11 Ιανουάριος 2025
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο: Σε δύσκολη θέση ο ΟΠΕΚ λόγω της χαμηλής ζήτησης

insider.gr

Μία ιδιαίτερα ανησυχητική τάση είναι ο αργός ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης των αναδυόμενων οικονομιών.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο ΟΠΕΚ καθώς η υγειονομική κρίση πιέζει τη ζήτηση καυσίμων ενώ παράλληλα ο οργανισμός πασχίζει να επιτύχει τα προβλεπόμενα επίπεδα συμμόρφωσης με τις περικοπές στην παραγωγή. 

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες (ΟΠΕΚ+) έχουν μειώσει από τον Μάιο τα επίπεδα προσφοράς αργού, ώστε να δώσουν ώθηση στις τιμές καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει καταρρεύσει εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Στον τελευταίο γύρο περικοπών, o ΟΠΕΚ+ έχει χαλαρώσει τις περικοπές παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Παρά την κοινή προσπάθεια, δεν δείχνουν όλα τα μέλη του καρτέλ πρόθυμα να συνεργαστούν, κάτι το οποίο δημιουργεί επιπλέον «σκοτούρες» στον Οργανισμό. 

Η National Oil Corporation στη Λιβύη σχεδιάζει να αυξήσει τη μέση ημερήσια παραγωγή από 100.000 βαρέλια την ημέρα σε 260.000 . Εν τω μεταξύ, ο OPEC + έχει χαλαρώσει τις περικοπές παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd. 

Σε μια συνέντευξη για το Bloomberg, ο Marco Dunand, διευθύνοντας σύμβουλος της Mercuria, είπε ότι η ζήτηση είναι ακόμα ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι τυχόν επιπλέον πετρέλαιο που θα εισρεύσει στις αγορές δεν θα μπορεί να απορροφηθεί. Αυτό σημαίνει μια διαφαινόμενη επιπλέον δέσμευση του πλωτού αποθηκευτικού χώρου αυτόν το μήνα καθώς τα παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκαν μεταξύ 500.000 βαρελιών την ημέρα  και ενός εκατομμυριού και αυτό δεν περιλαμβάνει την επανεκκίνηση της Λιβύης.

Μία ιδιαίτερα ανησυχητική τάση είναι ο αργός ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες είναι οι κύριοι μοχλοί της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου. Εκτός από την Κίνα, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες εξακολουθούν να πολεμούν τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του στις οικονομίες τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ινδίας όπου η ζήτηση για πετρέλαιο θεωρείται ότι επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία καθώς η ίδια η χώρα καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν, ωστόσο, ότι η ζήτηση στην Κίνα πρόκειται να αρχίσει να επιβραδύνεται σύντομα. Θα είναι μια μακροπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης, και αποτέλεσμα όχι μόνο του Covid-19 αλλά και των στόχων μείωσης των εκπομπών του Πεκίνου.