Στο επόμενο 2μηνο θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ – Ξεκινά το market test, η ζήτηση στο βιβλίο προσφορών θα κρίνει το πακέτο που θα διατεθεί
Σύντομες διαδικασίες προβλέπει ο σχεδιασμός για την πώληση ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, μέσω του Χρηματιστηρίου, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο Νοέμβριο.
Το δίδυμο των συμβούλων, Εθνική- Goldman Sachs, έχει ήδη ξεκινήσει το σχετικό market test για τον εντοπισμό ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στην διαδικασία, που θα γίνει με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών (book building).
Η ζήτηση που θα εμφανισθεί όταν ξεκινήσει η διαδικασία, θα κρίνει και το ποσοστό που θα πουληθεί, με το Δημόσιο πάντως να μην φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένο να απεμπολήσει και το 35% της συμμετοχής του στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Το γρήγορο της διαδικασίας, δηλαδή την ολοκλήρωσή της το πολύ εντός διμήνου, επιβάλλει το γεγονός ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν ανοίξει την όρεξη για υποτιμητική κερδοσκοπία με την μετοχή της εταιρείας. Από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες, η μετοχή είχε χάσει το 6,4% της αξίας, καταγράφοντας υποχώρηση από τα 9,11 ευρώ στα 8,52 ευρώ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει διάψευση των όσων έχουν δει τελευταίως το φως της δημοσιότητας, εφόσον φυσικά προηγηθεί παρέμβαση της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Την διαδικασία τρέχουν οι ίδιοι σύμβουλοι, που συμμετείχαν και στο πρώτο άγονο εγχείρημα του περασμένου Απριλίου, εκείνου της από κοινού πώλησης μεριδίων, τόσο του Δημοσίου, όσο και της Paneuropean (όμιλος Λάτση), αθροιστικού ύψους 50,1%, το οποίο και είχε στεφθεί από αποτυχία.
Τα τρία βήματα που θα ακολουθήσουν οι σύμβουλοι είναι τα εξής :
Διενέργεια market test σε διεθνές επίπεδο για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον και από ποιους προέρχεται.
Σχεδιασμός της διαδικασίας του bοokbuilding. Καθορισμός της τιμής.
Ανοιγμα του βιβλίου προσφορών, οπότε και αναλόγως της ζήτησης, θα κριθεί και το ύψος του ποσοστού που θα διαθέσει το Δημόσιο.
Το ποσό πάντως που προσδοκά το τελευταίο μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι αμελητέο. Χθες η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκε στα 2,6 δισ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αν πουληθεί για παράδειγμα το 20%, τότε αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ ευρώ, ακόμη και με συνυπολογισμό του σχετικού discount.
Σημειωτέον ότι ο όμιλος Λάτση κατέχει το 45,47% στα ΕΛΠΕ, και το Δημόσιο το 35%, και στον πρώτο διαγωνισμό είχαν πουλήσει από κοινού το 50,1%. Ειδικότερα, με την συμφωνία πώλησης, η Paneuropean είχε αποφασίσει να διαθέσει το 30,47% των ΕΛΠΕ (από 45,47%) και το Δημόσιο το 20,5% (από 35,5%), γεγονός που σημαίνει ότι αμφότερες οι πλευρές θα απέμεναν στην εταιρεία με ποσοστά 15%.
Το γεγονός ωστόσο ότι άλλαξε η στρατηγική, και πλέον η Paneuropean δεν προτίθεται να πουλήσει μαζί το Δημόσιο και δικό της ποσοστό, αναπροσαρμόζει και την υπόθεση με την εταιρεία holding στους υδρογονάνθρακες.
Ενόψει του πρώτου διαγωνισμού, η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Ενέργειας υπό τον Γ.Σταθάκη, είχε επιμείνει και πετύχει, να ελέγχει το Δημόσιο το 51% στην εταιρεία holding που είχε συσταθεί, γνωστή ως “Exploration Holding Company”, και στην οποία είχαν μεταβιβαστεί όλες οι παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του ομίλου.
Στην αρχική ωστόσο συμφωνία μετόχων του Απριλίου 2018, μεταξύ Paneuropean και Δημοσίου, προβλέπονταν ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα διατηρούσε τον έλεγχο του 25% επί των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε όλες τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί, τα οποία και επρόκειτο να μεταβιβαστούν στην holding.
Τελικά, η τότε κυβέρνηση επέμεινε να αλλάξει η συμφωνία, και το Δημόσιο να αποκτήσει το 51%. Ένα επομένως θέμα που κάποιοι θεωρούν ότι έχει τεθεί εκ νέου, είναι κατά πόσο το μοντέλο αυτό της holding θα αλλάξει.