Αποκαλύψεις για το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων: Ο διαφημιστής και οι εταιρίες – βιτρίνα
energypress.gr
Στο μικροσκόπιο των Αρχών µπαίνουν τα µέλη του κυκλώµατος που φέρονται να κινούν τα νήµατα στο λαθρεµπόριο καυσίµων και να δηµιουργούν «τρύπες» πολλών εκατοµµυρίων στα ταµεία του κράτους. Πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τη διάθεση τεράστιων ποσοτήτων νοθευµένων καυσίµων που καταλήγουν σε πρατήρια υγρών καυσίµων της Αττικής. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νόθευση διαδραµατίζουν οι ενδιάµεσοι που αναλαµβάνουν να πουλήσουν στους λαθρεµπόρους τους χηµικούς διαλύτες. Την «πρώτη ύλη» δηλαδή για τον παράνοµο πολλαπλασιασµό των καυσίµων.
Ενας από αυτούς φέρεται ως αρχηγικό µέλος του κυκλώµατος που εξάρθρωσε η Οικονοµική Αστυνοµία, σε συνεργασία µε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και την Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων, στα τέλη της περασµένης εβδοµάδας. Πρόκειται για έναν 50χρονο Κύπριο, µε έδρα τη Βουλγαρία, ο οποίος µέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο εικονικών εταιρειών εξυπηρετούσε «πελάτες» του στην Αθήνα. Ο 50χρονος εµφανίζεται ως µετρ του λαθρεµπορίου καυσίµων. Εισήγε νόµιµα από τη Βουλγαρία, µέσω µεταφορικών εταιρειών, χηµικούς διαλύτες, που αποθηκεύονταν αρχικά σε αποθήκες στο Μενίδι και στον Ασπρόπυργο. Από εκεί κατέληγαν σε δεύτερο χρόνο σε πρατήρια υγρών καυσίµων. Ο… πολυµήχανος Κύπριος δήλωνε το 2000 επιτηδευµατίας που ασχολούνταν µε τα «ωδικά πτηνά» και τους «διακοσµητικούς ιχθύς». Σήµερα είναι βασικός κατηγορούµενος στο κύκλωµα λαθρεµπόρων και µάλιστα καταφέρνει να διαφεύγει τη σύλληψη.
Η «µαεστρία» του ήταν τέτοια που οι αστυνοµικοί της Οικονοµικής Αστυνοµίας -αλλά και οι δικαστικές Αρχές- φοβήθηκαν ότι µπορεί να συµβεί ό,τι έγινε µε την υπόθεση Ριχάρδου. ∆ηλαδή να συλληφθεί ο ίδιος και οι «πελάτες» του και το «κατηγορητήριο» να «πέσει» σαν χάρτινος πύργος. Και αυτό γιατί η εισαγωγή χηµικών διαλυτών ήταν νόµιµη. Ετσι οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ., προκειµένου να εξακριβωθεί το αδίκηµα της νόθευσης, φωτογράφισαν τις µεταφορές των διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίµων και επιχείρησαν να αποδοµήσουν µε οικονοµικά στοιχεία τις εταιρείες που εµφανίζονταν ως παραλήπτες στα παραστατικά, αλλά ουσιαστικά ήταν «φαντάσµατα».
Συνολικά εντοπίστηκαν 24 τόνοι χηµικών διαλυτών, 21 πρατήρια που φέρονται να διέθεταν νοθευµένα καύσιµα, ενώ η απώλεια των δασµών για το κράτος υπολογίζεται στα 2.500.000 ευρώ. Στελέχη της Οικονοµικής Αστυνοµίας υπολογίζουν, ωστόσο, ότι η δραστηριότητα του κυκλώµατος ήταν πολλαπλάσια και επισηµαίνουν ότι τα παραπάνω νούµερα αποτελούν µόνο την αποτύπωση των µεταφορών χηµικών διαλυτών που ανιχνεύτηκαν από τις Αρχές. Το αποτέλεσµα της νόθευσης ήταν να υπάρχουν πρατήρια που πουλούσαν τη βενζίνη σηµαντικά φθηνότερα σε σχέση µε τα άλλα.
Για αρκετά από αυτά υπήρχαν στο παρελθόν καταγγελίες πολιτών, όχι όµως αποδεικτικά στοιχεία για τη δράση τους. Η Οικονοµική Αστυνοµία έβαλε στο µικροσκόπιο τις τέσσερις οµάδες που φέρονται να αγόραζαν την πρώτη ύλη νόθευσης από τον 50χρονο Κύπριο. Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 72 άτοµα. Ανάµεσά τους πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από τις Αρχές ως «βαριά» ονόµατα αλλά και ιδιοκτήτες εταιρειών και στελέχη που φέρονται να ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύµατα των υπαλλήλων τους. Ανάµεσα στους κατηγορούµενους βρίσκεται και ιδιοκτήτης µεταφορικής εταιρείας, ο οποίος είναι συγγενής ανθρώπου της νύχτας, που δεν εµπλέκεται, ωστόσο, στην υπόθεση. Σύµφωνα µε τη δικογραφία, όχηµά του εµφανίστηκε να βγαίνει από την επίµαχη αποθήκη που παρακολουθούνταν από την ΕΛ.ΑΣ. και να ανεφοδιάζει µε καύσιµα πρατήρια. Στο µικροσκόπιο µπήκαν και άλλα συγγενικά πρόσωπα ανθρώπων που σχετίζονται µε τη νύχτα και το λαθρεµπόριο, χωρίς σε καµία από τις περιπτώσεις η έρευνα να καταλήξει σε «νονούς».
Χωρίς ΦΠΑ και λογαριασμούς
Στην προσπάθεια αναζήτησης των ατόµων που έστησαν τις εταιρείες «φαντάσµατα», οι οποίες εµφανίζονταν στα παραστατικά ως παραλήπτες των διαλυτών, οι αστυνοµικοί έφτασαν µέχρι τα γραφεία διαφηµιστικής εταιρείας στα βόρεια προάστια. Η έρευνα γινόταν για µια µονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία φαινόταν να έχει διαχειρίστρια µια γυναίκα. Η εταιρεία είχε συσταθεί ηλεκτρονικά, δεν είχε ενεργούς τραπεζικούς λογαριασµούς και δεν είχε υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Μάλιστα, η δηλωµένη έδρα της δεν υπήρχε στην πραγµατικότητα. Οι αστυνοµικοί εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του προσώπου που δηµιούργησε από τον υπολογιστή του την ΙΚΕ.
Ετσι έφτασαν στα γραφεία ενεργής διαφηµιστικής εταιρείας. Εκεί βρέθηκε, µεταξύ άλλων, ένας φορητός υπολογιστής µε έγγραφα που σχετίζονται µε τη µονοπρόσωπη ΙΚΕ, µε δραστηριότητα παλέτες και χρώµατα, η οποία εµφανιζόταν ως παραλήπτης χηµικών διαλυτών. Ο 46χρονος διαφηµιστής, ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος βρίσκεται ανάµεσα στους κατηγορούµενους, εµφανίζεται να έχει µικρή συµµετοχή στη µετοχική σύνθεση δύο πρατηρίων υγρών καυσίµων, τα οποία, ωστόσο, δεν συµπεριλαµβάνονται σε αυτά που φέρονται να πουλούσαν νοθευµένη βενζίνη.
Ενα άλλο πρόσωπο που εµφανίζεται πίσω από εταιρεία «φάντασµα» είναι ένας 44χρονος Κύπριος, που φερόταν να διατηρεί επιχείρηση «χονδρικού εµπορίου προκατασκευασµένων δοµικών στοιχείων για οικοδοµικά έργα», µε έδρα τα νότια προάστια της Αθήνας. Σηµειώνεται ότι από τους 22 συλληφθέντες δεν προφυλακίστηκε κανείς, όπως συµβαίνει συχνά στις υποθέσεις λαθρεµπορίου καυσίµων, λόγω της δυσκολίας στη στοιχειοθέτηση των κακουργηµατικών αδικηµάτων. Το επόµενο διάστηµα, πάντως, δεν αποκλείεται να εµφανιστούν στις Αρχές οικειοθελώς κάποιοι εκ των κατηγορουµένων που δεν εντοπίστηκαν για να συλληφθούν.
Από το 2016 κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα «designer fuels»
Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαµβάνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, στο οποίο αποτυπώνεται ο συναγερµός των Αρχών για την «πίεση» που ασκείται στην αγορά καυσίµων από τα κυκλώµατα λαθρεµπόρων. Εκτιµάται ότι το δίκτυο που «ξηλώθηκε» δεν αποτελεί παρά ένα µικρό κοµµάτι του «παζλ», ενώ τα χαµένα έσοδα για το ∆ηµόσιο υπολογίζονται σε δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ κάθε χρόνο. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο παράνοµη εµπορία βιοµηχανικών διαλυτών, οι οποίοι χρησιµοποιούνται κυρίως ως υλικά νόθευσης καυσίµων (βενζινών και πετρελαίων). Με αυτόν τον τρόπο παράγονται νέα υγρά καύσιµα, που είναι µείγµατα των αρχικών µη νοθευµένων καυσίµων µε τους διαλύτες, που εισάγονται κυρίως από τη Βουλγαρία. Τα καύσιµα αυτά είναι γνωστά διεθνώς µε τον όρο ‘‘designer fuels’’. Τα προϊόντα αυτά, αλλά κυρίως τα µείγµατα που προέρχονται από την προσθήκη τους σε βενζίνη και πετρέλαιο, κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, µε αποτέλεσµα σηµαντικές απώλειες στα δηµόσια έσοδα που προκύπτουν από τον ΕΦΚ. Το φαινόµενο βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου από το 2016 και έχει ανακαλυφθεί από τις διωκτικές Αρχές κατόπιν κυρίως στοχευµένων δειγµατοληψιών» επισηµαίνεται στη δικογραφία.
Μέτρα προστασίας
Τα κυκλώµατα ξέρουν να προφυλάσσονται. Στήνουν τις αποθήκες τους σε χώρους που δεν είναι εύκολη η παρακολούθηση και χρησιµοποιούν αυτοκίνητα-προποµπούς, κατά τη διάρκεια της µεταφοράς των χηµικών διαλυτών. Ενδεικτική είναι η κατάθεση αστυνοµικού που επόπτευε αποθήκη: «Το φορτηγό εξήλθε µαζί µε αυτοκίνητο, χρώµατος ασηµί, ενώ κατά την κίνησή του στην ΕΟ Αθηνών-Λαµίας συνοδευόταν από το αυτοκίνητο… Εν συνεχεία, για να µην αποκαλυφθεί η δράση µας, αποµακρυνθήκαµε από το σηµείο. Κατά τη διάρκεια της παραµονής µας (σ.σ.: στην αποθήκη) διαπιστώθηκε η είσοδος δύο βυτιοφόρων στον χώρο και η έξοδός τους, πλην όµως δεν εξακριβώθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους, λόγω της απόστασής µας από το σηµείο».
«Οι κατηγορίες θα φτάσουν στο δικαστήριο ως πληµµελήµατα»
Ο δικηγόρος Μάνος Διαµαντάρας εκπροσωπεί τρεις από τους 21 συλληφθέντες, έναν µισθωτή αποθήκης, έναν οδηγό βυτίου και έναν εταίρο πρατηρίου υγρών καυσίµων. «Σεβόµενος τη µυστικότητα της προδικασίας και το τεκµήριο αθωότητας, µε την ιδιότητα του συνηγόρου υπεράσπισης τριών εκ των συλληφθέντων την 28η Νοεµβρίου 2019 από την Οικονοµική Αστυνοµία, δηλώνω ότι οι εντολείς µου ανέπτυξαν τους ισχυρισµούς τους, προσκόµισαν αποδεικτικά στοιχεία της αθωότητάς τους και αφέθηκαν ελεύθεροι. Κατά την επιστηµονική µου άποψη, οι κακουργηµατικής φύσης κατηγορίες θα φτάσουν στο ακροατήριο ως απλά πληµµελήµατα».
(του Αλέξανδρου Καλαφάτη, Έθνος)