Aνατροπές, ρεκόρ και νέα δεδομένα στην αγορά φυσικού αερίου
Του Χάρη Φλουδόπουλου capital.gr
Ρεκόρ ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου σημειώθηκε κατά το 2019 όπως προκύπτει από την ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΠΑ, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από την εταιρεία. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά φυσικού αερίου ανήλθε σε 57,4TWh παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 9,5% ή αλλιώς κατά 5 TWh σε σχέση με το 2018.
Βασικός μοχλός για την αύξηση ήταν η ζήτηση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή η οποία έφτασε στις 37,5 TWh έναντι 33,2TWh το 2018. Η ζήτηση στην ηλεκτροπαραγωγή ξεπέρασε και την ιστορικά υψηλή κατανάλωση του 2017 κυρίως λόγω ανταγωνιστικής τιμής αλλά και της υποχώρησης της κατανάλωσης των λιγνιτικών μονάδων.
Ανατροπές όμως είχαμε και στις εισαγωγές φυσικού αερίου με τις συνολικές ποσότητες που έφτασαν στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) να ανέρχονται σε 57,7 TWh. Από τις συνολικές εισαγωγές το 54,5% αφορούσε σε LNG και το 45,5% σε αέριο αγωγού, σηματοδοτώντας την αλλαγή των ισορροπιών που έχει φέρει η σημαντική μείωση του κόστους του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.
Ως προς τη ΔΕΠΑ οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 27,9TWh ενώ οι ποσότητες που εισήγαγε η εταιρεία στο εθνικό σύστημα ανήλθαν σε 27,3TWh εκ των οποίων το 66% ήταν αέριο αγωγού και το 34% LNG.
Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ το 2019 παρέλαβε μέσω αγωγών περίπου 1,58 δισ. κυβικά μέτρα, ποσότητα που υπολείπεται των ελάχιστων συμβατικών ποσοτήτων του έτους βάσει των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας με τις εταιρείες Gazprom και Botas και συνεπώς δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμβατικής ρήτρας υποχρεωτικής πληρωμής ποσοτήτων ανεξαρτήτως παραλαβής (take or pay).
Σε ό,τι αφορά το LNG, η ΔΕΠΑ παρέλαβε από την Αλγερινή Sonatrach 9 φορτία υγροποιημένου αερίου που ισοδυναμούν με ποσότητες 0,52 δισ. κυβικά μέτρα, καθώς και έξι φορτία LNG από τη spot αγορά που ισοδυναμούν με ποσότητες 0,22 δισ. κυβικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι φέτος η ΔΕΠΑ και η Azerbaijan Gas Supply Company προετοιμάζονται για την εκκίνηση των παραδόσεων αερίου μέσω του αγωγού TAP βάσει της μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας των δύο πλευρών.
Η μείωση των πωλήσεων της ΔΕΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες στη διεθνή αγορά φυσικού αέριου το 2019 χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη μείωση των τιμών στους διεθνείς κόμβους (hubs), απόρροια της υπερπροσφοράς LNG που οδήγησε σε ανάλογη μείωση των τιμών υγροποιημένου αερίου για ευκαιριακές αγορές (spot). Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν την αθρόα εισαγωγή ευκαιριακών φορτίων από μεγάλους καταναλωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι εν γένει καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από τη ΔΕΠΑ, βάσει των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου που διαθέτει η εταιρεία, οι τιμές των οποίων δεν σημείωσαν εντός του 2019 ανάλογη μείωση.
Σημειώνεται ότι μετά από τη διαπραγμάτευση που έκανε η διοίκηση της ΔΕΠΑ για τη βελτίωση των όρων προμήθειας των συμβάσεων μέσω των αγωγών φυσικού αερίου, η ανταγωνιστικότητα των μακροχρόνιων συμβάσεων της εταιρείας αναμένεται να βελτιωθεί κατά το 2ο εξάμηνο του έτους, οδηγώντας σε αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους.
Ως προς τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ το 2019 ανήλθαν σε 759,967 εκατ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με τα 970,943 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 55,2 εκατ. ευρώ. Τέλος να σημειωθεί ότι για το 2020 αναμένεται ο συνολικός όγκος πωλήσεων να μειωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί σε περίπου 24 TWh.