Σε κατάσταση stand by βρίσκεται το ΤΑΙΠΕΔ για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ποια σενάρια είναι στο τραπέζι
Την στρατηγική της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων αναμένει η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να επανασχεδιάσει από την αρχή, όπως όλα δείχνουν, τους διαγωνισμούς για τα ΕΛΠΕ και την ΔΕΠΑ.
Μπορεί ο Κ.Χατζηδάκης κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας να έκανε ειδική μνεία στις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τις ως προτεραιότητες στην ατζέντα του, τα πάντα ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν, καθώς το βάρος έχει δοθεί στη ΔΕΗ, και στην εξεύρεση του αντικατάστατη του κ. Παναγιωτάκη.
Ταυτόχρονα, εκρεμμεί ακόμη η συνάντηση της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ με τον υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταικούρα, όπου και θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, σχετικά με την διαφορετική στρατηγική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε κρίσιμες παραχωρήσεις ή πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα παραπάνω.
Κάπως έτσι, βαθύ σκοτάδι συνεχίζει να καλύπτει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης των ΕΛΠΕ, μετά το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού.
Ανθρωποι με γνώση των διεργασιών, χαρακτηρίζουν πολύ δύσκολη την επανάληψη ενός διαγωνισμού με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε ο προηγούμενος, ο οποίος και κατέληξε άγονος, δηλαδή την ταυτόχρονη πώληση ποσοστών από το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση. Είναι άγνωστο, και κατά κάποιους αμφίβολο, κατά πόσο η Paneuropean, θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια πώλησης.
Στον αντίποδα βέβαια, το ερώτημα είναι ποιος επενδυτής θα δεχόταν ποτέ να αγοράσει το ποσοστό του Δημοσίου (35,5%), όταν την πλειοψηφία των μετοχών (45,5%), και άρα τον έλεγχο της εταιρείας, θα συνεχίσει να κατέχει η Paneuropean. Επομένως, σε αυτή πάντα την περίπτωση, είτε το ποσοστό του Δημοσίου θα πρέπει να πουληθεί σε επενδυτές που θα τα βρουν με τον όμιλο Λάτση, είτε να γίνει μετοχοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει λογικά κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο να ξεκινήσει εκ νέου επαφές και διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως και με την πλευρά Λάτση για τον επανασχεδιασμό της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια μετά το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού.
Αποτελέσματα εξαμήνου, κύρωση των συμβάσεων για Κρήτη Προς το παρόν η διοίκηση των ΕΛΠΕ εστιάζει στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, που πρόκειται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου – και για τα οποία σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, θα υπάρχει μια πρώτη, σαφή εικόνα- όπως επίσης και στην επικείμενη κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων για την παραχώρηση στην κοινοπραξία με την Exxon Mobil και την Total, των θαλασσίων οικοπέδων στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κύρωσή τους θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στις θαλάσσιες περιοχές “Δυτικά Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά Κρήτης”. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, αλλά η παραχώρηση τους υπεγράφη 1,5 χρόνο μετά, έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις, και πιέσεις από τις δύο ξένες εταιρείες.
Ησυχία επικρατεί και στο άλλο μεγάλο ενεργειακό μέτωπο, εκείνο της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με όσα έλεγαν προεκλογικά πηγές της ΝΔ, η ΔΕΠΑ θα πρέπει να πουληθεί ως ενιαία επιχείρηση, και όχι σε κομμάτια, δηλαδή ξεχωριστά το σκέλος της εμπορίας, και ξεχωριστά εκείνο των υποδομών.
Η οπτική αυτή στηρίζονταν στην λογική ότι πρέπει να υπάρξουν καθαρές λύσεις, όχι όπως στον ΑΔΜΗΕ, αλλά όπως συνέβη με τον ΔΕΣΦΑ, και για αυτό και προκρίνονταν το αρχικό μοντέλο της πώλησης του 65% όλης της εταιρείας.
Τα παραπάνω ωστόσο δεν αποτελούν παρά μια αρχική προσέγγιση, οι βασικές δηλαδή κατευθύνσεις, που όταν θα έρθει η ώρα της υλοποίησης μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν, λαμβάνοντας υπόψιν της όλες τις παραμέτρους, με πρώτη και καλύτερη το τι θα πράξουν τα ΕΛΠΕ, τα οποία ελέγχουν το 35% της εταιρείας.
Τα τελευταία δεν είχαν κρύψει το ενδιαφέρον τους για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, είτε μόνα τους, είτε από κοινού με τον στρατηγικό τους εταίρο, την ιταλική Edison. Πιθανώς όμως η στάση του βασικού τους μετόχου, δηλαδή της Paneuropean, να διαφοροποιηθεί, όταν το χαρτί της ιδιωτικοποίησης θα γραφτεί ξανά από την αρχή.