27 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε παραλήρημα η αγορά πετρελαίου – Σήμερα κρίνονται όλα

10/4/2020 energypress.gr

Με χταπόδι που το χτυπάνε στα βράχια θα μπορούσε κανείς να παρουσιάσει χτες τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου. Με ημερήσια διακύμανση άνω του 17% το WTI και πέριξ του 12% το BRENT, τρέλαναν αμφότερα τους traders μέσα από συνεχείς εναλλαγές μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου, φλερτάροντας ταυτόχρονα με την απόλυτη αισιοδοξία και απαισιοδοξία μαζί.

Τι χάλασε όμως το πάρτι, που ξέσπασε μετά τις πρώτες αναρτήσεις σε διεθνή ειδησιογραφικά μέσα περί συμφωνίας μεταξύ Ρώσων και Σαουδαράβων για περικοπή παραγωγής, πιθανότατα έως και 20 εκατ. βαρελιών /ημέρα;

Kαταρχήν να διευκρινίσουμε ότι πράγματι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και κατέληξαν σε ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας επί της αρχής για περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές.

Λεπτομέρειες όμως δεν δόθηκαν, καθώς αναμένονται οι όποιες τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας G20.

Ως εκ τούτου, η αγορά στην αρχή ενθουσιάστηκε από τη συμφωνία περικοπής, αλλά μετά άρχισε να φιλοσοφεί τις συνοδούς λέξεις «επί της αρχής».

Εν συνεχεία, όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν διευκρινίστηκε από κανέναν κατά πόσον οι περικοπές του OPEC+ εξαρτώνται από τη συμφωνία των υπόλοιπων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στο πλαίσιο του G20 ή θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που έχασαν το θετικό τους πρόσημο οι τιμές του πετρελαίου.

Επιπλέον υπήρξε σύγχυση και όσον αφορά το μέγεθος των περικοπών. Οι αρχικές αναρτήσεις στα ειδησιογραφικά πρακτορεία για περικοπές 20 εκατομμυρίων βαρελιών διορθώθηκαν στα 10 εκατομμύρια για να καταλήξουν στα 8 εκατομμύρια.

Καταιγισμός διαφορετικών αναρτήσεων υπήρξε και όσον αφορά τη διάρκεια των περικοπών αυτών, με εύρος από δύο μήνες έως και δύο χρόνια (!)σε κάποια ειδησιογραφικά πρακτορεία.

Tελικά, γύρω στις 21.30 τα περισσότερα ειδησιογραφικά πρακτορεία είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός της παραγωγής πιθανότατα να κινηθεί πέριξ των 10-11 εκατ. βαρελιών, εφόσον συμφωνήσουν και οι ΗΠΑ με τους υπόλοιπους παραγωγούς από τη μεριά τους να μειώσουν τη δική τους παραγωγή κατά 5 εκατ. βαρέλια. Ήτοι, η μείωση της παραγωγής της Σ. Αραβίας και της Ρωσίας θα κυμανθεί στα επίπεδα των 8,5 εκατ. βαρελιών.

Παράλληλα, υπήρξαν δημοσιεύματα ότι από τη συμφωνία εξαιρούνται το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα και ότι η ανωτέρω μείωση θα ισχύσει για 2-3 μήνες αρχικά και εν συνεχεία θα πέσει στα 8 εκατομμύρια βαρέλια και κατόπιν στα 6 εκατομμύρια βαρέλια.

Συμπερασματικά λοιπόν και μέχρι τις σημερινές επίσημες- επιτέλους- ανακοινώσεις αυτό που μπορούμε να υιοθετήσουμε είναι ότι συμφωνία υπήρξε, αλλά αυτή θα ισχύσει πιθανότατα αν πέρα των μειώσεων παραγωγής από πλευράς του OPEC+, συμφωνήσουν σε περαιτέρω μείωση παραγωγής 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και οι υπόλοιπες χώρες των G20.

Οι ελιγμοί του Τραμπ

Ένα από τα πιο πιθανά σενάρια για τη σημερινή συνάντηση των G20 είναι ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να προτάξει τον πρόσφατο ισχυρισμό του, ότι οι ΗΠΑ ούτως ή άλλως άτυπα έχουν πληρώσει το μερίδιο τους στις περικοπές.

Τι εννοούμε; H παραγωγή των ΗΠΑ μειώνεται σταδιακά λόγω των χαμηλότερων τιμών, καθώς πολλοί από τους σχιστολιθικούς παραγωγούς έχουν κόστος εξόρυξης πολύ πιο πάνω και έτσι εκ των πραγμάτων μειώνουν παραγωγή. Η Ρωσία όμως ήδη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί αυτή την εξέλιξη ταυτόσημη με εκείνη της περικοπής. Τελικά ποιός θα υποχωρήσει σήμερα;

Ακόμα και αν ο Τραμπ όμως δεχθεί να συμμετέχουν οι ΗΠΑ στις περικοπές, η συμφωνία θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί ακέραιη για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς στις ΗΠΑ τα επίπεδα παραγωγής αποφασίζονται από μεμονωμένες εταιρείες.

Οι εταίροι όμως προφανώς θα αντιπροτείνουν να πιέσουν οι αμερικανικές πολιτείες τις ιδιωτικές εταιρείες για περιορισμούς παραγωγής. Ήδη άλλωστε σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ρυθμιστής πετρελαίου στο Τέξας-ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ των ΗΠΑ με παραγωγή περίπου 5 εκατομμυρίων bpd- θα συνεδριάσει στις 14 Απριλίου για να συζητήσει πιθανούς περιορισμούς.

Το αληθινό πρόβλημα και η αληθινή ανατροπή

Οι διακυμάνσεις του πετρελαίου αυτές τις ημέρες κρύβουν μια βαθύτερη ανησυχία των traders και των επενδυτών.

Ας υποθέσουμε ότι σήμερα έχουμε μια εντυπωσιακή πιρουέτα από όλα τα μέλη και καταλήξουμε σε επίσημες ανακοινώσεις περικοπών παραγωγής με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Κατά πόσον τα επίπεδα μείωσης της παραγωγής θα καλύψουν τη μείωση της ζήτησης, η οποία έχει καταρρεύσει παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα;

Μέσα από αυτό το πρίσμα, μήπως όταν «καθίσει» η σκόνη, φανεί ότι η μείωση της ζήτησης θα ξεπερνά ακόμη και την «όποια» σημερινή μείωση παραγωγής;

Βέβαια ….θα μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική ανατροπή. Και αυτή δεν είναι μια συμφωνία περικοπών παραγωγής, ακόμα και αν είναι εντυπωσιακή.

Η αληθινή ανατροπή θα είναι αν στις σημερινές ανακοινώσεις, συμπεριληφθούν πέραν των περικοπών και σχέδια για στήριξη της ζήτησης, όπως η πραγματοποίηση αγορών για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Την ιδέα την πήραμε από κάποιες αινιγματικές δηλώσεις του Fatih Birol, του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, στην τηλεόραση Ara Araya. Από την άλλη, με τους χώρους αποθήκευσης πετρελαίου και προϊόντων διύλισης να γεμίζουν ήδη, ακόμα και αυτή η ανατροπή ίσως να μην είχε πιθανότητες μακροημέρευσης.

(της Μαίρης Βενέτη, Liberal.gr)