ΥΠΕΝ: Εγκρίθηκε το περιβαλλοντικό σχέδιο για έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Νότια της Κρήτης» – Έτοιμο προς παραχώρηση το block
energypress.gr
Ένα σημαντικό βήμα που ξεπερνά τα διοικητικά εμπόδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ωριμάζει την παραχώρηση του θαλάσσιου μπλοκ «Νότια της Κρήτης» έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση με την οποία εγκρίνει περιβαλλοντικά το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Νότια της Κρήτης» βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η έκδοση της απόφασης για την περιβαλλοντική έγκριση είθισται σε περιπτώσεις διαγωνισμών για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να έπεται. Ωστόσο, ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς έτρεξε νωρίτερα (από τον Αύγουστο του 2019) τη σχετική επίπονη χρονικά και διοικητικά διαδικασία ώστε όποτε η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει τη διενέργεια διαγωνισμού να την κάνει με γρήγορες διαδικασίες και μετά την ανάδειξη παραχωρησιούχου το ερευνητικό πρόγραμμα να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.
Λέγεται μάλιστα ότι η ΕΔΕΥ, τότε, κινήθηκε γρήγορα καθώς υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από πετρελαϊκούς κολοσσούς για τη συγκεκριμένη αδιάθετη περιοχή.
Το μπλοκ «Νότια της Κρήτης» είναι έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται νότια σχεδόν από όλους τους νομούς του νησιού (βλέπε στο χάρτη την περιοχή με γαλάζιο χρώμα κάτω από την Κρήτη). Από τη δυτική του πλευρά συνορεύει με τις παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης (με κίτρινο χρώμα στο χάρτη) που έχουν αναλάβει για έρευνες οι εταιριες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια». Η ανατολική του πλευρά βρίσκεται στο σημείο από το οποίο εισβάλλει η γραμμή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης, καταπατώντας ουσιαστικά την υπό παραχώρηση ελληνική περιοχή.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ σημειώνουν στο energypress ότι η έγκριση της ΣΜΠΕ δεν σχετίζεται με τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, συμπληρώνουν πως μετά την έκδοση της ΣΜΠΕ η περιοχή είναι έτοιμη όταν κι εφόσον ληφθεί απόφαση να παραχωρηθεί με διεθνή διαγωνισμό έχοντας μάλιστα ως δέλεαρ την έγκαιρη διευθέτηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Αποτελεί, επιπλέον, ένα “σήμα” προς τη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία.
Με την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης αυτής, ουσιαστικά καλύπτεται αδειοδοτικά ολόκληρη η προς παραχώρηση έκταση της χώρας. Γιατί για τα άλλα τρία οικόπεδα του Ιονίου που δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί (επίσης με γαλάζιο χρώμα στο χάρτη), υπάρχει η παλιά Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ιονίου, η οποία καλύπτει το 90% αυτών των οικοπέδων. Μένει μια μικρή μόνον περιοχή στο δυτικό άκρο του Ιονίου, για την οποία μπορεί εύκολα να γίνει μια μελέτη μελλοντικά.
Πάντως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο υπουργείο ΠΕΝ. Πριν από περίπου δέκα μέρες η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και η νέα διοίκηση της ΕΔΕΥ συναντήθηκαν με στελέχη της Total που είναι ο operator της κοινοπραξίας για τις παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης προκειμένου να συζητήσουν για το κυρωθέν από τη βουλή ερευνητικό πρόγραμμα. Οι εκπρόσωποι της γαλλικής εταιρίας, φέρονται να δεσμεύτηκαν, ότι οι σεισμικές έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2021.