Τα Ρεκόρ του Πετρελαίου και ο Πραγματικός Κίνδυνος
energia.gr
Η άνοδος των τιμών πετρελαίου μπορεί να δημιουργήσει ένα σοβαρό σοκ σε εισαγωγείς όπως η Ευρώπη. Ενας ακόμη υψηλότερος πληθωρισμός μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη, να ασκήσει πιέσεις στα πραγματικά εισοδήματα, να αυξήσει τα κόστη παραγωγής και να επιβραδύνει την πραγματική δυναμική των οικονομιών
H άνοδος στις τιμές πετρελαίου συνέπεσε με αντίστοιχα σοκ στην προμήθεια αλλά και στις τιμές μεγάλης ποικιλίας εμπορευμάτων.
To πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πιθανόν να εμφανίσουν στασιμότητα, με κίνδυνο να μειωθεί το ΑΕΠ τους κυρίως κατά το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης, αβέβαιη είναι και η πορεία τους το τρίτο τρίμηνο.
Ωστόσο, η Ιστορία έχει δείξει πως, πέρα από το μεσοπρόθεσμο πλήγμα, η άνοδος των τιμών πετρελαίου δεν συνδέεται γενικά με μεγάλης διάρκειας επιβραδύνσεις στην οικονομική επίδοση των χωρών. Για την Ευρώπη, οι αναταραχές στην προμήθεια φυσικού αερίου ενδέχεται να αποδειχθούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την άνοδο στις τιμές πετρελαίου. Σε ονομαστική αξία, η τιμή αργού πετρελαίου, η οποία τώρα κινείται ξανά λίγο πιο κάτω, στα 114 δολ. το βαρέλι, προσέγγισε προσφάτως τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Ιουλίου του 2008, όταν κατά μέσον όρο η τιμή του διαμορφώθηκε στα 133 δολ. το βαρέλι.
Τότε, στις 3 Ιουλίου 2008, η ημερήσια τιμή πετρελαίου ανήλθε στα 145 δολ. το βαρέλι. Ωστόσο, σε πραγματικούς όρους η αύξηση είναι λιγότερο ακραία. Οι τωρινές τιμές είναι 36% χαμηλότερες από το υψηλό του 2008.
Σε πραγματικές τιμές, για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του Ιουλίου 2008, το πετρέλαιο θα χρειαστεί να αγγίξει τα 180 δολ. το βαρέλι.
Με εξαίρεση την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, το ΑΕΠ μεγάλων οικονομιών συνήθως ήταν υψηλότερο ένα χρόνο αφότου η τιμή πετρελαίου έφθασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Επίσης, αν και η άνοδος στις τιμές πετρελαίου δεν ασκεί σε γενικές γραμμές συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις, η κατάσταση ίσως είναι τώρα διαφορετική καθώς το σοκ στις τιμές συνέβη σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός κινούνταν ήδη σε υψηλά επίπεδα. Με τη σκιά του πολέμου να εξαπλώνεται στις διεθνείς αγορές ενέργειας, για τους οικονομολόγους είναι αδύνατο να μπορέσουν να προβλέψουν τις πιθανές διακυμάνσεις των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η κατάσταση, πάντως, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Θα γνωρίζουμε σύντομα αν η Ε.Ε. θα συμμετάσχει και εκείνη με τη σειρά της στο εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο.
* Οι κ. Kallum Pickering και Salomon Fiedler είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.
(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)