Π. Χαλάτση: Τα ΕΛΠΕ εν όψει της ιδιωτικοποίησης και των ερευνών για υδρογονάνθρακες
03 10 2019 | 08:00 energypress.gr
Στο επίκεντρο μιας πολιτικής κόντρας και ενός «ψευδοδιλήμματος», το οποίο έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαϊκού κλάδου (ExxonMobil, Total, Repsol) και ετοιμάζονται να διευρύνουν τη δράση τους στον τομέα της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων.
Η ψηφοφορία για την κύρωση των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης στο Ιόνιο και την Κρήτη έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και τότε αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι έρευνες ενώ η νέα φάση στην οποία θα εισέλθουν οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις θα «δώσει σήμα» στις ξένες επιχειρήσεις ότι το περιβάλλον είναι φιλικό για επενδύσεις.
Οι προηγούμενες συμβάσεις για υδρογονάνθρακες είχαν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής αλλά αυτή την φορά η διαδικασία κατέστη πιο σύνθετη καθώς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία. Ομοίως, οι προηγούμενες συμβάσεις είχαν εγκριθεί χωρίς «αμφιβολίες» καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών είχε κρίνει ότι επρόκειτο για το γενικότερο συμφέρον της χώρας. Αυτή τη φορά όμως, καθώς οι συσχετισμοί στα έδρανα της Βουλής έχουν αλλάξει, ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ «δαιμονοποίησε» τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάποτε «αγαπούσε». Το βασικό επιχείρημα που ακούστηκε και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή αλλά και εχθές στη Βουλή από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα συμβεί με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και αν θα υπάρχει ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα (ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ) υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει και τότε ξεκαθαριστεί ο τρόπος πώλησης των μεριδίων (ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον προσέκρουσε και στην αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των μετοχών ο οποίος επίσης διεξήχθη επί ΣΥΡΙΖΑ).
Παράλληλα, ήδη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε μια πρώτη απάντηση για το θέμα πριν από λίγες ημέρες σημειώνοντας ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Θεσμούς για να διασφαλίσει το συμφέρον του δημοσίου ενώ διευκρίνισε ότι «η μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης του μισθωτή, προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες». Ομοίως, την Τρίτη, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, άσκησε έντονη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι: «εμείς δεν έχουμε πρόθεση το δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ, αλλά ακόμη και να είχαμε, θέλω να σταθώ στα εξής: Θέλω να σταθώ στο ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις συμμετέχουν στο 20%. Διαχειριστής, σε αυτές τις συμβάσεις, τα ΕΛΠΕ είναι μόνο σε μία. Και επίσης θέλω να σταθώ στο ότι εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνείς συμβάσεις, σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, μια και είναι διεθνής διαγωνισμός, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα και να ξέρουμε ότι ο νικητής του διαγωνισμού θα είναι τα ΕΛΠΕ ή η όποια εταιρεία».
Κανονικά εξελίσσουν το χαρτοφυλάκιό τους τα ΕΛΠΕ
Παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μελλοντική μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ, ο όμιλος (ο οποίος είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος) προχωρά κανονικά τους σχεδιασμούς του στον κλάδο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Γενικός Δ/ντης Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στο πρώτο ετήσιο Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit στην Αθήνα σημείωσε ότι «καταγράφουμε την αγορά και εξελίσσουμε το χαρτοφυλάκιό μας» ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση από συνολικά 130 χώρες όσον αφορά στο νομικό και δημοσιονομικό καθεστώς. Αναφερόμενος στις «πολλά υποσχόμενες» περιοχές για τους υδρογονάνθρακες επεσήμανε ότι αυτές εντοπίζονται μεταξύ άλλων βόρεια του ρήγματος της Ανατολίας, στο τόξο που αποτελεί συνέχεια των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Αλβανία και σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου (όπως δυτικά της Κρήτης ή στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου κλπ).
(insider.gr)