ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σιάμισιης: Κανένας κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε αργό – Δεν επιβαρύνουμε την κατανάλωση παρά το αυξημένο μας κόστος

https://energypress.gr/news/siamisiis-kanenas-kindynos-gia-tin-energeiaki-asfaleia-tis-horas-se-argo-den-epivarynoyme-tin

Μιχάλης Μαστοράκης

Την πρόθεση των ΕΛΠΕ να βαδίσει ενεργά και δραστήρια στο «μονοπάτι» της ενεργειακής μετάβασης τα επόμενα χρόνια ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, το οποίο εγκαινιάστηκε μέσα στην εβδομάδα δεν είναι το τελευταίο, καθώς παραμένει ο στόχος για 50% μείωση στο ανθρακικό αποτύπωμα των ΕΛΠΕ μέχρι το 2030. Από την άποψη αυτή, ο Όμιλος τόσο μέσω της συμμετοχής του σε ΔΕΠΑ και Elpedison όσο και αυτοτελώς, επιδιώκει και στοχεύει την περαιτέρω ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας.

Ως προς την στρατηγική του Ομίλου, το γνωστό Vision 2020-2025 συνιστά μια ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων, ξεκινώντας από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση. Όπως υπογράμμισε το υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΛΠΕ, ο Όμιλος αντιλαμβάνεται τα «σημάδια» των καιρών, δηλαδή, ότι από την μία απέχουμε ακόμη από το σημείο να εγκαταλείψουμε την οικονομία του άνθρακα και ταυτόχρονα την ανάγκη για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Πρόσθεσε πως οι υγροί υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν ακόμη για ορισμένες δεκαετίες καθώς «ωριμάζει» ακόμη η υποκατάσταση τους από την ηλεκτροκίνηση ή κι ακόμη περισσότερο από το υδρογόνο που μια σειρά λόγοι δεν επιτρέπουν σήμερα την πλατιά εμπορική του χρήση.

Επομένως, η «επόμενη ημέρα» των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει ανάπτυξη των νέων πράσινων τεχνολογιών και ταυτόχρονα διατήρηση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Επιπρόσθετα, ο κ. Σιάμισιης ανήγγειλε ένα νέο πιλοτικό έργο που πρόκειται να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου και θα αφορά την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μετά και τις νέες κυρώσεις της Ευρώπης σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε πως τα ΕΛΠΕ, όπως και η Ελλάδα δεν έχουν πρόβλημα εφοδιασμού με αργό πετρέλαιο.

Αν και κατά ένα μεγάλο ποσοστό αυτό προερχόταν από Ρωσία, οι εισαγωγές αυτές έχουν σταματήσει με πρωτοβουλία του Ομίλου και το γεγονός ότι τα διυλιστήρια βρίσκονται σε παράκτια θέση, επιτρέπει την άμεση και γρήγορη διαφοροποίηση στον εφοδιασμό του ομίλου με αργό. Ως προς το ρωσικό αέριο, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, όπως επισήμανε, όπου βέβαια, και εκεί, η λύση θα δοθεί με διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ενέχει ένα πρόσθετο κόστος.

Στο κομμάτι των εγχώριων υδρογονανθράκων, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κατέστησε σαφές ότι η έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων παραμένει στον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου, ξεχωρίζοντας τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Τέλος, υπογράμμισε  πως τα ΕΛΠΕ έχουν επιλέξει μέχρι στιγμής να μην μετακυλίσουν το όποιο πρόσθετο κόστος στον καταναλωτή, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, επιβαρύνονται με αύξηση στο κόστος κατά 200-250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όπως ανέφερε, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει γίνει αυτή η επιλογή.