11 Ιανουάριος 2025
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

4+1 αποκρατικοποιήσεις από το Υπουργείο Ενέργειας εντός του 2020

Του Χάρη Φλουδόπουλου capital.gr

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ ημερών, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τα 2/3 των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση περνούν από το υπουργείο Ενέργειας. Ο ίδιος αποκάλυψε τα χρονοδιαγράμματα και τις επόμενες κινήσεις, που επισπεύδονται ώστε εντός του 2020 να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αξιοποίησης για το σύνολο των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε συνολικά 5 πρότζεκτ που δρομολογούνται από το υπουργείο Ενέργειας.

Η αρχή βεβαίως έχει ήδη γίνει από τη ΔΕΠΑ, καθώς την περασμένη Πέμπτη, όπως αναμενόταν, προκηρύχθηκε και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Έτσι μετά τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, που ήδη “τρέχει” με την προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος να έχει προσδιοριστεί για τις 14 Φεβρουαρίου, η αντίστοιχη προθεσμία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η 6η Μαρτίου. Και στους δύο διαγωνισμούς θα ακολουθήσει η φάση των δεσμευτικών προσφορών, η οποία θα αναδείξει τους προτιμητέους επενδυτές. ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση επιδιώκουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και το οικονομικό κλείσιμο εντός του 2020.

Εντός του 2020, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προχωρά και η δεύτερη μεγάλη αποκρατικοποίηση, που αφορά στην παραχώρηση περαιτέρω ποσοστού του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Στον ΑΔΜΗΕ, ως γνωστόν, το Δημόσιο κατέχει είτε άμεσα είτε μέσω της ΑΔΜΗΕ συμμετοχών το 51% των μετοχών της εταιρείας, το 24% ανήκει στην κινεζική State Grid, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο free float της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Το Δημόσιο αναμένεται να μειώσει τη συμμετοχή του, με στόχο την άντληση κεφαλαίων που είναι αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού και των μεγάλων έργων διασυνδέσεων. Στον διαγωνισμό σημειώνεται ότι δικαίωμα πρώτης προτίμησης έχει παραχωρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στον υφιστάμενο στρατηγικό μέτοχο μειοψηφίας, τη State Grid.

Η τρίτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση αφορά στην πώληση ποσοστού 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρηθούν ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είναι να προσελκυθούν όχι μόνο επενδυτικά κεφάλαια αλλά και στρατηγικοί επενδυτές που θα συνδράμουν στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου και προβληματικού δικτύου διανομής ηλεκτρισμού στη χώρα μας και ταυτόχρονα να βοηθήσουν ώστε να προχωρήσει ταχύτερα το σημαντικό πρότζεκτ της ψηφιοποίησης και της εισαγωγής έξυπνων μετρητών. Ήδη η ΔΕΗ, που θα προχωρήσει τον διαγωνισμό, έχει προσλάβει τους δύο συμβούλους ενώ ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2020, μετά το πρώτο εξάμηνο.

Η τέταρτη μεγάλη αποκρατικοποίηση, που περνά από το υπουργείο Ενέργειας και ενέχει όχι μόνο οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό χαρακτήρα, αφορά στην παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση πεδίο φυσικού αερίου στην περιοχή “Νότια Καβάλα”. Εδώ απομένει να εκδοθούν ορισμένες ρυθμιστικές αποφάσεις που θα αφορούν στη μεθοδολογία υπολογισμού του εσόδου της αποθήκης, ενώ ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Η τελευταία αποκρατικοποίηση, που δεν αφορά τον ενεργειακό τομέα, ωστόσο τελεί υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΝ, αφορά στη Λάρκο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία της εταιρείας, στη βάση της απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2014. Θα ακολουθήσει διπλός διαγωνισμός για τα πάγια που ανήκουν και τα πάγια που εκμεταλλεύεται η Λάρκο, με στόχο να προκύψει ένας κοινός επενδυτής που θα αναλάβει την επιχείρηση ελεύθερη βαρών, με στόχο να υλοποιηθούν τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας σε μια ενδιαφέρουσα χρονική περίοδο για τις προοπτικές τόσο του νικελίου όσο και του κοβαλτίου. Η Λάρκο είναι η πιο προβληματική επιχείρηση στη χώρα, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.