17 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Όχι» ΟΠΕΚ στην Ε.Ε. για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου – Πρακτικά αδύνατο να υποκατασταθεί ο ρωσικός “μαύρος χρυσός”

https://energypress.gr/news/ohi-opek-stin-ee-gia-ayxisi-tis-paragogis-petrelaioy-praktika-adynato-na-ypokatastathei-o

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές προκειμένου να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η ∆ύση στο σύνολό της προσπαθεί να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές του, ο ΟΠΕΚ φρενάρει συστηματικά τα σχέδιά τους. Μετά την προσέγγιση του διεθνούς καρτέλ με τη Ρωσία, που τα τελευταία περίπου δύο χρόνια αποτελεί άτυπο μέλος του, ο ΟΠΕΚ δηλώνει απερίφραστα στους Ευρωπαίους ότι είναι πρακτικά αδύνατον να υποκαταστήσει με την παραγωγή του το ρωσικό πετρέλαιο. Η διάψευση των ευρωπαϊκών προσδοκιών έρχεται να συμπληρώσει την απογοητευτική στάση του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, που κωφεύει μονίμως στις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αύξηση της παραγωγής του.

Επειτα από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Ε.Ε., στη Βιέννη, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχαμάντ Μπαρκίντο, τόνισε πως χωρίς καν ένα γενικευμένο εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αλλά «ως αποτέλεσμα των υφιστάμενων ή των μελλοντικών κυρώσεων ή άλλων κινήσεων, μπορεί να λείψουν από την παγκόσμια αγορά πάνω από 7 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα». Μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για ελπίδες περί του τι θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση γενικευμένου εμπάργκο κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων, ο κ. Μπαρκίντο υπογράμμισε πως «δοθείσης της υψηλής ζήτησης, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να υποκαταστήσουμε εμείς έναν τέτοιο όγκο ελλείψεων». Στην ένσταση των Ευρωπαίων πως ο ΟΠΕΚ έχει ευθύνη και καθήκον να διασφαλίζει την ισορροπία στην παγκόσμια αγορά, ο γενικός γραμματέας του διεθνούς καρτέλ επέμεινε πως η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά είναι αποτέλεσμα παραγόντων τους οποίους δεν ελέγχει. Αρνήθηκε εν ολίγοις και πάλι να αυξήσει την παραγωγή του, όπως έχει επανειλημμένως κάνει τους τελευταίους μήνες παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και της προσπάθειας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) να εξισορροπήσει το έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά διαθέτοντας από τα στρατηγικά αποθέματα των μελών της. Τον περασμένο μήνα κι ενώ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έτειναν να υπερβούν τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο ΟΠΕΚ επέμεινε στην παλαιότερη δέσμευσή του να αυξήσει την παραγωγή του μόλις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον Μάιο.

Την απόφαση που έλαβε η ΙΕΑ τον Μάρτιο να διαθέσουν τα κράτη-μέλη της από κοινού 61,7 εκατ. βαρέλια αργού ακολούθησε στα τέλη Μαρτίου απόφαση της Ουάσιγκτον να διαθέσει συνολικά 180 εκατ. βαρέλια αμερικανικού αργού. Είχε, πάντως, ήδη προηγηθεί ρήξη ανάμεσα στην ΙΕΑ και στον ΟΠΕΚ από τον Φεβρουάριο, όταν το διεθνές καρτέλ αποφάσισε να μη λαμβάνει εφεξής υπόψη τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΙΕΑ όταν αξιολογεί την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά. Αναλυτές του κλάδου αποδίδουν τη ρήξη στις παραινέσεις της ΙΕΑ να τερματιστούν οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό των εκπομπών καυσαερίων έως το 2050.

Η επίμονα αρνητική στάση του ΟΠΕΚ λειτουργεί αποθαρρυντικά προς την Ε.Ε., που παραμένει διχασμένη ως προς το ενδεχόμενο να επιβάλει εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Στο μεταξύ κι ενώ η Κομισιόν μελετά τις προτάσεις της για ένα εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που δεν έχουν τόση ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

(Reuters, Καθημερινή)