ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Δοκιμάζει αντοχές η Άγκυρα τόσο της Κύπρου όσο και των Γαλλία-Ιταλία

Η τουρκική προκλητικότητα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας κορυφώνεται, με την Άγκυρα να επιδιώκει να δοκιμάσει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της Λευκωσίας. Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες, για τις οποίες υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα από τον «Φ», η τουρκική Κυβέρνηση έθεσε από χθες σε εφαρμογή το σχέδιό της, με το οποίο επιδιώκει τη δημιουργία περαιτέρω έντασης και άσκησης περαιτέρω πίεσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας εισβάλλοντας στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε αδειοδοτημένο τεμάχιό της.

Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν αποτελούν τεστ αντοχής μόνο της Κύπρου, αλλά είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει και τις αντιδράσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι δύο κολοσσοί Total και Eni, με τους οποίους υπήρξε συμφωνία αδειοδότησης προ λίγων ημερών, για πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων στο τεμάχιο 7. Ιδιαίτερα, η Άγκυρα θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές και τις διαθέσεις αντίδρασης της γαλλικής κυβέρνησης, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσφάτως συνάψει και συμφωνία συνεργασίας στα πλαίσια της Pesco. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η παρουσία της γαλλικής Total στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ ενισχύθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, αποκτώντας παρουσία και στα υπόλοιπα τεμάχια στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ENI. Μία ενέργεια, η οποία έγινε ακριβώς για να οχυρώσει το ερευνητικό της πρόγραμμα και να αποτρέψει ενέργειες όπως στην περίπτωση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ τον Φεβρουάριο του 2018, όταν εμποδίστηκε από τα τουρκικά πλοία κατά τη διάρκεια ερευνών του στο τεμάχιο 3.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας Κύπρος και Γαλλία είχαν επαφή για την πορεία του «Γιαβούζ» και τις τουρκικές προθέσεις. Παράλληλα, από πλευράς Κυβέρνησης γίνονταν διάφορες παραστάσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να σταλούν ισχυρά μηνύματα προς την Άγκυρα για τις προθέσεις της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει την τουρκική navtex και για το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που έχει φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το ΚΥΠΕ, σημείωσε χθες ότι η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, ενώ ο τελικός προορισμός του πλοίου-γεωτρύπανου παραμένει ασαφής. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε γνώση του τι γίνεται. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

Το «Γιαβούζ» ξεκίνησε χθες την πορεία του ανοικτά της Πάφου και αφού κατευθύνθηκε αρχικά προς το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Φατίχ», στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ όπου έφτασε αργά το απόγευμα. Προηγουμένως, το «Γιαβούζ» παρέμεινε στα ανοιχτά της Καρπασίας από τις 8 Ιουλίου, σε περιοχή εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι και την αναχώρησή του στις 17 Σεπτεμβρίου για το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας. Πιο ανατολικά του «Γιαβούζ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, διακρίνεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».

Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που τουρκικό γεωτρύπανο μπαίνει και απειλεί με γεώτρηση αδειοδοτημένο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι στόχος της Άγκυρας είναι την Κυριακή να «τρυπήσει» στον στόχο του τεμαχίου 7.

Drones από Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το ΡΙΚ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει στην αγορά τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) από το Ισραήλ με στόχο την επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και την παρακολούθηση των τουρκικών ενεργειών. Η αγορά των τεσσάρων αεροσκαφών έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία και εκτιμάται ότι η χρήση τους θα είναι καθοριστική. Πέραν από θέμα επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες έρευνας και διάσωσης σε στεριά και θάλασσα.

Προκαλεί ο Ντονμέζ

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση, διαμήνυσε αργά χθες το απόγευμα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του. Συγκεκριμένα, στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός έγραψε πως «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε». Ο Τούρκος υπουργός δημοσιεύει και φωτογραφίες του Γιαβούζ να συνοδεύεται από δύο πολεμικά του τουρκικού στρατού.

Σημειώνεται ότι τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, (στις 19 Σεπτεμβρίου) με την οποία η Άγκυρα αντιδρούσε στην υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με της εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της, κυκλοφόρησε προχθές ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε με επιστολή του στις 21 Σεπτεμβρίου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

(του Φρίξου Δαλίτη, Φιλελεύθερος Κύπρου)