20 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ο “βάστα ΟΠΕΚ” και οι προσδοκίες για το πετρέλαιο στο εξής – Παραμένει χαμηλά η σχιστολιθική παραγωγή και το παιχνίδι καθορίζουν οι κρατικοί παίκτες

Χάρης Αποσπόρης 28 06 2021 | 08:57 energypress.gr

Η πετρελαϊκή αγορά έχει μπει σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης παραγωγής ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των στρατηγικών επιλογών μεγάλων παικτών, όπως η Σαουδική Αραβία. Το αποτέλεσμα είναι η απότομη άνοδος της τιμής που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ένα βασικό πράγμα που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι παρά την αυξημένη τιμή δεν παρατηρείται αντίστοιχη άνοδος στη σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ. Η παραγωγή αυτού του είδους έχει πολύ διαφορετικά τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά από ότι η συμβατική και είναι ευαίσθητη στις απότομες αυξομειώσεις. Πέρυσι, οι εταιρείες του χώρου αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν σκληρά προγράμματα περιορισμού του κόστους και των επενδύσεων προκειμένου να επιβιώσουν και ακόμα και σήμερα δεν υπαναχωρούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η σχιστολιθική παραγωγή παραμένει χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον τις εξελίξεις καθορίζουν οι υπόλοιποι παραγωγοί και ιδίως οι κρατικές εταιρείες όπως της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Το μεγαλύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τις προθέσεις του ΟΠΕΚ, ο οποίος συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανοίξει τις κάνουλες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άνοδο της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια από τον Αύγουστο. Ο ΟΠΕΚ εκτιμάται ότι διαθέτει υπερβάλλουσα παραγωγή 4-5 εκατ. βαρελιών που μπορεί να χρησιμοποιήσει στο εξής για να απαλύνει την τιμή. Ο οργανισμός έχει δηλώσει ότι μια τιμή κοντά στα 70-75 δολάρια είναι επιθυμητή, όμως στην πράξη το δέλεαρ είναι μεγάλο αν η τιμή διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί απανταχού πετρελαιάδες και έμποροι φωνάζουν “βάστα ΟΠΕΚ”, όπως το “βάστα Ρόμελ” που ακουγόταν στην κεντρική αγορά της Αθήνας μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν…

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι αναλυτές που αναμένουν τιμές ακόμα και στα 100 δολάρια στο κοντινό μέλλον, τη στιγμή που οι παραγωγικές επενδύσεις του κλάδου διεθνώς βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κατ’ επέκταση, δεν αποκλείεται να δούμε έναν νέο “υπερκύκλο” στο πετρέλαιο μέσα στα επόμενα χρόνια, τη στιγμή που η ηλεκτροκίνηση και οι άλλες πράσινες τεχνολογίες δεν έχουν ακόμα το μέγεθος να πλήξουν δραστικά τη ζήτηση.

Τέλος, ένα ακόμη φλέγον θέμα έχει να κάνει με τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Πλέον, υπάρχει νέος πρόεδρος στην Τεχεράνη, ο Εμπραχίμ Ραίσι, και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πυρετωδώς. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις και για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες, γεγονός που θα απελευθερώσει σε πρώτη φάση 1-2 εκατ. βαρέλια ιρανικού αργού στη διεθνή αγορά.