18 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πόσοι και ποιοι πληττόμενοι μισθωτοί θα πάρουν Δώρο Χριστουγέννων και αποζημίωση τον Δεκέμβριο

Τρίτη, 08-Δεκ-2020 07:49 capital.gr Του Δημήτρη Κατσαγάνη

“Πράσινο” φως άναψε για νέες  αποζημιώσεις  αλλά και τα κρατικά επιδοτούμενα Δώρα Χριστουγέννων για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς που είχαν τεθεί ή θα τεθούν σε αναστολή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σήμερα θα δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση  σχετικά με την καταβολή -από το κράτος- μέρους ή ακόμα και όλου του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή από τον περασμένο Μάρτιο έως και το Δεκέμβριο.

Αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, εκτιμούν πως το πλήθος των δικαιούχων του κρατικά επιδοτούμενου Δώρου Χριστουγέννων βρίσκεται στο “κατώφλι” του 1 εκατ. δεδομένου ότι τον Απρίλιο του 2020, στο αποκορύφωμα του τότε lock down, πάνω από 936.000 εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή, ενώ οι αναστολές -αν και μειούμενες – συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε η  σχετική Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις των αναστολών των συμβάσεων εργασίας για τον τρέχοντα μήνα στις κλειστές και πληττόμενες-ανοιχτές επιχειρήσεις. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξουν οι δηλώσεις των αναστολών, οι οποίες θα οδηγήσουν στις αποζημιώσεις στους εργαζομένους (προς το τέλος του τρέχοντος μήνα ή τ΄ αργότερο στις αρχές του επόμενου) που θα ενταχθούν στο “καθεστώς” αυτό. Όσον αφορά, το πλήθος εκείνων που θα βγουν σε αναστολή τον τρέχοντα μήνα, θα εξαρτηθεί από το ρυθμό άρσης του lock down, δηλαδή από το αν, πότε και ποιες από τις κλειστές -με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους –  επιχειρήσεις θα ανοίξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Δώρο Χριστουγέννων

Όπως  τόνισε ο κος Βρούτσης, ότι το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί κανονικά σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τους εργαζομένους που βγήκαν ή θα βγουν σε αναστολή, ο αρμόδιος Υπουργός, τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να καταβάλουν το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και στο ύψος του πραγματικού μισθού που κατέβαλαν.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Εργασίας θα πληρώσει από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους επτά από τους οκτώ μήνες, δηλαδή από  το Μάιο έως και Νοέμβριο – και σε αντιστοιχία με το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το μήνα Νοέμβριο.

Όσον αφορά,  το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που αφορά μόνο έναν από τους οκτώ μήνες – το μήνα Δεκέμβριο – ανέφερε ο Υπ. Εργασίας,  θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο. Επιδίωξή της κυβέρνησης είναι η καταβολή της 2ης δόσης του κρατικού επιχορηγούμενου Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους που βγήκαν σε αναστολή (σ.σ. το Δεκεμβρίου) από τις 12 Ιανουαρίου,

Διευκρινίζει, επίσης, ότι επιχειρήσεις οι οποίες λειτούργησαν κανονικά όλο αυτό το διάστημα χωρίς αναστολές συμβάσεων εργασίας θα πληρώσουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων εμπρόθεσμα, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Αναστολές  Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει ο κύκλος των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον τρέχοντα μήνα.

Για  τις επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, θα είναι υποχρεωτική η αναστολή των συμβάσεων εργασίας  όλων των εργαζομένων τους, για το ίδιο διάστημα. Όσον αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει της διερυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου) οι οποίες παραμένουν ανοιχτές, θα είναι προαιρετική η αναστολή των συμβάσεων μέρους ή όλων των εργαζομένων τους για έως 31 ημέρες κατά τον τρέχοντα μήνα.

Για το διάστημα, κατά το οποίο θα βρίσκεται σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό μίας κλειστής ή πληττόμενης -ανοιχτής επιχείρησης θα απαγορεύεται η απόλυση οποιουδήποτε εργαζομένου της, ενώ για ισόχρονο διάστημα, μετά τη λήξη της αναστολής, η επιχείρηση που κάνει χρήση του εν λόγω μέτρου, θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων (με τις ίδιες συμβάσεις) το οποίο είχε κατά τη διάρκεια της αναστολής. Σημειώνεται πως  το “μέτρο” του χρόνου της “μετενέργειας” της αναστολής το θέτει ο μέγιστη διάρκεια της αναστολής και όχι η ελάχιστης. Αυτό σημαίνει πως -για παράδειγμα-  αν μια επιχείρηση με 100 εργαζομένους,  βγάλει  50 εργαζομένους της σε αναστολή έως τις 15 Δεκεμβρίου και τους άλλους 50 έως τις 31 Δεκεμβρίου, δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα εργαζόμενο έως τις 31 Δεκεμβρίου (και όχι έως τις 15 Δεκεμβρίου), ενώ θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο προσωπικό με τον ίδιο τύπο συμβάσεων έως τις 31 Ιανουαρίου (και όχι έως τις 15 Ιανουαρίου).

Όσον αφορά την ειδική αποζημίωση, την οποία δικαιούνται οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή κατά τον τρέχοντα μήνα, θα υπολογισθεί με βάση τα 534 ευρώ (17,8 ευρώ/μέρα).