Ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου: Οι παράγοντες που κρίνουν το κόστος της βενζίνης στην Ελλάδα
energypress.gr
Δύο αντικρουόμενα μεταξύ τους γεγονότα επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως. Πώς αναμένεται να αποτυπωθεί αυτό στη χώρα μας.
Για μια ακόμα φορά ο κορονοϊός «σφυροκοπά» το πετρέλαιο, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά τις πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζωπυρώνουν φόβους σε σχέση με τη ζήτηση.
Αυτό αποτυπώθηκε στη βουτιά άνω του 3,5% που κατέγραψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου να χάνει 2,70 δολάρια ή 4,21%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 61,70 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, καθώς ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ, «κόβοντας» μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του συνόλου της κίνησης από τον Αραβοπερσικό Κόλπο προς τη Μεσόγειο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες από τα ρυμουλκά για την αποκατάσταση της κίνησης.
Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για την Ελλάδα
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τον αντίκτυπο των δύο αυτών γεγονότων, στις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα.
«Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν εκ νέου κάτι που θα σημάνει μια γενική αύξηση στις τιμές των καυσίμων αν η διαδρομή δεν ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτό θα συμβεί επειδή τα πλοία θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επιπλέον ταξίδι 15 ημερών ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό θα συνεπάγεται την αύξηση (τιμής) και άλλων αγαθών. Όμως εκτιμώ ότι η κρίση θα επιλυθεί πριν φτάσουμε ως εκεί» εκτιμά, μιλώντας στο Sputnik, o ενεργειακός αναλυτής Άθως Κλεάνθους.
Αν τελικά αυτή η κρίση ξεπεραστεί, θα παραμείνει ο αντίκτυπος του κορονοϊού που θα οδηγήσει το πετρέλαιο σε πτωτική πορεία, όπως είχε συμβεί και πέρσι.
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα έχει πιο φτηνά καύσιμα αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου εκφράζει στο Sputnik ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχαήλ Κιούσης.
«Αν η βουτιά των τιμών συνεχίσει, αυτό θα αποτυπωθεί στην Ελλάδα. Τα καύσιμα έχουν ακριβύνει δυσθεώρητα οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει πτώση των τιμών. Θεωρώ πρώιμο πάντως να μιλάμε για τιμές αντλίας έχοντας μια-δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Δύο και τρεις συνεδριάσεις δεν αλλάζουν κάτι. Η τιμή καθορίζεται από μέσες τιμές περίπου δύο μηνών» τονίζει ο κ. Κιούσης.
Σε αυτό το σενάριο, η πτώση των τιμών στα καύσιμα, σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, θα ανέλθει γύρω στο 15%-20%.
(του Λάμπρου Ζαχαρή, sputnik Greece)