Οριακή πτώση για το αργό ελέω αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων και της νέας σινοαμερικανικής έντασης
capital.gr
Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο την Τετάρτη, καθώς η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι εντεινόμενες ανησυχίες από τη συνεχίζομενη αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, ήγειραν φόρους για την πορεία της ζήτησης.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας βρίσκοντας κάποια στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου αλλά και στις προσδοκίες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Ειδικότερα, η απόφαση των ΗΠΑ να διατάξει το Πεκίνο να κλείσει το προξενείο του στο Χιούστον και η άμεση αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του, ότι η Κίνα θα απαντήσει με αντίποινα εάν η Ουάσιγκτον δεν ανακαλέσει την απόφασή της, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για πιθανή νέα κρίση στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων και ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης.
Το κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω η ανακοίνωση των στοιχείων της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 4,9 εκατ. βαρέλια, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού προσέφερε μια στήριξη στην αγορά, καθώς αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι δεν θα “διακοπεί” η προσπάθεια επανεκκίνησης των οικονομιών που έχει οδηγήσει σε μερική ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο το τελευταίο διάστημα, ενώ θετικά λειτούργησε και η εξασθένιση του δολαρίου.
Έτσι, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε την Τετάρτη αλλά μόλις κατά 2 σεντς ή 0,05% και έκλεισε στα 41,90 δολάρια το βαρέλι, παρότι ενδοσυνεδριακά έπεσε μέχρι τα 41,14 δολάρια.
Αντίστοιχη ήταν και η υποχώρηση του πετρελαίου τύπου brent, που αποτελεί και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, με το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου να “χάνει” 3 σεντς ή 0,07%, κλείνοντας στα 44,29 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 2,4%.