Μπαράζ μειώσεων φόρων και νέων μέτρων στήριξης
capital.gr Του Τάσου Δασόπουλου
Φοροελαφρύνσεις αλλά και αναστολή φόρων, που εξαιτίας της πανδημίας διογκώνουν τις επιβαρύνσεις για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα, με τις παρεμβάσεις να υλοποιούνται προσεχώς, και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει και δεύτερο πακέτο, που θα υλοποιηθεί το επόμενο έτος. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει θέσει σε ετοιμότητα το οικονομικό επιτελείο, το οποίο “τρέχει” σενάρια για μειώσεις φόρων που υπό κανονικές συνθήκες θα ανακοινώνονταν έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022.
Το πακέτο περιλαμβάνει νέα μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συρρίκνωση ενδεχομένως του τέλους επιτηδεύματος, 7η και 8η επιστρεπτέα προκαταβολή, “κούρεμα” ή αναστολή ηλεκτρονικών αποδείξεων και έκτακτη ρύθμιση για τα τεκμήρια. Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα του ιδιωτικού τομέα και το 2022 και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Πρώτο πακέτο
Μειωμένη προκαταβολή: Σχέδιο μονιμοποίησης της μειωμένης προκαταβολής φόρου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, που αναμένεται να θεσμοθετηθεί εντός του 2021. Ωστόσο, φέτος η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει ως έκτακτο μέτρο (καθώς λαμβάνονται μόνο μέτρα μη μόνιμου χαρακτήρα) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και από το 2022 ο μηχανισμός αναμένεται να γίνει μόνιμος.
Τέλος επιτηδεύματος: Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι το τέλος επιτηδεύματος, από 650 ευρώ, θα μειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόστηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, και υπό την πίεση της τρόικας, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται για το 2020 σε 482 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στις αρχές Απριλίου ξεκινά η επιστρεπτέα προκαταβολή 7, όπου θα διατεθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Ο έβδομος κύκλος αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων μειώθηκαν τα εισοδήματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αμέσως μετά, τον Μάιο, θα ακολουθήσει ακόμα ένας κύκλος, ο 8ος, με το ποσό που σχεδιάζει να διαθέσει η κυβέρνηση να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
Τεκμήρια: Οι πληγέντες της πανδημικής κρίσης, όπως οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης οι οποίοι έλαβαν την αποζημίωση των 534 ευρώ, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ και έλαβαν τις επιστρεπτέες προκαταβολές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ποσά που τους χορηγήθηκαν, και τα οποία είναι αφορολόγητα, για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Εξετάζεται μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος των φορολογούμενων ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Το μέτρο θα είναι οριζόντιο, δηλαδή θα αφορά το σύνολο των φορολογούμενων.
Δεύτερο πακέτο
Εισφορά αλληλεγγύης: Με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει παγωμένη και το επόμενο έτος, τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα). Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδιάζει από το 2023 να καταργήσει πλήρως την εισφορά αλληλεγγύης, που επιβαρύνει το σύνολο των φορολογούμενων.
Ασφαλιστικές εισφορές: Εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών και μετά το 2021 και το δεύτερο τη διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 2023, με στόχο να τονωθεί η αγορά εργασίας μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης.
Νέα ένεση στην οικονομία με δαπάνες στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων
Τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα της επανεκκίνησης της οικονομίας περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να αποφασίσει ποια μέτρα στήριξης θα επεκτείνει περαιτέρω και για πόσο, ώστε να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα συνεχίσουν να πλήττονται από την κρίση.
Ο στόχος είναι η επέκταση αυτή να είναι η τελευταία με την οικονομία σε lockdown, καθώς τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι τα μέτρα θα είναι όλο και περισσότερο στοχευμένα για να βοηθήσουν αυτούς που πραγματικά πλήττονται από την πανδημία.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν ξεκινήσει ήδη έναν σχεδιασμό για μια νέα επέκταση των ήδη υφιστάμενων μέτρων στήριξης, αναμένοντας και τις τελικές αποφάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης. Στο πακέτο περιλαμβάνεται:
1. Η συνέχιση των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, καθώς επίσης και μια νέα παράταση του προγράμματος “Συν-Εργασία”, που λήγει στο τέλος του μήνα. Βεβαίως, τα κριτήρια για τις αναστολές θα γίνουν πιο αυστηρά, με το δικαίωμα στις αναστολές να πρόκειται να μειωθεί σημαντικά από τις περίπου 700.000 που αφορά σήμερα. Μια σκέψη είναι το μέτρο να συνεχίσει να ισχύει όχι για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, αλλά μόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις.
2. Η επέκταση του δικαιώματος για μηδενικά ή μειωμένα ενοίκια για τον Απρίλιο ή και τον Μάιο. Και εδώ το μέτρο θα αφορά μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις. Τούτο υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι υπόλοιπες θα έχουν λειτουργήσει από τον Απρίλιο.
3. Στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη για έναν 8ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο θα προχωρήσει μόνο “αν χρειαστεί”, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές τον Απρίλιο και ίσως και τον Μάιο, ώστε να έχει νόημα ένας νέος κύκλος, για την κάλυψη των απωλειών του συγκεκριμένου διμήνου. Ως γνωστόν, ο 7ος κύκλος θα καλύψει μέρος της απώλειας του τζίρου για το πρώτο τρίμηνο του 2021 συμψηφιστικά με τον 6ο κύκλο.
4. Παράλληλα, βέβαια, από τον Απρίλιο θα αρχίσει να υλοποιείται και το πρόγραμμα για κάλυψη των παγίων δαπανών, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν από 30.000 έως και 50.000 επιχειρήσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους θα απασχολούν από 20 άτομα και πάνω.
5. Επίσης, από τον Μάιο θα λειτουργήσει και το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ”, το οποίο θα επιδοτεί τοκοχρεολυτικές δόσεις εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως και 90% για 8 μήνες. Η “περίμετρος” των ωφελουμένων υπολογίζεται από τις 120.000 στις 130.000 επιχειρήσεις, δίνοντας την ευκαιρία να “πρασινίσουν” ακόμα και κόκκινα δάνεια με διμερή συμφωνία τραπεζών δανειοληπτών.