Πόσα χρήματα χάνουν οι ενεργειακοί “κολοσσοί” αποχωρώντας από τη Ρωσία – Τα παραδείγματα των Shell, BP, Exxon Mobil και Equinor
Οι “κολοσσοί” πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έσπευσαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, προειδοποιούν τώρα ότι η έξοδός τους από τη ρωσική αγορά θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια.
Την περασμένη Πέμπτη η Shell αποκάλυψε ότι η αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία μπορεί να επιφέρει ζημίες έως και 5 δισ. δολάρια στα αποτελέσματα τριμήνου που αναμένεται να ανακοινώσει.
Μετά την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, η Shell αποχώρησε από τις κοινοπραξίες με τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και τερμάτισε τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Με τη σειρά της η BP “ξεφορτώνεται” το μερίδιό της –περίπου 20%– στη ρωσική πετρελαιοπαραγωγό Rosneft και προειδοποιεί ότι οι απώλειές της μπορούν να ανέλθουν σε έως και σε 25 δισ. δολάρια.
Ο αμερικανικός ενεργειακός “κολοσσός” Exxon Mobil διέκοψε επίσης τις δραστηριότητές του στη Ρωσία και αποσύρεται από μερίδια που εκτιμάται ότι άξιζουν περίπου 4 δισ. δολάρια στα τέλη του 2021, ενώ η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor “αφήνει στο τραπέζι” περίπου 1,2 δισ. δολάρια σε ρωσικές επενδύσεις.
Οι αναλυτές και οι επενδυτές της Wall Street συνεχίζουν να σταθμίζουν τον αντίκτυπο από την έξοδο των δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία στο πλαίσιο των αυστηρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας, ενώ ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει το διάταγμα για το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικής ενέργειας, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερουσία την Πέμπτη.
Βραχυπρόθεσμα, πάντως, οι απώλειες αυτές θα μετριαστούν από το ράλι στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου με τον κλάδo να ελκύει το ενδιαφέρον του θρυλικού επενδυτή Warren Buffett και του Ομίλου του, Berkshire Hathaway.
Ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περίπου 40% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις ευρύτερου δείκτη, ο οποίος υποχωρεί κατά 6% στο ίδιο διάστημα. Έως τώρα στο 2022 η μετοχή της BP κερδίζει άνω του 11%, η Shell προσθέτει 26%, η ExxonMobil καταγράφει ράλι 37% και τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Equinor με εκτίναξη 46%.
Οι ενεργειακοί “κολοσσοί” θα παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αρνητικό –οικονομικά– αντίκτυπο από τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία στα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσουν τον Μάιο. Παρά την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, οι περισσότερες εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρά κέρδη στο α’ τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλήξει τις αγορές ενέργειας, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να εκτοξευθούν έως και τα 130 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, αν και έκτοτε έχουν υποχωρήσει. Μετά από εβδομάδες αστάθειας, η τιμή του αργού τύπου West Texas Intermediate κυμαίνεται πλέον στα 98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent κοντά στα 103 δολάρια το βαρέλι.
(του Sergei Klebnikov, Forbes, capital.gr)