Διεθνείς αναλυτές: Χρονιά κρίσης το 2020 για τον κλάδο της διύλισης
energypress.gr Η βιομηχανία διύλισης σε όλο τον κόσμο έχει σχεδιάσει προσεκτικά την αύξηση της συμβατής παραγωγής καυσίμων στο τέλος της χρονιάς και προετοιμάζεται για το νέο καθεστώς.
Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τα καύσιμα (ΙΜΟ) αναμένεται να προκαλέσουν «τρικυμία» στον κλάδο της διύλισης, κάτι που αναμένεται να γίνει αισθητό μέσα στο επόμενο τρίμηνο καθώς η σχετική οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2020.
Η βιομηχανία διύλισης σε όλο τον κόσμο έχει σχεδιάσει προσεκτικά την αύξηση της συμβατής παραγωγής καυσίμων στο τέλος της χρονιάς και προετοιμάζεται για το νέο καθεστώς και (την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης) που θα ισχύσει στην αγορά.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, από την 1η Ιανουαρίου 2020, τίθεται η υποχρέωση για περιορισμό του θείου που εμπεριέχεται στα καύσιμα των πλοίων στο 0.5%,, εκτός εάν τα εν λόγω πλοία έχουν εγκαταστήσει τα αποκαλούμενα συστήματα καθαρισμού (scrubbers) ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (HSFO).
Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέες προδιαγραφές καυσίμων αναμένεται να προκαλέσουν «φουρτούνες» κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας της ναυτιλιακής βιομηχανίας αρχής γενομένης από τους παραγωγούς πετρελαίου μέχρι τον κλάδο της διύλισης, της εμπορίας, της ναυτιλίας, τους τελικούς καταναλωτές και κάθε προϊόν που διακινείται μέσω θαλάσσης.
Ωστόσο, η προσφορά καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο θα μπορούσε να είναι οριακά επαρκής, ενώ η ζήτηση μπορεί να είναι υποτονική λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης της οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης και τουλάχιστον της μη συμμόρφωσης από την πλευρά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, την οποία οι αναλυτές του Wood Mackenzie εκτίμησαν περίπου στο 10% για το 2020.
Ο νέος κανονισμός θα οδηγήσει σε καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (τα λεγόμενα LSFO) και θα μετατοπίσει τη ζήτηση από τα καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (τα λεγόμεναHSFO), αλλά η αλλαγή φαίνεται λιγότερο δραματική τώρα από ό, τι πριν από αρκετούς μήνες.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία καταναλώνει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε καύσιμα HSFO, ενώ οι εταιρείες διύλισης σε όλο τον κόσμο αναμένεται να παράσχουν 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε καύσιμα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο σύμφωνα με την ανάλυση του Alan Gelder του WoodMac Head of Oils. Παράλληλα, θα εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση για το HSFO ενώ περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα της ζήτησης ναυτιλιακών καυσίμων θα είναι για marine gas oil (MGO), το οποίο είναι παρόμοιο με το ντίζελ, θεωρεί το WoodMac.
Το VLSFO είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, αλλά μερικοί συντηρητικοί πελάτες θα προτιμούσαν το MGO, σύμφωνα με τον Sharon Weintraub, Διευθύνοντα Σύμβουλο για την Προμήθεια και Εμπορία στην BP.
Η προσφορά VLSFO φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από ό, τι αναμενόταν αρχικά, δήλωσε στο Reuters ο Matt Stanley, από την StarFuels στο Ντουμπάι.
Με σχετικά επαρκή εφοδιασμό όσον αφορά στα συμμορφούμενα καύσιμα, τα διυλιστήρια ενδέχεται να μην γνωρίσουν τα περιθώρια ανάπτυξης που ανέμεναν νωρίτερα αυτό το έτος.
Ανεξάρτητα από το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσει η ναυτιλιακή βιομηχανία, η ζήτηση για καθένα από αυτά θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και της επιβράδυνσης της αύξησης του εμπορίου στη θάλασσα.
Η δυναμικότητα διύλισης έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η ζήτηση για καύσιμα είναι τώρα χαμηλότερη λόγω της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου. Επιπλέον, η προσφορά από την πλευρά των ΗΠΑ έχει αυξηθεί και οι ποιότητες αυτές έχουν ζήτηση ειδικά από τα διυλιστήρια που τα μετατρέπουν σε καύσιμα VLSFO. Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις «ενισχύουν τώρα την πιθανότητα ακόμη πιο ασθενούς έναρξης της εφαρμογής του κανονισμού», δήλωσε ο IEA.
(insider.gr)