11 Ιανουάριος 2025
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πλαφόν κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης

capital.gr του Γιώργου Λαμπίρη

Κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η τροπολογία για την “Περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης”, κάτι που είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ έως και τις 30 Ιουνίου του 2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο του μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο μεικτό περιθώριο κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2021.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πλαφόν κέρδους σε είδη πρώτης ανάγκης

Οι σχετικές διατάξεις που αφορούν στον περιορισμό της αθέμιτης κερδοφορίας και έρχονται να θέσουν πλαφόν στο κέρδος των επιχειρήσεων που διακινούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, έρχονται ως προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο “Πρότυπες Προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως μία προσπάθεια αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί στην αγορά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, γεγονότα που ήδη έχουν φέρει σοβαρές ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ποιοι έχουν την ευθύνη ελέγχου για φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας

Την ευθύνη ελέγχου για καταγγελίες που αφορούν σε φαινόμενα αισχροκέρδειας ή για σχετικούς ελέγχους, έχουν:

–  Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργέιου Ανάπτυξης

–  Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς

–  Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των περιφερειών

Πρόστιμα έως και 1.000.000 ευρώ

Όπως προβλέπει η τροπολογία, θα επιβάλλονται συγκεκριμένες κυρώσεις στους παραβάτες που θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα καταλήγουν σε πρόστιμα από 5.000 έως και 1.000.000 ευρώ.

Επιπλέον προβλέπονται πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ εάν κάποιος μετά από έλεγχο αποκρύψει ή παραποιήσει αλλά και δεν προσκομίσει στοιχεία που ζητούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.