1 Σεπτεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Γιατί υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου 25 07 2024 | 16:10

https://energypress.gr/news/giati-ypohoroyn-oi-diethneis-times-toy-petrelaioy

του Μιχάλη Ψύλου

Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο μήνες έχουν υποχωρήσει οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας μάλιστα πτώση 6% από τις αρχές Ιουλίου.

Με πέντε συνεδριάσεις να απομένουν ως το τέλος του μήνα, η υποχώρηση των τιμών συνεχίστηκε και σήμερα το πρωί στις αγορές πρώτων υλών: Με πτώση 0,73 % για συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο, ξεκίνησε το αμερικανικό αργό, στα 76,97 δολάρια το βαρέλι  (-0,79%).

Το Brent της Βόρειας Θάλασσας διαπραγματεύεται επίσης στα 81,11 δολάρια το βαρέλι, διανύοντας τον δεύτερο πιο πτωτικό μήνα μέχρι στιγμής φέτος.

Το Brent ξεκίνησε τον Ιούλιο αγγίζοντας τα 87 δολάρια το βαρέλι, αν και από εκείνη τη στιγμή η τιμή του μειώνεται. Τα υψηλά της χρονιάς σημειώθηκαν τον Απρίλιο, όταν η τιμή ξεπέρασε τα 91 δολάρια

«Μετά από μερικούς μήνες αυξήσεων, όπου το πετρέλαιο «χόρευε» στον ρυθμό των παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων, οι τιμές υποχωρούν για τρεις λόγους» λένε παράγοντες της αγοράς στη Ναυτεμπορική: «Λόγω αβεβαιότητας των εκλογικών σεναρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, των ανησυχιών για την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, αλλά και τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, «η υποχώρηση των τιμών  εκδηλώνεται εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη ζήτηση στην Κίνα , τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν υψηλότερα μέχρι στιγμής φέτος, καθώς ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει τους περιορισμούς στην παραγωγή Τύπου, με τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου να έχουν μειωθεί  στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο».

Απώλειες στις πετρελαϊκές εταιρείες

Ο ΟΠΕΚ+ θα συναντηθεί ξανά την 1η Αυγούστου και υπάρχουν εικασίες ότι μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής. Τα μέλη του καρτέλ, μαζί με άλλους μεγάλους παραγωγούς όπως η Ρωσία, αποφάσισαν στην τελευταία συνάντηση τον Ιούνιο να κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός και να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή ξεκινώντας τον Οκτώβριο, αν και έκαναν γρήγορα ένα βήμα πίσω, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών.

Λόγω της πτώσης των τιμών, οι πετρελαϊκές εταιρείες κατέγραψαν απώλειες αυτόν τον μήνα στα χρηματιστήρια. Η Repsol είδε μάλιστα τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 10% στον Stoxx 600, έναν από τους κύριους δείκτες της ηπείρου .

Η πολωνική εταιρεία Orlen είναι η επόμενη στην κορυφή της λίστας των εταιρειών με τη μεγαλύτερη πτώση τον Ιούλιο, η οποία φτάνει σχεδόν το 5,5%. Ελαφρώς μικρότερες ήταν οι απώλειες της BP με τη μετοχή της να υποχωρεί σχεδόν το 4,4 %.

(Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr)