Μείωση φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητεί ο Πετράκος
eleftheriaonline.gr
Μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητεί με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής της παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος.
Αναλυτικά η επιστολή του αναφέρει: “Τις τελευταίες ημέρες 8 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν είχαν αξιοπρεπή θέρμανση! Αποτελεί πρόκληση αλλά και απόδειξη κοινωνικής αναλγησίας, να συνεχίζεται η τρομακτική υπερφορολόγηση στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση λέει ότι έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το 2012 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σχεδόν διπλασιάστηκε. Η αύξηση αυτή προκλήθηκε από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά ποσοστό 1471% προς «εξυπηρέτηση επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών». Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μέχρι και το 2011 ανερχόταν σε 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από τον Οκτώβριο του 2011 αυξήθηκε σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ το 2012 με το ν. 4092/2012 (εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης), αυξήθηκε στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Τον Οκτώβριο του 2014 μειώθηκε στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στη συνέχεια με το 3ο μνημόνιο τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και από τότε μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το μέτρο αυτό ήταν εξ αρχής παράλογο, ανάλγητο και κοινωνικά άδικο. Επιπλέον αποδείχθηκε και ατελέσφορο, καθώς ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ελαχιστοποίησε και τα έσοδα του Δημοσίου από τους συνεισπραττόμενους φόρους. Εκτοτε εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάσθηκαν να ζουν χωρίς κεντρική θέρμανση ή και χωρίς καμία θέρμανση. Ηλεκτρικές θερμάστρες, σόμπες υγραερίου, τζάκια, ξυλόσομπες, ακόμη και μαγκάλια επιστρατεύτηκαν για να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης. Η αιθαλομίχλη από την καύση ξύλων έκτοτε κατακλύζει τα αστικά κέντρα επιβαρύνοντας με ρύπους την ατμόσφαιρα και θέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία των πολιτών. Η ενεργειακή φτώχεια ενδημεί πλέον στην ελληνική επικράτεια και η έλλειψη θέρμανσης αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 26,0%. Είναι 45,3% για τα φτωχά νοικοκυριά και 21,5% για τα μη φτωχά νοικοκυριά.
Κύριε Σταϊκούρα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σας «δεν υπάρχουν πλέον δημοσιονομικά κενά» και δεσμευθήκατε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε θα καλυφθεί κατά προτεραιότητα για μειώσεις φόρων». Σας υπενθυμίζω επίσης ότι εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχθεί από την 1/10/2014 ότι: «…H εφαρμογή του μέτρου της εναρμόνισης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2011, απέδειξε ότι αυτό υπήρξε οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος…».
Εφθασε λοιπόν η ώρα να σταματήσει η βαρύτατη, καταφανώς άδικη και παράλογη υπερφορολόγηση του αναγκαίου αγαθού του πετρελαίου θέρμανσης. Οι φόροι που επιβαρύνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αντιστοιχούν σήμερα στο 47% – 50% της τιμής του. Οι φόροι αυτοί είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ), το ειδικό τέλος ΔΕΤΕ, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ, η εισφορά «ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών» και ο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ υπολογίζεται όχι μόνο επί της τιμής του διυλιστηρίου και των μικτών περιθωρίων κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων, αλλά και επί των παραπάνω φόρων, δηλαδή αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης πληρώνουμε φόρο επί των φόρων.
Κύριε υπουργέ, για να μην υπάρξουν και άλλες χαμένες ανθρώπινες ζωές, μειώστε τώρα τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, επαναφέροντας τον συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 21 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που είχε μέχρι τον Οκτώβριο του 2011!
Επιπλέον πρέπει: Να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ και να «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή και να μειωθεί δραστικά και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Ολα αυτά είναι στοιχειώδη μέτρα για να μπορέσουν το φετινό χειμώνα εκατομμύρια πολίτες να θερμανθούν και να μην χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές”.