Εβδομαδιαία κέρδη 3,4% για το αργό, μετά από πέντε εβδομάδες απωλειών
capital.gr
Με κέρδη έκλεισε την Παρασκευή το πετρέλαιο, ολοκληρώνοντας ανοδικά και την εβδομάδα για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα λάβει περαιτέρω μέτρα άμβλυνσης της οικονομικής επιβράδυνσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και αισιοδοξίας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας θα είναι βραχυπρόθεσμες.
“Καύσιμο” για τις θετικές αυτές προσδοκίες αποτέλεσαν και οι σημερινές αναφορές ότι ιδιωτικά διυλιστήρια στην Κίνα προέβησαν σε παραγγελίες αργού, αμβλύνοντας τους φόβους για επιβράδυνσης της ζήτηση πετρελαίου. Ειδικότερα, το Bloomberg News ανέφερε νωρίτερα ότι η Shandong Shouguang Luqing Petrochemical Co. προέβη σε παραγγελίες αργού από Ρωσία, Αγκόλα και Γκαμπόν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ και η Sinochem Hongrun Petrochemical Co. προέβη σε αγορά αργού από τη Γκαμπόν.
Την αισιοδοξία των επενδυτών ενέτεινε έτι περαιτέρω η επισήμανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η σημαντική αύξηση που εμφανίζει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα σε σημαίνει απαραίτητα ότι η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτερο ρυθμό, καθώς μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου διάγνωσης των προσβληθέντων.
Εξάλλου, οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι εάν η ζήτηση πετρελαίου μειωθεί, οι χώρες του OPEC και οι σύμμαχοί θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους ώστε να στηρίξουν τις τιμές.
Έτσι, σήμερα το συμβόλαιο για το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο κατά 63 σεντς ή κατά 1,2% και έκλεισε στα 52,05 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 3,4% σε διάστημα εβδομάδας, μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών.
Αντίστοιχα, το αργό τύπου Brent πρόσθεσε 98 σέντς ή 1,7% και έκλεισε στα 57,32 δολάρια το βαρέλι, καταγραφοντας επίσης κέρδη 5,2% σε εβδομαδιαία βάση, για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου.
Παρ’ όλα αυτά οι πιο συγκρατημένοι επισημαίνουν ότι η άνοδος μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη καθώς δεν μπορεί ακόμη να πει κανείς με ακρίβεια εάν η επιδημία του κοροναϊού πλησιάζει στην κορύφωσή της και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τελικά την κινεζική οικονομία αλλά και την παγκόσμια ανάπτυξη.