Δεν μας ρώτησε ο Σάρατζ πριν υπογράψει με τον Ερντογάν, λέει η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης
energypress.gr
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης, NOC, δεν ερωτήθηκε από κανέναν, πριν υπογραφούν τα παράνομα μνημόνια, μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 28 Νοεμβρίου 2019, δήλωσε τη Δευτέρα,ο πρόεδρος της NOC, Μουσταφά Σανάλα.
Η συμφωνία, που υπογράφηκε τον περασμένο μήνα, επιδιώκει να δημιουργήσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη από τη νότια ακτή της Τουρκίας στη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης.
Όπως δήλωσε λοιπόν Σανάλα, ο Σαράτζ, βιαζόταν τόσο πολύ να κλείσει τη συμφωνία με τον Ερντογάν, πιθανώς για να πάρει τα ανταλλάγματα που προσέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, που δεν σκέφτηκε καν να συμβουλευθεί την ίδια την κρατική εταιρεία πετρελαίου, στη δικαιοδοσία της οποίας θα έπρεπε να είναι τα όποια κοιτάσματα στην περιοχή και της οποίας η άποψη και η συμβουλή θα πρέπει να έχει το μεγαλύτερο βάρος σε μία τέτοια συμφωνία.
Μιλώντας για τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στα λιμάνια και τα διυλιστήρια, ο Σανάλα προειδοποίησε πως “εάν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να ανέχεται τον αποκλεισμό τούτο, τότε θα είναι συνυπεύθυνη για την κατάλυση του κράτους δικαίου στην εμπόλεμη χώρα. Κι αυτό σημαίνει περισσότερη διαφορά, περισσότερο έγκλημα, περισσότερες αδικίες και περισσότερη φτώχεια”.
10ημερος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί είναι ο μακρύτερος έως σήμερα, αναγκάζοντας πολλά διυλιστήρια και λιμένες της Λιβύης να κλείσουν, παράλληλα προκαλώντας καταβαράθρωση της παραγωγής από 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 262.000. Ο Σανάλα πρόσθεσε πως σύντομα αυτή η παραγωγή θα μειωθεί έτι περαιτέρω, στα 72.000 βαρέλια, εάν συνεχισθεί ο αποκλεισμός.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός των μεγαλυτέρων λιμένων και κοιτασμάτων πετρελαίου, όμως δεν είναι άμεσα ορατό το πότε αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί.
Ο Σανάλα δήλωσε πως στον λιμένα Ρας Λανούφ, εξαγώγιμο είναι μόλις το 30% των αποθεμάτων, ενώ στο Ες Σίντερ το 37%, λόγω και των ζημιών που έχει υποστεί εξαιτίας των μαχών τα τελευταία χρόνια. Κατά τον ίδιον, η NOC δίνει προτεραιότητα στην τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο της Ζαουΐγια.
Ο αποκλεισμός είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης ο στρατός του κυρίαρχου στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η NOC υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός διατάχθηκε από τις δυνάμεις του Χάφταρ, αν και υποστηρικτές του θέλουν να τον παρουσιάσουν ως απαίτηση της λαϊκής βούλησης.
Επίσης, ο Σανάλα επεσήμανε τους μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τα τεχνικά προβλήματα που κυοφορεί ο αποκλεισμός, με διάβρωση των αγωγών και διαρροές.