Πετρέλαιο: Τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία τους σημείωσαν WTI (+24,7%) και brent (+21%)
capital.gr Εντυπωσιακό ράλι σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του αργού την Πέμπτη, με κέρδη άνω του 20%, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία βρίσκονται κοντά σε έναν συμβιβασμό για δραστική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της “κατάρρευσής” του.
Το ράλι υποχώρησε ελαφρά αλλά δεν ανεστάλη από τη σύγχυση που προκλήθηκε όταν οι ρωσικές αρχές διέψευσαν τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ για τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Αργότερα το βράδυ το Ριάντ επιβεβαίωσε ότι δέχεται να προχωρήσει σε μεγάλη περικοπή της παραγωγής πετρελαίου του, εάν όμως μεσολαβήσει μια έκτακτη σύνοδος του OPEC+ και οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεχθούν ανάλογες περικοπές.
Θετικά στις τιμές επέδρασε και η χρεοκοπία της αμερικανικής πετρελαϊκής Whiting Petroleum, η οποία θεωρήθηκε σημάδι σίγουρης μείωσης της αμερικανικής παραγωγής “μαύρου χρυσού” στο εγγύς μέλλον, καθώς και η είδηση ότι η Κίνα αυξάνει τα αποθέματά της.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 5,20 δολάρια ή 21%, κλείνοντας στα 29,94 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη πιο δυναμικά, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου, κέρδισε 5,01 δολάρια ή 24,7%, κλείνοντας στα 25,32 δολ. το βαρέλι.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για τις τιμές και των δύο στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο, μιλώντας στο CNBC, για επικείμενη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για περικοπή της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή πετρελαίου.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έκανε μεν λόγο για 10 εκατ. βαρέλια, ωστόσο σημείωσε ότι η περικοπή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης των 15 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Λίγο αργότερα, ο Τραμπ προχώρησε σε ανάλογες ανακοινώσεις και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Just spoke to my friend MBS (Crown Prince) of Saudi Arabia, who spoke with President Putin of Russia, & I expect & hope that they will be cutting back approximately 10 Million Barrels, and maybe substantially more which, if it happens, will be GREAT for the oil & gas industry! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 2, 2020
“Μόλις μίλησα με τον φίλο μου MBS (πρίγκιπα διάδοχο) της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μίλησε με τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας – αναμένω και ελπίζω ότι θα περικόψουν την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια και ίσως ακόμη περισσότερο, κάτι που, εάν συμβεί, θα είναι ΕΞΑΙΣΙΟ για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου!”, ανέφερε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.
Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις δηλώσεις του Τραμπ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία το τελευταίο διάστημα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμέντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Όχι, τέτοια συνομιλία δεν υπήρξε”, δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας στο ερώτημα αν το λάθος αυτό που έκανε ο Τραμπ σε ανάρτηση του στο Twitter ήταν σκόπιμο, είπε: “Μου είναι δύσκολο να απαντήσω”.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου, η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο Πούτιν είχε συνομιλήσει με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ.
Σ. Αραβία: Είμαστε πρόθυμοι για περικοπές
Η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να εξετάσει μεγάλες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου εκ μέρους της, αρκεί οι υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να συμμετάσχουν κι εκείνες στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους.
Το βασίλειο δίνει έτσι σήμα “ανάπαυλας” του πετρελαϊκού πολέμου του εναντίον της Ρωσίας, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ επεδίωξε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, με τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε την Πέμπτη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Το Ριάντ επιδιώκει επίσης τη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου του OPEC+, διευρυμένου σχήματος που περιλαμβάνει τις χώρες του OPEC, τη Ρωσία και άλλα πετρελαιοπαραγωγά έθνη.
Στις αρχές Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές του αργού της και δήλωσε ότι θα το αντλεί πλέον χωρίς περιορισμούς, μετά το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να στηριχθούν οι διεθνείς τιμές. Η κατάρρευση των τιμών που ακολούθησε οδήγησε στα πρόθυρα της καταστροφής πολλούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και οδήγησε τον πρόεδρο Τραμπ να επανεξετάσει την εχθρική του στάση προς τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.
“Το βασίλειο ζητεί επείγουσα σύνοδο του OPEC+, αλλά και μιας ομάδας άλλων χωρών, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας που θα αποκαταστήσει την επιθυμητή ισορροπία στις αγορές πετρελαίου”, μετέδωσε την Πέμπτη το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας.
“Εάν τελικώς οι Ρώσοι και ο OPEC συμφωνήσουν σε περικοπές του ύψους που αναφέρθηκε, η ανισορροπία στην αγορά θα εξαφανιστεί και οι τιμές θα ενισχυθούν σημαντικά”, τονίζει ο Manish Raj, CFO στην Velandera Energy, μιλώντας στο MarketWatch, προσθέτοντας όμως ότι ο σκεπτικισμός στην αγορά για το εάν αυτό θα συμβεί τελικά είναι υπαρκτός.