ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο για το πετρέλαιο στα 100 δολ./βαρέλι – Τι εκτιμούν οι οίκοι

02 07 2021 | 12:49 energypress.gr

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 45% στο πρώτο εξάμηνο του 2021 πλησιάζοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερων των δυόμισι ετών.

Ωστόσο, η τάση αυτή, που βάζει φωτιά στους εθνικούς προυπολογισμούς και πυροδοτεί την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού παγκοσμίως, όχι μόνο δεν προβλέπεται να εκτονωθεί σύντομα, αλλά αντίθετα, αναμένεται να συνεχισθεί.

Αναλυτές της Wall Street ξαναβγάζουν από τα συρτάρια των γραφείων τους τα σενάρια που θέλουν την τιμή του αργού να εκτινάσσεται μέχρι τα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι προθεσμιακές τιμές αργού τύπου Brent διαπραγματεύονταν στα 75,76 δολάρια το βαρέλι σήμερα από 51,80 δολάρια που ήταν την 1η Ιανουαρίου 2021, ενώ οι προθεσμιακές τιμές του αμερικανικού WTI διαπραγματεύονταν στα 74,28 δολάρια στην αρχή των συναλλαγών στο Λονδίνο, καταγράφοντας κέρδη άνω του 51% στο πρώτο εξάμηνο. Οι προθεσμιακές του Brent ενισχύθηκαν άνω του 8% τον Ιούνιο, ενώ του αμερικανικού WTI πάνω από 10% στο ίδιο διάστημα, σκαρφαλώνοντας στα ψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018.

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτό το ράλι των τιμών πετρελαίου σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η πρόοδος του εμβολιασμού, η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η μαζική περικοπή παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+.

Τι προβλέπουν οι οίκοι

Κοιτώντας μπροστά, η Goldman Sachs βλέπει τις τιμές Brent να κινούνται πάνω από τα 80 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, με πιθανές εκτινάξεις πολύ πάνω από αυτά τα επίπεδα καθώς η ζήτηση επιστρέφει δυναμικά. Η JP Morgan εκτιμά ότι οι τιμές πετρελαίου θα διασπάσουν αποφασιστικά το όριο των 80 δολαρίων στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του έτους, ενώ η Bank of America είναι ακόμη πιο αισιόδοξη, βλέποντας το Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει την επιστροφή σε τριψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 2014.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην εκτίμηση των τριών βασικών υπηρεσιών –ΟΠΕΚ, Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ- ότι η ζήτηση πετρελαίου θα επιταχυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής πετρελαίου στην PVM Oil Associates, υποστηρίζει ότι τα αποθέματα πετρελαίου, παγκόσμια και περιφερειακά, υποχωρούν φέτος, γεγονός που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών. «Η τάση αυτή θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο του έτους,» τόνισε, για να προσθέσει: «Θα τερματιστεί απότομα μόνο αν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια ξαφνικά λόγω του φόβου του πληθωρισμού ή σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή σε επίπεδα που θα ξεπερνά τη ζήτηση.» Ο Βάργκα επισήμανε ότι υπάρχει και το θέμα της επιστροφής του Ιράν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ωστόσο, υπάρχουν αβεβαιότητες που σκιάζουν την προοπτική της αγοράς πετρελαίου. Η διασπορά του στελέχους Δέλτα παγκοσμίως έχει ενισχύσει τους φόβους για νέα υποχώρηση της ζήτησης πετρελαίου, ενώ η πιθανότητα επιστροφής των ιρανικών εξαγωγών στην αγορά παραμένει ασαφής. Η ανησυχία για νέο κύμα περιοριστικών μέτρων και αύξησης του κόστους έχουν ήδη οδηγήσει σε επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, για παράδειγμα. Ο Μάρτιν Ρατς, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Morgan Stanley, δήλωσε ότι οι αγορές αργού αναζητούν την τιμή του πετρελαίου που θα αρχίσει να καταστρέφει την ανάπτυξη της ζήτησης. «Είναι κάτι δύσκολο να αναλύσει κανείς, όμως το τοποθετούμε γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι,» δήλωσε ο Ρατς για να προσθέσει ότι: «πάνω από τα επίπεδα αυτά εκτιμούμε ότι θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η καταστροφή στη ζήτηση.» Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το πετρέλαιο τύπου Βrent θα διαπραγματεύεται μεταξύ 75-80 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα μέσα του 2022.

Την Πέμπτη, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ επέλεξε να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για την αύξηση της παραγωγής. Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπλόκαραν το σχέδιο για μια άμεση χαλάρωση στη μείωση προμηθειών πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει τη συνεδρίασή του σήμερα.

(Οικονομικός Ταχυδρόμος)