Αθ. Καλαϊτζόγλου: Το 2023 η είσπραξη φόρων από ηλεκτροπαραγωγούς και διυλιστήρια
Για τον επόμενο χρόνο μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) από τη φορολόγηση ηλεκτροπαραγωγών, προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και διυλιστηρίων.
Τώρα εκδίδονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι πράξεις επιβολής της έκτακτης εισφοράς του 90%, που θα περιλαμβάνονται σε υπουργικές αποφάσεις για κάθε υπόχρεο ηλεκτροπαραγωγό, με τρίμηνη προθεσμία καταβολής από τη στιγμή της κοινοποίησης. Αντίστοιχα, η ΡΑΕ θα κοινοποιήσει την εισήγηση της προς το ΥΠΕΝ, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τη φορολόγηση των προμηθευτών, αμέσως μετά την έγκριση της από την Ολομέλεια, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.
Θα απαιτηθεί, στη συνέχεια, αρκετή «χαρτούρα» για να κλειδώσει η φορολόγηση του 60% των υπερεσόδων των εταιριών προμήθειας στο τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος, συνεπώς, εκτιμάται ότι ο τελικός καταλογισμός θα γίνει το 2023 και όχι ως τα τέλη του έτους, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Άλλωστε, το γραφειοκρατικό παράδειγμα με τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών είναι κραυγαλέο.
Για την επιβολή φόρου στα διυλιστήρια, εξάλλου, θα πρέπει να προηγηθεί το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2022, πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάει για τα μέσα του επόμενου έτους.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η έκδοση των αποφάσεων του ΥΠΕΝ με τις οποίες επιβάλλεται σε κάθε ηλεκτροπαραγωγό η έκτακτη εισφορά που του αναλογεί από το συνολικό ποσό των 373.545.221,73 ευρώ, το οποίο τελικά καταλογίστηκε.
Το υπουργείο έκρινε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του, ότι πρέπει να εκδοθούν όλες μαζί, συνολικά οκτώ, για να γίνει ταυτόχρονα η κοινοποίηση προς τους υπόχρεους ηλεκτροπαραγωγούς, ήτοι, τις, ΔΕΗΔΕΗ +2,28%, Elpedison, Mytilineos, Κόρινθος Power ΑΕ, ΗΡΩΝ ΙΙ Α.Ε., ΗΡΩΝ Ενεργειακή Α.Ε., Enel Green Power Hellas Α.Ε. και Optimus Energy A.E.
Η τελευταία είναι φορέας σωρευτικής εκπροσώπησης, συνδεδεμένη με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και εκπροσωπεί χαρτοφυλάκια μονάδων παραγωγής ΑΠΕ των εταιριών, ΒΕΑΛ Α.Ε. (σύμπραξη της ΗΛΕΚΤΩΡ με την Αυστραλέζικη Energy Developments Ltd), ΔΕΥΑ Ξάνθης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, Ελληνική Ενεργκικόντορ Α.Ε, ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε., Ενεργειακό Δίκτυο ΕΠΕ, ΚΑΠΕ, Πολυπόταμος Αιολική Ενέργεια Α.Ε., Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, Δήμος Αιγιαλείας, ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Β.Γ. Α.Ε., ΑΠ Κυκλάδων Μπουρλάρι Α.Ε., ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ Α.Ε., Ενεργειακή Τουριστική Παναγίτσας Α.Ε., ΛΑΚΜΟΣ Ενεργειακή Α.Ε., Υδροενεργειακή Ελλάδος Α.Ε. και Υδροηλεκτρική Α.Ε.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης της έκδοσης των σχετικών αποφάσεων του ΥΠΕΝ δεν είναι γνωστός. Πάντως, από την κοινοποίηση των ποσών στους υπόχρεους δίνεται προθεσμία τριών μηνών για την καταβολή της φορολογητέας ύλης που αναλογεί στον καθένα. Που σημαίνει ότι η είσπραξη θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2023, γιατί, όπως εκτιμάται, κανείς δεν θα σπεύσει να πληρώσει πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για το ΤΕΜ, μέσω του οποίου ασκείται η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα υπερέσοδα των προμηθευτών
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία αποφάσισε το ΥΠΕΝ, μετά το νέο καθεστώς τιμολόγησης του ρεύματος, από τον Αύγουστο, η ΡΑΕ ολοκληρώνει την αξιολόγηση των στοιχείων που προσκόμισε στην Αρχή η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών προμήθειας, απομένει άλλη μία μικρή εταιρία.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε όγκους πωλήσεων, επισφάλειες, καθυστερήσεις πληρωμών και άλλα οικονομικά στοιχεία και καλύπτουν το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος, με βάση την οδηγία του υπουργείου για ανάκτηση υπερεσόδων ανά τρίμηνο. Θα επαληθευθούν από τον Ρυθμιστή, ο οποίος θα καταρτίσει διάφορα σενάρια φορολόγησης.
Μία πρώτη εκτίμηση της εικόνας που διαμορφώνεται συζητήθηκε κατά τη χθεσινή Ολομέλεια του Ρυθμιστή. Στόχος είναι το κείμενο της εισήγησης να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου (μετατίθεται κατά μία ημέρα λόγω απουσίας του Προέδρου για ανειλημμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό) και αμέσως μετά θα σταλεί στο ΥΠΕΝ.
Από ‘κει και πέρα, θα πρέπει να εκδοθεί ΚΥΑ από τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, που θα περιγράφει τον μηχανισμό ανάκτησης, τους υπόχρεους και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, η ΡΑΕ θα προσαρμόσει την τελική εισήγηση της στο κείμενο της ΚΥΑ, θα απαιτηθεί καταλογισμός από το Οικονομικών και τις αρμόδιες ΔΟΥ, για να εκδοθούν αποφάσεις του ΥΠΕΝ, με βάση τις οποίες θα γίνει η ενημέρωση των υπόχρεων.
Η γραφειοκρατία όλων αυτών των ενεργειών δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση τους μέσα στο ελάχιστο εργάσιμο χρονικό διάστημα που απομένει τον Δεκέμβριο. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της φορολόγησης των ηλεκτροπαραγωγών. Από την προσδιοριστική ΚΥΑ του Αυγούστου φθάσαμε στον Δεκέμβριο και ακόμη εκκρεμεί η κοινοποίηση της έκτακτης εισφοράς.
Συν τοις άλλοις, πληθαίνουν οι αντιδράσεις της λιανικής αγοράς για τη φορολόγηση και των παρόχων. Όπως υποστηρίζεται, καταρχάς, η προσπάθεια ανάκτησης υπερεσόδων από την προμήθεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά δημόσια ομολογία του ΥΠΕΝ για την αποτυχία του νέου μηχανισμού προαναγγελίας τιμών, που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο. Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ, Γιάννης Μητρόπουλος, αντιπρότεινε 4μηνη περίοδο για τον υπολογισμό των υπερεσόδων, εκτιμώντας ότι ο Δεκέμβριος είναι ζημιογόνος για τις εταιρίες του κλάδου.
Αν συνυπολογιστούν, συνεπώς, και οι ζυμώσεις που αναμένονται από την αγορά για το θέμα αυτό, όλο και απομακρύνεται ο χρόνος της επιβολής φόρου στις εταιρίες προμήθειας, που σίγουρα δεν θα είναι ως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Φόροι και στα διυλιστήρια
Σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών το ποσό από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, δηλαδή της Helleniq Energy και της Motor Oil. Η έκτακτη εισφορά για τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων προβλέπεται στον Κανονισμό της Κομισιόν, του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Η Ελλάδα υιοθέτησε το ποσοστό 33% που θα επιβληθεί στα κέρδη των συγκεκριμένων εταιριών του 2022, τα οποία θα πρέπει να υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των φορολογητέων κερδών της 4ετίας 2018-2021. Ο Κώστας Σκρέκας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάλογη εισφορά να επιβληθεί και στα κέρδη του 2023.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπολογισμός της φορολογητέας ύλης θα πρέπει να γίνει αφού οι δύο εταιρίες κλείσουν το οικονομικό έτος 2022, με την είσπραξη να μην αποκλείεται να πηγαίνει ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
(euro2day.gr)