4 Ιανουαρίου 2025
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Επενδυτικό πρόγραμμα 425 δισ. δολ. για να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο ανακοίνωσε η Σ. Αραβία

kathimerini.gr

Με ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας τουλάχιστον 425 δισ. δολ. η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, να αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο και να απεξαρτήσει σταδιακά την οικονομία της από το πετρέλαιο.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενώπιον προσκεκλημένων στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου κατά 200 χιλιόμετρα και την κατασκευή πέντε νέων αεροδρομίων.

Προβλέπει την ανάπτυξη του κλάδου των ορυχείων και των υποδομών της χώρας και περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών στην αμυντική βιομηχανία, ενώ επιδιώκει τη μεταφορά τεχνολογίας και μεταποίησης στο βασίλειο.

Εντάσσεται στο μεγαλύτερο σχέδιο που έχει επιχειρηθεί στην ιστορία του βασιλείου για την αναδιάταξη της οικονομίας του. Διακηρυγμένος στόχος του Ριάντ είναι να υπογράψει τουλάχιστον 70 συμφωνίες και ήδη ανακοίνωσε χθες βράδυ 66 συμφωνίες με βιομηχανικούς κολοσσούς.

Ανάμεσά τους και ένα συμβόλαιο συνεργασίας στον αμυντικό τομέα με τον γαλλικό όμιλο αεροδιαστημικής Thales. Ανακοίνωσε επίσης ότι η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου του βασιλείου, η Aramco, έκλεισε συμβόλαια με άλλες εταιρείες για τη μετατροπή σαουδαραβικού αργού σε χημικά παράγωγα.

Αεροδιαστημική

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, το επενδυτικό πρόγραμμα θα ενισχύσει τη σαουδαραβική οικονομία κατά 320 δισ. δολάρια έως το 2030 και θα δημιουργήσει 11 νέες βιομηχανίες, από τον τομέα της αεροδιαστημικής μέχρι τη βιοϊατρική.

Ορισμένα σχέδια έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ συντονίζονται προσπάθειες συνεργασίας ανάμεσα σε διαφορετικές βιομηχανίες. Ανάμεσά τους η προσπάθεια για μεταρρύθμιση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Θα ενταχθούν, άλλωστε, στο επενδυτικό πρόγραμμα ορισμένα σχέδια όπως το βιομηχανικό πάρκο στην ακτή του Περσικού Κόλπου. Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει την ολοκλήρωσή του σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας αλλά και την αξιοποίηση επενδύσεων από το πρόγραμμα «Οραμα 2030» που έχει προωθήσει ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν.

Οπως τονίζουν αναλυτές του Bloomberg, η επιτυχία του επενδυτικού προγράμματος θα είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ακόμη και ο χώρος στον οποίο παρουσιάστηκε χθες το επενδυτικό πρόγραμμα, το ξενοδοχείο Ritz-Carlton, παραπέμπει στις αυταρχικές μεθόδους του βασιλείου.

Πρόκειται για το ίδιο ξενοδοχείο στο οποίο οι Αρχές κράτησαν προ δύο ετών σε ομηρία μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και αξιωματούχων της χώρας επικαλούμενες την εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς. Μιλώντας, πάντως, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Σαουδάραβας υπουργός Μεταφορών, Ναμπίλ αλ Αμουντί, δήλωσε αισιόδοξος πως «μπορεί τα παγκόσμια προβλήματα να επηρεάζουν τη διάθεση των επενδυτών, αλλά εάν εγκαινιάσουμε τα προγράμματα με τον σωστό τρόπο, θα συμμετάσχουν τόσο ξένοι όσο και εγχώριοι επενδυτές».

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Ριάντ στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Γιάαπ Μέιτζερ, στέλεχος της Arqaam Capital Ltd, τόνισε πως «είναι πολύ περιορισμένα πλέον τα περιθώρια του Ριάντ για δαπάνες και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας». Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώθηκε το 2017 για πρώτη φορά μετά σχεδόν μια δεκαετία. Οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν δυσκολευθεί να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αλλά και τον ΦΠΑ ύψους 5% που εισήγαγε το Ριάντ στις αρχές του έτους. Η ανεργία βρίσκεται στο 12% και είναι η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας.

Έντυπη Καθημερινή