ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Tο πετρέλαιο θα συνεχίσει να προσφέρει συγκινήσεις – Οι επόμενοι στόχοι

energypress.gr

Όταν πριν δέκα ημέρες γράφαμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να δούμε τις τιμές του brent στον επόμενο στόχο των  58,20 δολαρίων/βαρέλι  και των 54,70 δολαρίων για το WTI ​δεν περιμέναμε οι πετρελαϊκές τιμές να αγγίξουν τις τιμές αυτές τόσο σύντομα.

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό,  κάθε φορά που έχουμε συνεδρίαση ή δηλώσεις των μελών του ΟΠΕΚ +, οι τιμές  αντιδρούν με ανοδικό ξέσπασμα.  Όπως και στις 5 Ιανουαρίου λοιπόν, έτσι και αυτή την εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την απομάκρυνση της πλεονάζουσας προσφοράς από την παγκόσμια αγορά, για όσο καιρό το απαιτούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία.

Λαμπρή απόδειξη μάλιστα της αφοσίωσης των παραγωγών στη συμφωνία του Ιανουαρίου, είναι ότι η συμμόρφωση των μελών που ανήκουν στη συμμαχία του Οργανισμού για τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου, άγγιξε το 99% τον Δεκέμβριο του 2020. Δεδομένου δε ότι οι ποσοστώσεις έχουν οριστεί  για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η αγορά δεν αναμένει σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με αλλαγές στο σύμφωνο παραγωγής.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι  ο ΟΠΕΚ + αναμένει να αυξηθεί  η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 5,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και όχι κατά 5,9 εκατομμύρια που ήταν η αρχική εκτίμηση​.​ ​Ε​ντούτοις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι παραμένει αισιόδοξος για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγορά πετρελαίου το 2021, καθώς αναμένει  την παγκόσμια οικονομία να αυξηθεί κατά 4,4%, μετά την περσινή συρρίκνωση κατά 4,1%.

Οι τιμές του πετρελαίου ελέω του ελέγχου της προσφοράς​,​ μέχρι η ζήτηση να ανακτήσει κρίσιμα επίπεδα, όχι μόνο αφομοίωσαν ήρεμα τις πτωτικές αναθεωρήσεις για τη ζήτηση αλλά αντίθετα γιόρτασαν μ’ ένα ανοδικό σερί έως και τα 59 δολάρια/βαρέλι το brent και ως τα 56,58 δολάρια/βαρέλι το ​WTI.

Το βασικό καύσιμο λοιπόν για τα υψηλά 12 μηνών των πετρελαϊκών τιμών ήταν η εντυπωσιακή και αναλυτικότατη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα  ο ΟΠΕΚ+, στην οποία όχι μόνο έκανε σαφείς τις προθέσεις του για έλεγχο της προσφοράς, αλλά τόνισε και την σημασία που έχει να επιταχυνθεί η εξισορρόπηση της αγοράς «χωρίς καμία καθυστέρηση» εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία στις προοπτικές της ζήτησης.

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας να συντονίσει τις περικοπές του ΟΠΕΚ + στον εφοδιασμό πετρελαίου με την ίδια να δίνει το παράδειγμα –υπενθυμίζουμε ότι αρχές του έτους ανακοίνωσε εθελοντικές extra μειώσεις της παραγωγής της άνω των 400.000 βαρελιών την ημέρα για τους επόμενους δύο μήνες- φαίνεται να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν σε χαμηλό 10 μηνών, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα- μειώθηκαν κατά 994.000 βαρέλια στα 475,7 εκατομμύρια βαρέλια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο και κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών για  αύξηση 446.000 βαρελιών-  ενώ και τα κινεζικά αποθέματα κινήθηκαν επίσης σε  χαμηλό σχεδόν 12 μηνών.

Η τεχνική εικόνα

Παρά την πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια  ζήτηση  πετρελαίου για το 2021 όχι μόνο από τον ΟΠΕΚ+ αλλά και  από τον  Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας -IEA- τα κέρδη των τελευταίων ημερών για τις τιμές του πετρελαίου βαίνουν αυξανόμενα, καθώς οι μεγάλες περικοπές στον εφοδιασμό έχουν οδηγήσει ήδη σε  μείωση των  παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, μονοπολώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Το brent πολιορκεί πλέον την  αντίσταση του 200άρη σε εβδομαδιαία βάση, ήτοι τα 58,70 δολάρια/βαρέλι. Αν η εβδομάδα ολοκληρωθεί σήμερα με τιμές άνω αυτού του επιπέδου, τότε το διάγραμμα «ανοίγει» για τον στόχο που έχουμε δώσει από το καλοκαίρι, ήτοι τα 62-63 δολάρια/βαρέλι. Απαραίτητη τεχνική προϋπόθεση είναι η διακράτηση στις διορθώσεις της ζώνης στήριξης των 55-56 δολαρίων/βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα είναι ήδη πάνω στην τιμή στόχο, με πρώτο ζητούμενο την διακράτηση της στήριξης των 52 δολαρίων/βαρέλι στις διορθώσεις και δεύτερο, την ανοδική διαφυγή από τα 56,70 δολάρια/βαρέλι, συνθήκη που θ’ ανοίξει το διάγραμμα με πρώτο στόχο τα 58,50 δολάρια/βαρέλι και δεύτερο τα 61,90 δολάρια/βαρέλι.

BRENT EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

WTI EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 

(Liberal.gr) Μ.Βςνέτη