20 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΕΛΠΕ: Αρχές Μαρτίου η κατάθεση προσφορών – Οικονομικός και τεχνικός έλεγχος ξεκινά από Carlyle και Sonatrach

Θοδωρής Παναγούλης energypress.gr

Και νέα επεισόδια στο σήριαλ της πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες του energypress, η προθεσμία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών δεν πρόκειται να είναι η 31η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να μεταθέτει την ημερομηνία για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Οι λόγοι της νέας σιωπηρής παράτασης του διαγωνισμού έχουν να κάνουν με την είσοδο των νέων εταιριών στο πλευρό των διεκδικητών, των Carlyle και Sonatrach. Οι αντίστοιχοι κύριοι υποψήφιοι επενδυτές που έκαναν ζευγάρια με τις προαναφερόμενες εταιρίες, είναι οι Glencore (ελβετικών συμφερόντων) και η Vitol (Ολλανδία).

Έτσι, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αφού οι εταίροι τα βρήκαν μεταξύ τους τώρα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να αξιολογήσει και να εγκρίνει ή να απορρίψει τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα. Πληροφορίες θέλουν να δίνεται το πράσινο φως, από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει προσεχώς, ίσως και μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο, οι νεοεισερχόμενοι «μνηστήρες» πριν συμφωνήσουν με τα ταίρια… τους στο περιεχόμενο των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβάλλουν θα πρέπει να προχωρήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στο σκανάρισμα… των ΕΛ.ΠΕ. Έτσι, θα ξεκινήσουν οικονομοτεχνικό έλεγχο, θα αξιολογήσουν την εταιρία και παράλληλα ενδεχομένως να προχωρήσουν από κοινού με τους επικεφαλής των κοινοπραξιών τους και σε διαπραγμάτευση όρων των συμβατικών κειμένων που συνοδεύουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Συνεπώς απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο, κατά τις πληροφορίες, είναι αυτό μέχρι και τον Φεβρουάριο. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πριν τα Χριστούγεννα κύκλοι της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έδειχναν ως ανώτερο χρονικό όριο για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών το πρώτο τρίμηνο του 2019. Άφηναν δε, ανοικτό και το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης της τελικής φάσης του διαγωνισμού και στις 31 Ιανουαρίου.

Πάντως, ο διαγωνισμός πώλησης των Ελληνικών Πετρελαίων δεν είναι η πρώτη φορά που πάει πίσω, συναντά εμπόδια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν εκείνο της διχογνωμίας ανάμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΤΑΙΠΕΔ για το αν χρειάζεται ο νέος επενδυτής να προχωρήσει και σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους των ΕΛ.ΠΕ. Ώσπου τελικά η αρμόδια αρχή για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο αποφάσισε πως δεν χρειάζεται, αρκεί δηλαδή μόνο η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και το κλείσιμο της συναλλαγής με τη διαγωνιστική διαδικασία του Ταμείου.

Ένα επίσης εμπόδιο που τρέναρε το χρόνο της αποκρατικοποίησης ήταν η αιφνίδια αλλαγή στάσης του υπουργείο ΠΕΝ το οποίο άνοιξε θέμα αύξησης του μεριδίου του στη θυγατρική εταιρία των ΕΛ.ΠΕ, όπου έχουν υπαχθεί οι παραχωρήσεις της εταιρίας για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Κάτι το οποίο κι αυτό ολοκληρώθηκε λίγο πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς.

Η είσοδος των νέων εταιριών στο πλευρό των δύο κύριων υποψήφιων επενδυτών πάει πιο πέρα τελικά τον διαγωνισμό, ο οποίος εκτός νέου απροόπτου αναμένεται να κλείσει στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.