17 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Με απώλειες άνω του 3,5% έκλεισε το πετρέλαιο 25/3/21

capital.gr

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση αργού εξαιτίας της αύξησης νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανά τον κόσμο.

Οι επενδυτές παράλληλα είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στην αναστάτωση που προκλήθηκε στη διώρυγα του Σουέζ, από πλοίο το οποίο προσάραξε σε σημείο το οποίο μπλόκαρε τη κίνηση του αργού από τον Αραβοπερσικό Κόλπο προς τη Μεσόγειο.

Ενώ ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν έως και 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού έχουν επηρεαστεί επί του παρόντος από την κατάσταση στο Σουέζ, αναφορές κάνουν λόγο ότι το πλοίο EverGiven, θα μπορούσε ενδεχομένως να μετακινηθεί μέχρι τη Δευτέρα, δήλωσε ο Robbie Fraser, διευθυντής διεθνούς έρευνας και ανάλυσης της Schneider Electric.

Σε αυτό το κλίμα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου έχασε 2,46 δολ. ή 3,81%, στα 61,95 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου σημείωσε πτώση 2,62 δολ. ή 4,3%, στα 58,56 δολ. το βαρέλι.

“Πιστεύουμε ότι το περιστατικό προκαλεί κυρίως θόρυβο στην αγορά και δεν θα έχει παρατεταμένο αντίκτυπο”, δήλωσε ο Norbert Rücker, αναλυτής της Julius Baer bank.

Η αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie, Ann-Louise Hittle, δήλωσε ότι μερικές ημέρες καθυστερήσεων παράδοσης αργού ή προϊόντων που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν θα έχουν παρατεταμένο αντίκτυπο στις τιμές.

Ο αντίκτυπος του αποκλεισμού της διώρυγας του Σουέζ στις τιμές του πετρελαίου είναι επίσης περιορισμένος, καθώς ο προορισμός των περισσότερων πετρελαιοφόρων είναι η Ευρώπη, αλλά η ευρωπαϊκή ζήτηση είναι προς το παρόν ασθενής λόγω νέων μέτρων lockdown.

“Εάν η Ευρώπη βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση στη μάχη κατά του κορονοϊού, τότε η αναστάτωση θα δημιουργούσε πιθανώς ένα πιο παρατεταμένο ζήτημα, αλλά αυτό δεν ισχύει τώρα”, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.

“Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη έχουν επηρεάσει τις τιμές, αλλά αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται και σε άλλες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, των οποίων η κατανάλωση πετρελαίου είναι επίσης βασικός παράγοντας για την υποστήριξη των τιμών”, δήλωσε η Sophie Griffithsμ αναλύτρια αγοράς στην Oanda.

Η Ινδία ανακοίνωσε 47.262 κρούσματα και 275 θανάτους την Τετάρτη, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κρουσμάτων για φέτος, σύμφωνα με το BBC. Η Βραζιλία επίσης σημείωσε άνοδο στα κρούσματα, ενώ οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα λόγω κορονοϊού ξεπέρασαν το όριο των 300.000, καθιστώντας τη έτσι τη δεύτερη χώρα που ξεπερνάει το ορόσημο αυτό, σύμφωνα με το Associated Press.

Εν τω μεταξύ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για τη ζήτηση και τη πτώση των τιμών, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι ο OPEC+, θα επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές προσφοράς έως τον Μάιο σε μια διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του OPEC+ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.