ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Καύσιμα: Από ποιες χώρες θα προμηθεύεται η Ευρώπη μετά τις 5 Φεβρουαρίου;

https://www.in.gr/2023/01/16/economy/oikonomikes-eidiseis/kaysima-apo-poies-xores-tha-promitheyetai-eyropi-meta-tis-5-fevrouariou/

Καύσιμα: Από ποιες χώρες θα προμηθεύεται η Ευρώπη μετά τις 5 Φεβρουαρίου;
Σύνταξη ΙΝ 16 Ιανουαρίου 2023, 22:55

Από τον ερχόμενο μήνα εφαρμόζεται εμπάργκο και στα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου της Ρωσίας.

Από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας διακινούμενο μέσω θαλάσσης. Στις 5 του ερχόμενου μήνα θα ισχύει εμπάργκο και στα διυλισμένα προϊόντα ρωσικής προέλευσης, μια κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται και τα καύσιμα.Για την Ευρώπη αυτό που φάνταζε μη ρεαλιστικό σενάριο -η απεξάρτηση από την ενέργεια της Ρωσίας- φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Υπενθυμίζεται ότι οι ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας έχουν σχεδόν μηδενισθεί προς την Ευρώπη, μια κίνηση του Κρεμλίνου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Βέβαια όπως και με το φυσικό αέριο, τα πράγματα αναφορικά με το πετρέλαιο της Ρωσίας είναι περίπλοκα κι αυτό διότι (όπως και με το φυσικό αέριο), είναι η μεγαλύτερη χώρα-προμηθεύτρια της Ευρώπης.

Η χρονιά που πέρασε

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε, θα διαπιστώσει κανείς ότι όχι μόνο η Ρωσία ευθυνόταν για το μεγαλύτερο ποσοστό προμήθειας με καύσιμα της Ευρώπης, αλλά είναι και με διαφορά η μεγαλύτερη προμηθεύτριά της.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τη Ρωσία ήταν περισσότερες από όσες ήταν όλων των υπόλοιπων χωρών προμηθευτριών (τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν περί των 800.000 βαρελιών ημερησίως).

Τον Μάρτιο παραμένει η ίδια εικόνα και από τον Απρίλιο όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία μαινόταν και έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αναφορές για φρικαλεότητες, αρχίζουν οι προμήθειες πετρελαίου ρωσικής προέλευσης να μειώνονται.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο παραμένουν οι προμήθειες σχεδόν στα ίδια επίπεδα για να αυξηθούν ελαφρώς τον Ιούλιο και να ακολουθήσουν πτωτική πορεία τους επόμενους δύο μήνες. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα για πρώτη φορά ο ημερήσιος όγκος των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία πέφτει χαμηλότερα των 500.000 βαρελιών, ήταν όμως και η τελευταία.

Της μεγάλης αυτής κάμψης του Σεπτεμβρίου ακολουθεί μια αύξηση τους επόμενους μήνες και πλέον λιγότερο από έναν μήνα πριν από την εφαρμογή του εμπάργκο και στα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου της Ρωσίας, οι ημερήσιες εισαγωγές έχουν επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα του 2022.

Η Σαουδική Αραβία

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν κάθησε με σταυρωμένα χέρια όλο αυτό το διάστημα των διαβουλεύσεων για τα μέτρα που θα λάβει κατά της Μόσχας.

Μετά τη Ρωσία το αντίπαλον δέος της στον ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα από την οποία η Ευρώπη εισάγει περισσότερο πετρέλαιο. Τον περασμένο Οκτώβριο Σεπτέμβριο μάλιστα  οι εξαγωγές της προς την Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση η εικόνα μοιάζει να είναι η ίδια με αυτήν πριν την έναρξη του πολέμου.

Η περίπτωση των ΗΠΑ

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι η περίπτωση των ΗΠΑ. Κάνουν την εμφάνισή τους στο «κάδρο» της πετρελαϊκής προμήθειας της Γηραιάς Ηπείρου τον περασμένο Μάρτιο και με βάσει τα ελάχιστα στοιχεία του τρέχοντα Ιανουαρίου, βρίσκονται στην τρίτη θέση στη λίστα με τις χώρες που προμηθεύουν με πετρέλαιο την Ευρώπη.

Η Ινδία

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τον Ιανουάριο του 2023 έχει εξαφανισθεί η Ινδία από το προαναφερθέν κάδρο, μια χώρα η οποία προμηθεύει από τον Φεβρουάριο ως και τον περασμένο Δεκέμβριο τις ευρωπαϊκές χώρες με πετρέλαιο.

Ωστόσο δεδομένου ότι η Ρωσία προσπαθεί μέσω της Ινδίας και της Κίνας να αντισταθμίσει τις χαμένες εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε., το πετρέλαιο από την Ινδία τίθεται εν αμφιβόλω τι προέλευσης είναι.

Οι υπόλοιπες χώρες

Σύμφωνα πάντα με τα λίγα διαθέσιμα στοιχεία για τον τρέχοντα Ιανουάριο (δεδομένα έως τις 7 Ιανουαρίου), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνουν την εμφάνισή τους ως χώρα προμηθεύτρια με αισθητούς όγκους εξαγωγών προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Τέλος να αναφερθεί ότι πλέον στο μείγμα των πετρελαϊκών προμηθειών μπαίνουν πολύ δυνατά οι υπόλοιπες χώρες (όπως της Αφρικής και του Περσικού Κόλπου), οι οποίες από τις 5 Φεβρουαρίου είναι δεδομένο ότι θα διαδραματίσουν πιο σημαίνοντα ρολό στην ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης.

Πηγή: ΟΤ