ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πού θα βρεθούν χρήματα για να επιδοτηθούν τα καύσιμα;

https://energypress.gr/news/poy-tha-vrethoyn-hrimata-gia-na-epidotithoyn-ta-kaysima

Στα… παρήγορα νέα των ημερών, η συγκράτηση του φυσικού αερίου στην περιοχή των 85-86 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά και η «αντίδραση» που έβγαλε το ευρώ έναντι του δολαρίου φτάνοντας και πάλι στο επίπεδο του 1,07. Στα παρήγορα και η συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας σε επίπεδο χονδρικής κάτω από τα 0,22 ευρώ με τον Μάιο να κλείνει με πτώση στην τιμή του ρεύματος για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Τι σημαίνουν αυτά; Φυσικό αέριο στα 85 ευρώ και τιμή χονδρικής ρεύματος στα 220 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχρεώνουν το δημόσιο να ξοδέψει λιγότερα για τον μηχανισμό στήριξης του ρεύματος που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου. Όσο για την ενίσχυση του ευρώ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για λίγο φθηνότερη αμόλυβδη μέσα στα επόμενα 24ωρα ανεξάρτητα από το αν η μείωση θα καθυστερήσει να φανεί στην αντλία.

Να λοιπόν μια πιθανή «πηγή» παραγωγής δημοσιονομικού χώρου ώστε να ενισχυθούν οι καταναλωτές μέσα στο καλοκαίρι για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ. Ο μηχανισμός στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας όπως εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει μια δημοσιονομική ιδιαιτερότητα: το δημόσιο είναι το τελευταίο που συνδράμει για να υποχωρήσει η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας στο επίπεδο των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα –αυτή θα είναι η εκτιμώμενη τιμή λιανικής- και το πρώτο που κερδίζει (με την έννοια ότι χρειάζεται να δαπανήσει λιγότερα) όταν η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου υποχωρούν.

Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού ο οποίος θα είναι ο εξής: οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν σε προσυμφωνημένη τιμή. Τη διαφορά ανάμεσα σε αυτή την προσυμφωνημένη τιμή και την τιμή του χρηματιστηρίου ενέργειας, θα την αποδίδουν στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Αυτοί οι πόροι, θα χρηματοδοτούν μέρος της τιμής της κιλοβατώρας ώστε αυτή να φτάνει χαμηλότερα στον τελικό καταναλωτή επαγγελματία ή ιδιώτη. Επειδή όμως αυτό δεν φτάνει, θα έρθουν και οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο. Όσο λοιπόν θα πέφτει η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο θα μειώνεται η «απόσταση» ανάμεσα στην τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά και αυτή που θα θέλει η κυβέρνηση να διασφαλίσει για τους καταναλωτές (δηλαδή τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Όσο δε θα μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου (που σε αυτή τη φάση είναι η πέτρα του σκανδάλου) τόσο θα κατεβαίνει και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του παραγωγού. Με ένα «καλό εξάμηνο» χαμηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιτύχει δύο στόχους.

Πρώτον να διασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και δεύτερον να ρίξει την ποσοστιαία αύξηση του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα. Πολλοί είναι αυτοί στο οικονομικό επιτελείο που ελπίζουν ότι τον Μάιο θα δούμε την κορύφωση του δράματος όσον αφορά στον πληθωρισμό. Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν.

(του Νίκου Ζαργάνη, liberal.gr)