Έκρηξη στις τιμές πετρελαίου: Ο χρόνος λιγοστεύει για τα πετρελαϊκά κράτη και αυτό προκαλεί υπαρξιακό κίνδυνο στον ΟΠΕΚ
Χάρης Αποσπόρης 08 07 2021 | 07:31 energypress.gr
Τα πετρελαϊκά κράτη ως γνωστόν, επιχειρούν να απεξαρτηθούν από το πετρέλαιο και να επενδύσουν σε νέους οικονομικούς τομείς ώστε να είναι έτοιμα για τη νέα εποχή που έρχεται.
Η προσπάθειά τους πλέον φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η τρέχουσα περίοδος αυξημένων τιμών πετρελαίου αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για να ανοίξουν τις κάνουλες και να αποκομίσουν το μέγιστο που μπορούν, ιδίως εάν άλλοι παραγωγοί επιχειρήσουν να παραμείνουν εντός της πειθαρχίας του ΟΠΕΚ.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επένδυσαν κατά την τελευταία δεκαετία σημαντικά ποσά στην άνοδο της παραγωγής και της εξαγωγικής δυνατότητας αργού, ώστε με τα αυξημένα έσοδα να τροφοδοτήσουν την οικονομική τους μετάβαση.
Το πρόβλημα για τα Εμιράτα είναι ότι προκειμένου να γίνει το σχέδιο πράξη, θα πρέπει πρώτα ο ΟΠΕΚ να αποδεχτεί την αύξηση των δυνατοτήτων τους και συγκεκριμένα την αλλαγή της βάσης με την οποία υπολογίζεται η ποσόστωση. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο διότι αν ο ΟΠΕΚ δεχτεί την αλλαγή για τα Εμιράτα, τότε ανοίγει η πόρτα για αντίστοιχα αιτήματα από άλλους παίκτες με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τον έλεγχο της παραγωγής και των τιμών.
Μέσα από αυτές τις εξελίξεις το καρτέλ έφτασε πλέον σε μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σοβαρή από ανθρώπους εντός και εκτός του οργανισμού. Τα Εμιράτα μέχρι στιγμής δεν φαίνονται πρόθυμα να υποχωρήσουν, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα είναι “ζωής ή θανάτου” στρατηγικά και μακροπρόθεσμα και ξεφεύγει από τα αυστηρά βραχυπρόθεσμα πλαίσια. Αντίστοιχα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν μια δύσκολη αποστολή διότι πρέπει να αποφύγουν να ικανοποιήσουν το αίτημα διατηρώντας παράλληλα τα Εμιράτα εντός του ΟΠΕΚ.
Όπως είναι φυσικό, το εν λόγω πρόβλημα ξεφεύγει από τα αυστηρά πλαίσια του πετρελαίου, εξ ου και η παρέμβαση των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ώστε να βρεθεί μια λύση με τη χρήση πιθανώς και εξωπετρελαϊκών συσχετισμών και ευρύτερων μεταβλητών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Εμιράτα και η Σ. Αραβία διαθέτουν καλές σχέσεις και οι πολιτικές τους συγκλίνουν σε έναν αριθμό από τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα.
Πάντως, όπως είχαμε γράψει και πέρυσι, η ανάγκη των πετρελαϊκών παραγωγών να πουλήσουν όσο περισσότερο μπορούν για όσο προλαβαίνουν ενόψει των ανατροπών που αναμένονται στις επόμενες δεκαετίες γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Το δέλεαρ είναι μεγάλο για κράτη όπως τα Εμιράτα και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΟΠΕΚ, μια απειλή που είχε ήδη εκφραστεί από πέρυσι.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα Εμιράτα θα μπορέσουν να διοχετεύσουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο εύκολο να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλα μέλη οδηγώντας επί της ουσίας σε αποδυνάμωση του οργανισμού.