18 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

JP Morgan: Ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα και τρόφιμα

Τον χάρτη των ανατιμήσεων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα και τρόφιμα σκιαγραφεί η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, η πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, Ρωσίας – Ουκρανίας, δεν θα επιδράσει αρνητικά μόνο στην ενέργεια, αλλά και στα μέταλλα και τα τρόφιμα, με τις τιμές να έχουν «σκαρφαλώσει σε υψηλό δεκαετίας»

Πετρέλαιο:

Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan, εξετάζει τον αντίκτυπο στο πετρέλαιο. Σε συμφωνία με όσα έγραφε δύο ημέρες πριν σε ανάλυσή της που επιγραφόταν «Oil Prices Will Be Above $100 For A Prolonged Period», αναφέρει ότι η Ρωσία ανέκαθεν υπήρξε πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Ως εκ τούτου, λέει η αμερικανική τράπεζα, η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε αντικυρώσεις, μειώνοντας τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου Brent κατά μέσο όρο στα 115 δολ./ βαρέλι το β’ τρίμηνο του 2022, 105 δολ./βαρέλι το γ’ τρίμηνο του 2022 και 95 δολ./βαρέλι το δ’ τρίμηνο του 2022.

Υποθέτοντας ότι η κλιμάκωση της Ρωσίας συνδυάζεται με μια συμφωνία με το Ιράν, η JPM βλέπει την τιμή του πετρελαίου Brent κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια/βαρέλι το β’ τρίμηνο του 2022, στα 100 δολάρια/βαρέλι το γ’ τρίμηνο του 2022 και στα 90 δολάρια/βαρέλι το δ’ τρίμηνο του 2022.

Φυσικό αέριο:

Τα πράγματα γίνονται πιο τρομακτικά σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, για τις οποίες η JPM αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την τιμή TTF για το καλοκαίρι του 2022 στα 77,50 EUR/MWh, «ώστε να αντικατοπτρίζει τους εξελισσόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας/Ουκρανίας».

Παρότι τα τρέχοντα θεμελιώδη στοιχεία υποδηλώνουν… ήπια διακύμανση για την τιμή TTF στο μέλλον, η τράπεζα σημειώνει ότι «δεν μπορεί πλέον να παραβλέψει τη ραγδαία αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου μιας διακοπής της προσφοράς». Δεδομένου ότι ο Nord Stream 2 δεν αναμένεται να ξεκινήσει το 2022, το ΤΤF αναμένεται να εκτοξευθεί. Ως εκ τούτου, η αγορά θα στραφεί στο LNG, με τις τιμές διαρκώς να ανεβαίνουν.

Mέταλλα: Η JP Morgan αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έτους σε 3.550 δολ./τόνο για το αλουμίνιο, 26.500 δολ./τόνο για το νικέλιο, 10.650 δολ./τόνο για τον χαλκό και 3.650 δολ./τόνο για τον ψευδάργυρο. Ο χρυσός επίσης δεν είναι άτρωτος, με την JP Morgan να εκτιμά πως θα αυξηθεί αλλά λόγω της αύξησης των επιτοκίων να πέφτει 11%, στα 1808 δολ. ανά ουγγιά.

Σοκ τιμών θα υποστεί στο παλλάδιο, διότι, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο κίνδυνος διακοπής της παροχής ρωσικών PGM είναι τεράστιος, με τη χώρα να αντιπροσωπεύει το ~12% της παγκόσμιας προσφοράς πλατίνας και το ~40% της παγκόσμιας προσφοράς παλλαδίου. Ως εκ τούτου, η JPM «βλέπει» το παλλάδιο να συνεχίζει σε ανοδική τροχιά τους επόμενους μήνες, κυμαινόμενο κατά μέσο όρο περίπου στις 2.650 δολ./ ουγγιά το 2ο τρίμηνο του 22ου έτους ενώ η πλατίνα θα κερδίσει κατά μέσο όρο στα 1.150 δολ./ουγγιά το επόμενο τρίμηνο.

Tρόφιμα:

Όπως αναφέρει η JP Morgan, η εκτυλισσόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παραμένει ο κύριος μοχλός και ανοδικός παράγοντας κινδύνου για τα αγροτικά προϊόντα.

Οι προοπτικές για την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου Brent τα επόμενα τρίμηνα είναι ουσιαστικά υποστηρικτικός παράγοντας για τον κλάδο, αυξάνοντας το κόστος ευκαιρίας για τα βιοκαύσιμα και το κόστος παραγωγής, σε μια περίοδο στενότητας σε ό,τι αφορά τα αποθέματα.

«Οι προβλέψεις μας για τις γεωργικές τιμές έχουν αναθεωρηθεί υψηλότερα σε μεγάλο μέρος του αγροτικού συγκροτήματος» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, όπερ σημαίνει ότι το φαγητό σας θα γίνει πιο ακριβό.

Φυσικά, το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε πιθανής διακοπής στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία ή την Ουκρανία θα υπαγορεύσει την έκταση του ασφάλιστρου κινδύνου σε όλες τις εκτεθειμένες γεωργικές αγορές, ιδίως τον δείκτης CBOT Wheat και τον CBOT Corn. Στο δυσμενές σενάριο, το σιτάρι θα αγγίξει τα 950 – 1.100 USc/bu. Σημειώνεται πως τα σιτηρά είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα…