Σκρέκας: Δεν φαίνονται μεγάλες μεταβολές στα καύσιμα
https://energypress.gr/index.php/news/skrekas-den-fainontai-megales-metaboles-sta-kaysima
Για τις τιμές των καυσίμων μίλησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα και την συνεχή άνοδο που καταγράφουν οι τιμές τους, ο κ. Σκρέκας θυμίζοντας το πλαφόν που έχει τεθεί στο περιθώριο κέρδους στα πρατήρια, τόνισε πως γίνονται έλεγχοι και ανά εβδομάδα ανακοινώνονται πρόστιμα σε εκείνα τα πρατήρια τα οποία υπερβαίνουν αυτό το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και δεν πρέπει κανείς να έχει κέρδος παραπάνω από ό,τι είχε το 2021.
«Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου, η Ελλάδα έχει πλήρη αδυναμία να διαμορφώσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε επίπεδο χρηματιστηρίων Ευρώπης ή Αμερικής. Από εκεί και πέρα εμείς συνεχίζουμε τους ελέγχους. Βεβαίως, η γεωπολιτική ρευστότητα είναι κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων επηρεάζει τις τιμές των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, πρώτων υλών, είτε ορυκτών καυσίμων είτε μετάλλων. Ελπίζουμε και όλοι προσευχόμαστε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στη γειτονιά μας, στην Ουκρανία» τόνισε ο κ. Σκρέκας, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν μεταβολές, οι οποίες να είναι μεγάλες.
Ο υπουργός επισήμανε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί και πως από 8,3% τον Ιανουάριο έχει βρεθεί πλέον στο 5%, ενώ εξήγησε γιατί δεν ισχύει πως είναι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ. «Ο πληθωρισμός έχει μία αποκλιμάκωση, η οποία τον τελευταίο έτος είναι χαμηλότερη από τις χώρες με τις οποίες συγκρίνεται. Άμα δούμε όμως την τετραετία από το 2019 μέχρι σήμερα, γιατί εκεί πρέπει να κάνουμε τη σύγκριση, δεν πρέπει να λέμε μόνο τον τελευταίο χρόνο, το τελευταίο εξάμηνο, πρέπει να βλέπουμε από το 2019 μέχρι σήμερα πως έχει κυμανθεί πληθωρισμός, θα δείτε ότι η Ελλάδα στον Γενικό Δείκτη έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρωζώνη και σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα έχουμε έναν πληθωρισμό που είναι στον μέσο όρο της Ευρώπης χαμηλότερος από Ισπανία, χαμηλότερος από Ιταλία και ίδιος περίπου με την Πορτογαλία. Επαναλαμβάνω, την πενταετία. (…) Στα τρόφιμα βλέπουμε ότι τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα έχουμε μία αποκλιμάκωση πληθωρισμού της τάξης του 40%. Βεβαίως αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί αυτός ο πληθωρισμός έρχεται και κάθεται πάνω στον πληθωρισμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό περιέγραψα πώς ξεκίνησε η κατάσταση από το 19. Σήμερα όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί με τα μέτρα που έχει πάρει, να δει τις τιμές των προϊόντων αυτών να σταθεροποιούνται και σταδιακά να αποκλιμακώνονται» συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.
«Χθες, για παράδειγμα, στη λαχαναγορά είδαμε ότι σε πολλά βασικά φρούτα και λαχανικά, για παράδειγμα, οι πράσινες σαλάτες ή οι ντομάτες έχουν τιμές αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Από 35 λεπτά για παράδειγμα, που είχε φτάσει να κάνει 50 λεπτά το μαρούλι έχει πάει κάτω από 30 λεπτά τώρα, που σημαίνει ότι σιγά σιγά μπορούμε να δούμε αποκλιμάκωση τιμών. Τι μπορεί να βοηθήσει. Σίγουρα μπορεί να βοηθήσουν οι έλεγχοι που κάνουμε στην αγορά. Πάνω από 40.000 ελέγχους και πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε αυτούς οι οποίοι παραβίασαν τον νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία, που μόνο η Ελλάδα έχει περάσει τέτοιο νόμο» προσέθεσε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι τα πρόστιμα εισπράττονται κανονικά.
«Δεν τίθεται θέμα να μην εισπραχθούν και βλέπουμε ότι συμμορφώνονται κιόλας, γιατί καμία εταιρεία δεν θέλει να ακούγεται το όνομά της ότι είναι μία εταιρεία που έχει παραβιάσει έναν νόμο και της έχει επιβληθεί πρόστιμο. (…) Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία σιγά σιγά αποδίδουν. Δεν μπορεί φυσικά να γίνει αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά βλέπουμε ότι μήνα με τον μήνα ο πληθωρισμός μειώνεται, οι εταιρείες συμμορφώνονται με τον νόμο και σιγά σιγά θα εξομαλυνθούν οι τιμές, όπως έγινε και με την ενέργεια. Βεβαίως δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσουμε» τόνισε ακόμα ο κ. Σκρέκας.
Τα μέτρα φαίνεται πως έχουν αρχίσει και αποδίδουν, επισήμανε ο υπουργός, φέρνοντας για παράδειγμα, τις μειώσεις στις τιμές των προϊόντων προσωπικής υγιεινής, δηλαδή σαμπουάν, αφρόλουτρα ή στα καθαριστικά σπιτιού που χρησιμοποιεί ευρέως ένα νοικοκυριό, όπου η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τον πρώτο μήνα μετά την εφαρμογή των μέτρων έδειξε αποπληθωρισμό, δηλαδή μείωση των τιμών κατά 2 έως 2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Όχι μόνο, λοιπόν, σταθεροποιήθηκαν οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα, αλλά είδαμε ότι μειώθηκαν και σε σχέση με πέρσι. Επαναλαμβάνω όμως, για να μην παρεξηγηθούμε, ότι δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε να φτάσουμε. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, εμείς το αναγνωρίζουμε και γι’ αυτό συνεχίζουμε με τους ελέγχους και με τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει μέχρι να δούμε τις τιμές στα ράφια να αποκλιμακώνονται και δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε και δεν πρόκειται να χαρίσουμε σε κανέναν. Και δεν πρόκειται να αφήσουμε την ελληνική αγορά να είναι ξέφραγο αμπέλι απέναντι στις ορέξεις του οποιουδήποτε θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δύσκολη περίοδο» ανέφερε καταλήγοντας ο υπουργός.