Σε υψηλό 4μήνου το πετρέλαιο, με ώθηση από τη μείωση αποθεμάτων ΗΠΑ
capital.gr
Με κέρδη, που τις οδήγησαν σε υψηλό 4μήνου, έκλεισαν την Τετάρτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ενισχυμένες κυρίως από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ για το 2020 και παρά την απόφαση του καρτέλ του OPEC+, που συνενώνει 23 πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, να χαλαρώσει τις περικοπές στην παραγωγή του από τον Αύγουστο.
“Οποιαδήποτε κίνηση χαλάρωσης από πλευράς του OPEC+ των περικοπών στην παραγωγή αποτελεί έναν παράγοντα ανησυχίας, ωστόσο οι συνθήκες στην αγορά, σε συνδυασμό με τη δέσμευση χωρών να αντισταθμίσουν την προηγούμενη υπερπαραγωγή τους, βοηθά στην καταπράυνση των συγκεκριμένων φόβων”, ανέφερε ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch.
Οι υπουργοί Ενέργειας των 23 χωρών, υπό την άτυπη ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας (που δεν ανήκει στον OPEC, αλλά μόνον στο ευρύτερο σχήμα του OPEC+) αποφάσισαν να μειώσουν από τον Αύγουστο και μέχρι το τέλος του 2020 την ημερήσια περικοπή της συνολικής παραγωγής τους από τα 9,7 εκατ. στα 7,7 εκατ. βαρέλια, λόγω των σημαδιών βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά.
Οι συμμετέχοντες στη συμφωνία οι οποίοι δεν μπόρεσαν να τηρήσουν κατά γράμμα τις περικοπές τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως το Ιράκ, θα καλύψουν με περικοπές την υπερπαραγωγή τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, οι πραγματικές περικοπές θα κινούνται όχι στα 7,7 εκατ, αλλά μεταξύ 8,1 και 8,34 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Σύμφωνα με έγγραφο του OPEC+, πάντως, το οποίο επικαλείται η S&P Global Platts, 13 χώρες του καρτέλ παρήγαγαν πάνω από τις πρόνοιες της συμφωνίας, συνολικά περίπου 840.000 βαρέλια αργού ημερησίως.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου, κέρδισε 89 σεντς ή 2,2%, κλείνοντας 43,79 δολ. το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 91 σεντς ή 2,3%, κλείνοντας στα 41,20 δολ. το βαρέλι.
Τόσο για το Brent όσο και για το WTI πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμό τους από τις 6 Μαρτίου.
Νωρίτερα σήμερα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού της χώρας μειώθηκαν κατά 7,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου. Αναλυτές σε έρευνα της S&P Global Platts ανέμεναν κατά μέσο όρο πτώση της τάξης των 2,1 εκατ. βαρελιών. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου εκτίμησε χθες Τρίτη την πτώση στα 8,3 εκατ. βαρέλια.
Παρά πάντως την πτώση στα αποθέματα, που υποδηλώνει αύξηση στην κατανάλωση, ο Lukman Otunugua, ανώτερος αναλυτής στην FXTM, προειδοποίησε ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επανεπιβολή shutdown σε μεγάλες πόλεις χωρών με μεγάλες οικονομίες πιθανότατα θα πλήξει εκ νέου τη ζήτηση”.