16 Ιανουαρίου 2025
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΡΑΕ: Τον Σεπτέμβριο στον αέρα το Παρατηρητήριο Τιμών Ρεύματος και Φυσικού Αερίου – Έπονται οι παρεμβάσεις για τα σταθερά τιμολόγια

energypress.gr

Ανοίγει εντός Ιουλίου για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου Τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, η ΡΑΕ είναι στο τελευταίο στάδιο της λειτουργίας του εργαλείου σύγκρισης των τιμών ανάμεσα στις εταιρίες προμήθειας. Το Παρατηρητήριο Τιμών θα μπορούν να αξιοποιούν οι καταναλωτές προκειμένου να ερευνούν τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και να επιλέγουν με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα και άλλα κριτήρια τους τη λύση που τους ταιριάζει.

Πηγές θέλουν τη ΡΑΕ να έχει δώσει πρόσβαση στους προμηθευτές προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές και τα προϊόντα τους και να κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Ο προγραμματισμός για να βγει στον «αέρα» το Παρατηρητήριο Τιμών δείχνει Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώθηκε και η δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για το θέμα των τιμολογίων και των ρητρών που επιβάλλουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή φέρεται να επιμένει στην καθιέρωση των σταθερών τιμολογίων ρεύματος ώστε οι καταναλωτές που δεν επιθυμούν τις μεταβολές ανάλογα με τη διακύμανση της Οριακής Τιμής Συστήματος να επιλέγουν σταθερή χρέωση στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού τους.

Όσον αφορά τις ρήτρες λόγω CO2 ή OTΣ, η Αρχή αναμένεται να ζητήσει από τους προμηθευτές την αναλυτική επεξήγηση των δύο ρητρών κάνοντας ενδεχομένως χρήση και παραδειγμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ στο κείμενο διαβούλευσης για τα τιμολόγια διαπίστωνε τα εξής:

1. Εφαρμόζονται εκτός πλαισίου συστήματος ευφυούς μέτρησης που δεν υφίστανται ακόμη στη χώρα μας.

2. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια σαφώς ορισμένη ή πιστοποιημένη από το Διαχειριστή τυπική καμπύλη κατανάλωσης στην κατηγορία όπου εφαρμόζονται, η οποία να συναρτάται με την τιμή Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και τα πρόσθετα κόστη χονδρεμπορικής αγοράς με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση μεσοσταθμικών τιμών ΟΤΣ επί σωρευτικών δεδομένων κατανάλωσης.

3. Τα τιμολόγια των προμηθευτών εγγυώνται σταθερή τιμή σε ένα εύρος διακύμανσης της ΟΤΣ και όταν η τελευταία ξεπεράσει το ανώτατο όριο τότε εκτός της επιβάρυνσης των τιμολογίων προστίθενται κι άλλες χρεώσεις. Η ΡΑΕ υποστηρίζει πως τα κόστη αυτά διαφοροποιούνται από προμηθευτή σε προμηθευτή αφού ο καθένας εφαρμόζει ξεχωριστή εξίσωση. Το αποτέλεσμα είναι να είναι δυσχερής η σύγκριση των τιμολογίων αλλά και των προσφορών.

4.  Εφαρμόζεται ρήτρα ΟΤΣ, η οποία δεν ακολουθεί κοινό κανόνα σε όλους τους προμηθευτές ως προς το χρονικό διάστημα αναφοράς των τιμών της, το οποίο δεν συμπίπτει αναγκαία με το χρονικό διάστημα κατανάλωσης.

5. Δεν είναι σαφές αν οι πρόσθετες χρεώσεις σχετίζονται με την ΟΤΣ.

Η ΡΑΕ κατόπιν τούτων καλεί τους προμηθευτές μεταξύ άλλων να απαντήσουν αν κρίνουν σκόπιμη την εφαρμογή σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία καταναλωτή, αν θα πρέπει να απαλειφθούν ρήτρες που δεν σχετίζονται με τη χονδρεμπορική αγορά όπως η ρήτρα CO2, ενώ ζητά από τους παρόχους να υποδείξουν και τρόπους καλύτερης προσυμβατικής ενημέρωσης των καταναλωτών για την ανάληψη κινδύνων.