20 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Εντός του Οκτωβρίου το ν/σ για τη ΔΕΠΑ – Τι συζητήθηκε με θεσμούς για ΕΛΠΕ, ΝΟΜΕ και αγορά ηλεκτρισμού

Χρήστος Στεφάνου

Η τακτική της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους θεσμούς για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση των ενεργειακών εκκρεμοτήτων είναι σαφής: σε στρατηγικά θέματα πολιτικής όπως πχ η απανθρακοποίηση και η δέσμευση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, αλλά και απελευθέρωσης των αγορών, η ελληνική πλευρά βγήκε μπροστά. Αυτό έγινε φανερό για παράδειγμα με την τολμηρή δέσμευση δια στόματος Κ. Μητσοτάκη, ότι αποσύρεται ο λιγνίτης από το ενεργεικό μείγμα μέχρι το 2028. Αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση έδειξε να βγαίνει μπροστά δηλώνοντας την πρόθεσή της να διαθέσει πλειοψηφικά πακέτα στα δίκτυα διανομής αερίου και ηλεκτρισμού (ΔΕΠΑ Δικτύων και ΔΕΔΔΗΕ).

Αποτέλεσμα; Ακόμη και σε θέματα που ενδεχομένως να υπήρχαν κάποιες σκιές, πχ στο θέμα της κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, το κλίμα να είναι πιο δεκτικό απ᾽ότι αρχικά υπολογιζόταν. Έτσι ειδικά για το θέμα της κατάργησης των δημοπρασιών, η ελληνική απόφαση έγινε αποδεκτή, με τη δέσμευση να τεκμηριωθεί η μεταβατική λύση μέσω επίσπευσης κάποιων διαδικασιών του target model (forward συμβόλαια). Η σχετική τροπολογία για την κατάργηση των ΝΟΜΕ, εκτός απροόπτου θα ενσωματωθεί στο ν/σ του υπουργείου ανάπτυξης, την επόμενη εβδομάδα.

Στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει εντός του Οκτωβρίου τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να προχωρήσει η πώληση πλειοψηφικών πακέτων τόσο για τη ΔΕΠΑ εμπορίας όσο και για τα δίκτυα διανομής αερίου.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η ελληνική πλευρά όποια λύση θεωρεί προσφορότερη, αφού προηγουμένως αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της πλευράς της Paneuropean.

Τέλος θετική ήταν ανταπόκριση στην πρόθεση για πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, ως μέτρο που θα ενισχύσει τη ΔΕΗ και μπορεί να ενταχθεί στο πακέτο των λύσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού.