Στα επίπεδα του – 30% “βούτηξαν” οι εισπράξεις της αγοράς φυσικού αερίου το τελευταίο δίμηνο – Διακανονισμοί, παρατάσεις αλλά και αποκοπές
Γιώργος Φιντικάκης energypress.gr
Αντιμέτωπη με μια βουτιά της τάξης του 30% στις εισπράξεις βρέθηκε τελικά η αγορά φυσικού αερίου κατά το τελευταίο δίμηνο, παρ’ ότι ένα μήνα πριν τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν μονοψήφια. Τα τελευταία στοιχεία για την περίοδο της καραντίνας παραπέμπουν σε επίπεδα μη εισπραξιμότητας κοντά στο 30%, με αποτέλεσμα οι διακανονισμοί και οι παρατάσεις αποπληρωμών να έχουν αυξηθεί σημαντικά για μια σημαντική μερίδα καταναλωτών.
Σε ένα μικρό μάλιστα ποσοστό πελατών, οι οποίοι είχαν χρέη πριν την κρίση, οι εταιρείες του χώρου προχωρούν ακόμη και σε διακοπή παροχής του φυσικού αέριου, φοβούμενες τα χειρότερα. Σε αυτήν πάντως την φάση, ο κλάδος δεν φαίνεται να έχει ακόμη θέσει προς την κυβέρνηση ζήτημα ενίσχυσης της ρευστότητας του, όπως συνέβη με τον ηλεκτρισμό.
Σημειωτέον ότι στις αρχές Απριλίου, τα κρούσματα σημαντικής αύξησης των κακοπληρωτών ήταν ακόμη περιορισμένα, οι επισφάλειες κινούνταν σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά και οι πωλήσεις διατηρούνταν ακόμη σε σταθερά επίπεδα, χωρίς κλυδωνισμούς.
Εννοείται ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος των εταιρειών του χώρου αφορά τον τουρισμό, τον παραδοσιακά βασικό τροφοδότη των εσόδων τους κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους. Στο ερώτημα για το τι θα γίνει με τις από εδώ και πέρα με τις εισπράξεις, τις προερχόμενες δηλαδή από τις μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως και τις βιομηχανίες, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες αποτελούν τον κύριο αιμοδότη των εισπράξεων για τις εταιρείες στο φυσικό αέριο για το διάστημα Απρίλιος- Δεκέμβριος, απάντηση δεν υπάρχει.
Ούτε και έχει τεθεί, προς τον παρόν τουλάχιστον, ζήτημα ενισχύσεων όσον αφορά την ρευστότητα των παρόχων, ωστόσο τα πάντα είναι δυναμικά. Εφόσον η οικονομία βιώσει το φετινό καλοκαίρι ένα τουριστικό “βατερλώ”, προφανώς και οι ενεργειακοί πάροχοι, θα αναζητήσουν διαύλους ρευστότητας, μέσω χαμηλότοκων δανείων από τράπεζες, εγγυοδοτικούς μηχανισμούς και γενικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαραίτητα για να σταθεί σε ένα τέτοιο σενάριο όρθια η αγορά. Μια αγορά που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκείνα για τον Μάρτιο, κατέγραψε έντονη κινητικότητα σε επίπεδο μεριδίων και μετακινήσεων από την μια εταιρεία στην άλλη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το “Εnergypress”, για τις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα διανομής, η ZeniΘ και η Φυσικό Αέριο – ΕΠΑ Αττικής, διατηρούν σωρευτικά ένα ποσοστό 85,39% επί του συνολικού όγκου πωλήσεων σε οικιακές και εμπορικές συνδέσεις. Εξ αυτού, το 46,14% αφορά την ZeniΘ και το 39,25% η Φυσικό Αέριο.
Αμφότερα τα πρώην μονοπώλια σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία και Αττική αντίστοιχα, έχουν χάσει περί το 15% της
κατανάλωσης της αγοράς, ποσοστό το οποίο απέσπασαν οι υπόλοιποι
προμηθευτές που μπήκαν στη λιανική του αερίου. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα
μερίδια ανήκουν στην ΚΕΝ (5,25%), την Protergia (3,1%), την Elpedison
(1,91%), την NRG (1,35%), την ΗΡΩΝ (1,05%), την Watt+Volt (0,75%) και
την ΕΦΑ (0,76%).
Σε επίπεδο συνδέσεων την πρωτοκαθεδρία έχει η ZeniΘ
με 315.612 συνδέσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία (62,89% του
συνόλου), με την επίδοση της Φυσικό Αέριο-ΕΠΑ Αττικής να ανέρχεται σε
136.557 συνδέσεις (27,21%).