11 Ιανουάριος 2025
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μπορεί η κρίση στον Καύκασο να πλήξει το πετρέλαιο;

28 09 2020 | 19:26 energypress.gr

Για ακόμη μία φορά -μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης- η περιοχή του Καυκάσου «φλέγεται», με Αζέρους και Αρμένιους να ερίζουν για την κυριότητα της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες, ενώ περαιτέρω λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι υποβόσκουσες στηρίξεις της Άγκυρας προς το Μπακού.

Φυσικά, μια ένοπλη διαμάχη κοντά στα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Καυκάσου εγείρει και σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, λόγω των ανησυχιών περί εκτίναξης της τιμής του «μαύρου χρυσού». Κι αυτό, διότι η περιοχή αποτελεί κρίσιμο σταυροδρόμι για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και αερίου.

Ωστόσο, προς το παρόν, σύμφωνα με τους αναλυτές, η σύρραξη Αρμενίων – Αζέρων δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενεργειακή παραγωγή και τα ενεργειακά αποθέματα. «Δεν αναμένουμε ότι θα γίνει κάτι περισσότερο σοβαρό για την αγορά πετρελαίου και εμπορευμάτων» δηλώνει ο Έντουαρντ Μπελ, διευθυντής της NBD Bank, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Κατά τη διάρκεια παλαιότερων γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή, οι αγωγοί πετρελαίου είχαν επανειλημμένως αποτελέσει «θύμα» επιθέσεων και σαμποτάζ. Όμως, αυτός ο εν δυνάμει κίνδυνος, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν αναμένεται να αποτυπωθεί στην χρηματιστηριακή τιμή του αργού.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ «μετράει» αρκετά χρόνια ζωής, με την περιοχή να έχει αποσχιστεί μονομερώς από το Αζερμπαϊτζάν, λόγω της αρμενικής καταγωγής των κατοίκων της, κάτι το οποίο συνιστά μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Η χώρα των Αζέρων αποτελεί τον 24ο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, ενώ διαθέτει και σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Από κοινού δε, απαρτίζουν το 90% των εξαγωγών της χώρας. Οι αζερικοί αγωγοί, μάλιστα, θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Αυτή τη στιγμή, το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει τρεις κύριους αγωγούς πετρελαϊκών εξαγωγών. Ο μεγαλύτερος, ο οποίος ονομάζεται BTC, είναι μήκους 1.768 χιλιομέτρων και μεταφέρει αργό μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, από το Αζερμπαϊτζάν ξεκινάει και ο αγωγός φυσικού αερίου SCP, ο οποίος αναπτύσσεται κατά μήκος του αγωγού BTC.

Παρά ταύτα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η κρίση στον Καύκασο δεν θα καταστεί αντιληπτή στην πετρελαϊκή αγορά, μην ασκώντας αρνητικές πιέσεις στην τιμή. Κι αυτό, καθώς ακόμη και στο δυσοίωνο σενάριο της διακοπής της πετρελαϊκής ροής, δεν αναμένεται να υπάρξουν αναταράξεις στην παγκόσμια επάρκεια, λόγω των υψηλών διαθέσιμων αποθεμάτων και της μεγάλης παραγωγής σε αρκετά σημεία του πλανήτη.

Άλλωστε, αυτή η παράμετρος, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, έχει καθηλώσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, κάτι το οποίο στερεί πολύτιμα έσοδα από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

(Καθημερινή)