενεργειακό κόστος σημαίνει α) αβεβαιότητα στην κατάρτιση των προϋπολογισμών τόσο των χωρών- παραγωγών όσο και εκείνων, που καλύπτουν τις ανάγκες τους με εισαγωγές, β) ανησυχία στους καταναλωτές για το κόστος της βενζίνης, αλλά και βασικών ειδών διατροφής, που επηρεάζονται άμεσα από το ενεργειακό κόστος, γ) ερωτηματικά για τον πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και δ) θολό τοπίο για τα εταιρικά κέρδη.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα θελήσει να πάρει το ρίσκο της μετωπικής σύγκρουσης με την Κίνα. Ο παράγοντας πάντως, που θα καθορίσει ίσως περισσότερο από κάθε άλλον την πορεία της αγοράς πετρελαίου και των τιμών είναι εάν με πόση δυναμική θα προχωρήσει η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση. Και εδώ έχουμε περιόδους υψηλών ταχυτήτων, αλλά και πολλά πισωγυρίσματα. Ο κόσμος χωρίς πετρέλαιο είναι σίγουρα πολύ μακριά ακόμη.

Ο κόσμος, ωστόσο, στον οποίο το πετρέλαιο θα έχει χάσει την κυριαρχία του στην αγορά ενέργειας και θα μπορεί να επηρεάζει σε πολύ μικρότερο βαθμό την παγκόσμια οικονομία, ίσως να απέχει μόλις πέντε χρόνια,σύμφωνα με εκτιμήσεις της NVD. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο σοβαρά λαμβάνουν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, το σήμα κινδύνου, που εκπέμπει ο πλανήτης.

(Ναυτεμπορική)