Π. Χαλάτση: Με ποιους τρόπους μειώνουν το κόστος καυσίμων τα ευρωπαϊκά κράτη
https://energypress.gr/news/p-halatsi-me-poioys-tropoys-meionoyn-kostos-kaysimon-ta-eyropaika-krati
Με εκπτώσεις απευθείας στην αντλία, επιδοτήσεις, πλαφόν στις τιμές μείωση στη φορολογία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πασχίζουν να καταπολεμήσουν την ακρίβεια στην αγορά καυσίμων.
Στην Ελλάδα ήδη εφαρμόζεται η δεύτερη φάση της επιδότησης στα καύσιμα κίνησης μέσω του Fuel Pass 2 και η έκπτωση απευθείας στην αντλία για το diesel κίνησης ύψους 15 λεπτών ανά λίτρο για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου. Πρόκειται για μια τακτική που εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ κάποιες κυβερνήσεις τολμούν να προχωρήσουν και σε προσωρινή μείωση της φορολογίας.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει θέσει σε εφαρμογή μείωση κατά 20% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ανά λίτρο βενζίνης και κατά 15% ανά λίτρο ντίζελ ενώ έχει συμφωνηθεί και μείωση 2% ανά λίτρο πράσινου ντίζελ. Πρόκειται για ένα μέτρο προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο και θα ισχύσει μέχρι τέλος Αυγούστου.
Ομοίως η Γαλλία έχει εισαγάγει έκπτωση 15 σεντς ανά λίτρο στην τιμή των καυσίμων από την 1η Απριλίου και με νέα παρέμβαση οδηγεί σε περαιτέρω υποχώρηση τις τιμές στην αντλία στα 30 λεπτά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ ο γαλλικός Όμιλος ToTalEnergies, έπειτα από πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης για στήριξη των καταναλωτών, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι προχωρά σε έκπτωση 0,12 ευρώ/λίτρο στα πρατήρια καυσίμων στους γαλλικούς αυτοκινητόδρομους, για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου.
Το Βέλγιο έχει μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο ντίζελ κατά 14,5 σεντς και στη βενζίνη κατά 17,5 με ΦΠΑ ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εφάρμοσε φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες οδήγησαν σε μείωση κατά 30 σεντς για τη βενζίνη και 14 για το ντίζελ.
Η Ολλανδία έχει μειώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κατά 17 λεπτά ανά λίτρο για τη βενζίνη και 11 λεπτά για το ντίζελ.
Στις αρχές του καλοκαιριού, η Κροατία αποφάσισε να βάλει πλαφόν τις τιμές των καυσίμων σε όλα τα πρατήρια καυσίμων που δεν βρίσκονται κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.
«Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κροατία είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, θα συμβάλουμε σε μια δραστήρια τουριστική περίοδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.
Το μέτρο εφαρμόστηκε στο 94% και των 961 πρατηρίων καυσίμων της χώρας επιτρέποντας να περιοριστεί η τιμή της βενζίνης στα 1,79 ευρώ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση μείωσε περαιτέρω τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τα περιθώρια πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης σε μια προσπάθεια να μετριάσει τον αντίκτυπο της αύξησης των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου στους πολίτες της.
Η σουηδική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μείωση 12 λεπτών ανά λίτρο στον φόρο στο ντίζελ και τη βενζίνη, ένα μέτρο που θα ισχύει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο ενώ η Ιταλία έχει προσανατολιστεί προς την ιδέα της μείωσης κατά 0,3 ευρώ ανά λίτρο στους φόρους καυσίμων έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι προχωρά σε επιδότηση βενζίνης και diesel με στόχο τη μείωση της τελικής τιμής κατά 5,5%, ένα πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει να καλύψει τα μισά
Στην Ουγγαρία, μέχρι τον Οκτώβριο, θα ισχύει πλαφόν που έθεσε η κυβέρνηση Όρμπαν στις τιμές των καυσίμων. Το όριο εισήχθη τον περασμένο Νοέμβριο και καθόρισε τη λιανική τιμή τόσο για τη βενζίνη 95 οκτανίων όσο και για το ντίζελ στα 480 φιορίνια (1,20 δολάρια) το λίτρο.