ΕΛΠΕ: Πρατήρια του μέλλοντος με CNG, φορτιστές, βιοκαύσιμα και φωτοβολταϊκά – Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συνέδριο Athens Energy Dialogues ο Dr. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΕΛΠΕ.
Μαρίνα Πρωτονοταρίου mononews.gr
Τα ΕΛΠΕ προχωρούν σταδιακά στη μεταμόρφωση των 1700 πρατηρίων τους σε πρατήρια του μέλλοντος που θα ανταποκρίνονται στις ενεργειακές ανάγκες που τώρα αναδύονται. Ήδη φωτοβολταϊκά έχουν εγκατασταθεί σε 20 πρατήρια, ενώ η εταιρεία προχωρά κανονικά στην εγκατάσταση φορτιστών και CNG στα πρατήριά της και αργότερα και υδρογόνου.
Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συνέδριο Athens Energy Dialogues ο Dr. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΕΛΠΕ.
Επίσης , όπως τόνισε ο κ. Κιαρτζής, τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ, 300 MW αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα και ακόμη 300 MW υπό αδειοδότηση και 28 MW εγκατεστημένα ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των βιοκαυσίμων.
«Τα ΕΛΠΕ επενδύουν στην ενεργειακή μετάβαση. Είμαι από τους ένθερμους οπαδούς όλων των νέων τεχνολογιών, βιοκαύσιμα, υδρογόνο, ηλεκτροκίνηση, όμως πρέπει αν είμαστε προετοιμασμένοι για το τί έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν φτάσουμε το 2030, στα 50.000 νέα οχήματα να είναι ηλεκτρικά και πάλι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοκινήτων θα κινείται με ορυκτά καύσιμα. Άρα πρέπει να έχουμε και λύσεις φιλικές στο περιβάλλον για τα ορυκτά καύσιμα.
Πιστεύουμε στα βιοκαύσιμα επόμενης γενιάς, που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον και να παράγουμε και αέριο από αυτά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιοκαύσιμα στις χερσαίες μεταφορές, σε βαριά οχήματα, σε πλοία κ.λ.π.» τόνισε.
«Η ενεργειακή μετάβαση είναι δύσκολη και έχει πολλά προβλήματα, αλλά χρειάζονται ρεαλιστικοί στόχοι και επιδιώξεις ώστε μια οικονομία χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος να μπορέσει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης», κατέληξε