Οι επόμενοι σταθμοί στις τιμές του πετρελαίου
Μ. Βενέτη: Οι επόμενοι σταθμοί στις τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα και πάνω από τον 30αρη κινητό μέσο όρο του μηνιαίου διαγράμματος-έστω και φωτογραφικά- που είχαμε δώσει σαν πρώτο στόχο, υποστηριζόμενες από την αισιοδοξία για την κυκλοφορία των εμβολίων, αλλά κυρίως από τις extra περικοπές στην παραγωγή από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία, προς έκπληξη της αγοράς, ανακοίνωσε μια εντυπωσιακή μονομερή επιπλέον περικοπή παραγωγής έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ τα υπόλοιπα μέρη του ΟΠΕΚ+ θα κρατήσουν σταθερή την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Μόνο η Ρωσία και το Καζακστάν θα αυξήσουν ελαφρώς την παραγωγή , κατά 75.000 bpd τον Φεβρουάριο και άλλα 75.000 bpd τον Μάρτιο, για να καλύψουν τις εποχιακές ανάγκες
Το θετικό για τις τιμές του πετρελαίου είναι ότι οι Σαουδάραβες πλέον έχουν αντιληφθεί πλήρως τις συνέπειες της πανδημίας στη ζήτηση τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2021 και ως εκ τούτου ανέλαβαν ενεργά την προάσπιση τους από την πλευρά της προσφοράς, μειώνοντας 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή τους, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα.
Όσο τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ τηρούν τη συμφωνία, η Σαουδική Αραβία φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει την απαραίτητη πλάτη στην εξίσωση της προσφοράς και ζήτησης του πετρελαίου, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών ανάλογη με εκείνη του Aπριλίου του 2020.
Γι’αυτό άλλωστε και την Τετάρτη η αγορά υποδέχτηκε με ψυχραιμία την πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021.
Όπως εκτιμά ο Οργανισμός, η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 96,6 εκατομμύρια φέτος. Αυτό αντικατοπτρίζει μια πτωτική αναθεώρηση ύψους 0,3 εκατομμυρίων βαρελιών σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου μήνα.
Η πτωτική αναθεώρηση οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές χώρες συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για τη δημόσια υγεία προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της COVID-19. Ως εκ τούτου, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς σε σχέση με τις πρότερες προβλέψεις κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Η αισιόδοξη στην βάση της έκθεση της ΙΕΑ, παρά την ελαφρά καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τη ζήτηση, συνοδεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη μείωση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ-αν και η αύξηση της προσφοράς βενζίνης αντιστάθμισε ως ένα σημείο την είδηση- υποστηρίζοντας τις πετρελαϊκές τιμές, οι οποίες εισέρχονται στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, μια ανάσα πριν τον 30αρη του μηνιαίου διαγράμματος για το brent (55,76 δολάρια/βαρέλι) και μόλις ένα δολάριο πριν τον 50αρη του μηνιαίου διαγράμματος (53,02 δολάρια/βαρέλι) για το αμερικανικό αργό.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω διαγράμματα, αν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας υποδεχθεί τις τιμές του brent πάνω από τα 55,76 δολάρια/βαρέλι και του wti πάνω από τα 53 δολάρια/βαρέλι, τότε μπαίνουν οι βάσεις για υψηλότερες τιμές τον Φεβρουάριο, με πρώτο στόχο τα 58,20 δολάρια/βαρέλι και τα 54,70 δολάρια/βαρέλι αντίστοιχα. Βέβαια, θα πρέπει να βοηθήσουν λίγο και οι ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας.
Η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα
Προϋπόθεση για το άνω τεχνικό σενάριο είναι η διακράτηση της βάσης του ωριαίου διαγράμματος, ήτοι των 54,60 δολαρίων/βαρέλι για το brent και των 51,40 δολαρίων /βαρέλι για το αμερικανικό αργό.
Τυχόν καθοδική διάσπαση του ωριαίου διαγράμματος θέτει υπό ομηρία ένα καλό μηνιαίο κλείσιμο την Παρασκευή, με πρώτες στηρίξεις τα 53 δολάρια/βαρέλι για το brent και τα 49.90 δολάρια/βαρέλι για το αμερικανικό αργό.
Οι προβληματισμοί
Στην πρόσφατη έκθεση της, η ΙΕΑ αναφέρει ότι «…η παγκόσμια διάθεση εμβολίων θέτει τις βασικές αρχές σε μια ισχυρότερη πορεία για το έτος, με την προσφορά και τη ζήτηση να μετατοπίζονται προς μια ανοδική πορεία μετά την άνευ προηγουμένου κατάρρευση του 2020».
Ο βασικός προβληματισμός της στήλης έγκειται ακριβώς στο ότι η διάθεση των εμβολίων εμφανίζει αρκετά προβλήματα, τη στιγμή μάλιστα που η αναγκαιότητα της αύξησης του ρυθμού των εμβολιασμών είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτατα, και σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, φαίνεται να είναι και πιο θανατηφόρα.
Επιπλέον, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ακόμη κι αν κάνει κάποιος και τις δύο δόσεις εμβολίου να μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άλλο κι έτσι οι αλυσίδες της μετάδοσης να συνεχιστούν.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, ο καθηγητής Jonathan Van Tam μιλώντας στο BBC τόνισε πως «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί αποδεικνύεται ότι θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο και μετά το εμβόλιο να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης».
Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να διακρατηθούν μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και τα προβλήματα στη διάθεση των εμβολίων τόσο από τη Pfizer όσο και από την AstraZeneca θα καθυστερήσουν χρονικά την επίτευξη του σημείου αυτού.
Πέραν του ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολίου στη μετάδοση, προβληματισμό μας προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Dr Chaand Nagpaul, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, επίσης στο BBC, σχετικά με το γεγονός ότι « υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να καταστεί λιγότερο αποτελεσματικό εάν η επανάληψη της δόσης γίνει μετά από 12 εβδομάδες».
Όπως συμπλήρωσε και ο καθηγητής Van-Tam όσον αφορά τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές, «η ερώτηση που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι εάν λόγω των καθυστερήσεων των εμβολίων είναι καλύτερο να βάλουμε φρένο στον εμβολιασμό ή στις επαναληπτικές δόσεις».
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η πορεία των εμβολιασμών δεν έχει καταστεί τόσο ισχυρή όσο ελπίζει η ΙΕΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις πετρελαϊκές τιμές, αλλά και για την βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών γενικότερα.
Προσοχή λοιπόν στα τεχνικά σημεία που δεν πρέπει να χαθούν προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό το ανοδικό momentum, μιας και αυτά θα μας υποδείξουν πρώτα, αν και πότε η αγορά προβληματιστεί με τις τρέχουσες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας.
(liberal.gr)