ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο: Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμου υπό τον φόβο ευρωπαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία

https://www.capital.gr/agores/3628705/petrelaio-neurikotita-kai-enallages-prosimou-upo-ton-fobo-europaikou-empargko-sti-rosia

Με νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων κινούνταν τη Δευτέρα το πρωί (ώρα Ελλάδος) οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για την προσφορά αργού σε παγκόσμια κλίμακα εντείνονται. Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ενισχύει την πιθανότατη επιβολής βαρύτερων κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία και στον ενεργειακό τομέα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου κέρδιζε στις 09.16 το πρωί (ώρα Ελλάδος) 0,07%, στα 111,78 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου κέρδιζε 0,01%, στα 106,39 δολ. το βαρέλι.

Πριν το κλείσιμο των αγορών για την αργία του Πάσχα των Καθολικών, το πετρέλαιο κέρδισε 2,5% την Πέμπτη, μετά τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει προσχέδιο επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό αργό.

Σύμφωνα με διπλωματκές πηγές, παρά την προετοιμασία από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Γερμανία φέρεται να διαφωνεί με μια άμεση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

“Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς σημάδια μιας επικείμενης κατάπαυσης του πυρός, δημιουργούν φόβους για την προσφορά, ειδικά καθώς η ζήτηση αναμένεται αναμένεται να αυξηθεί στο βόρειο ημισφαίριο λόγω αύξησης των μετακινήσεων με οχήματα”, σημειώνει ο Chiyoki Chen, επικεφαλής αναλυτής στην Sunward Trading.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προειδοποιήσει ότι η ρωσική παραγωγή 3 εκατ. βαρελιών σε ημερήσια βάση μπορεί να λείψει από την αγορά από τον Μάιο λόγω κυρώσεων ή και λόγω εθελοντικής αποφυγής από πλευράς των αγοραστών ρωσικού πετρελαίου.

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή συνέχισε να υποχωρεί τον Απρίλιο, με πτώση 7,5% στο πρώτο 15ήμερο του μήνα, σε σχέση με τον Μάρτιο, όπως ανέφερε την Παρασκευή το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

“Η διεθνής αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σε bullish τάση αυτή την εβδομάδα, με την περιορισμένη αύξηση παραγωγής από πλευράς μεγάλων παραγωγών να μην μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση των ροών από τη Ρωσία”, αναφέρει ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής στην Fujitomi Securities.

“Η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ είναι επίσης βασική πηγή για το πρόσφατο ράλι, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η αμερικανική αγορά θα πιεστεί ως προς τη διαθέσιμη προσφορά λόγω αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές από την Ευρώπη”, προσθέτει.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι εταίροι του, με προεξάρχουσα τη Ρωσία, γνωστοί ως OPEC+, έχουν αρνηθεί τις δυτικές πιέσεις για αύξηση παραγωγής προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές, σε μια απόφαση που ευνοεί τον σχεδιασμό της Μόσχας για πίεση προς τις δυτικές οικονομίες.

Τον Μάρτιο, η αθροιστική παραγωγή των χώρων του OPEC αυξήθηκε μόλις κατά 57.000 βαρέλια ημερησίως, πολύ λιγότερα από τα 253.000 βαρέλια που επέτρεπε η εσωτερική συμφωνία των μελών του καρτέλ.

Εντείνοντας την πίεση στην αγορά, η Λιβύη διέκοψε την παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο El Feel την Κυριακή, ενώ πηγές από το λιμάνι της Zueitina, από όπου πραγματοποιούνται βασικές εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα, ανέφεραν ότι οι δραστηριότητες διεκόπησαν, αφότου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Αλ Ντμπεϊμπά και στη συνέχεια κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις.