17 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τέλη Ιανουαρίου ο διαγωνισμός των ΕΛΠΕ – Παραμένει η εκκρεμότητα για το έλεγχο της εταιρείας των υδρογονανθράκων

Χρήστος Στεφάνου

Ανοιχτό παραμένει έως και σήμερα το θέμα της μετοχικής διάρθρωσης της εταιρείας holding για τους υδρογονάνθρακες στην οποία θα εισφερθούν τα δικαιώματα που έχουν σήμερα τα ΕΛΠΕ στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Το θέμα ως γνωστόν έχει προκύψει μετά την πρόθεση του Δημοσίου να αποκτήσει τελικώς πλειοψηφικό πακέτο ή ακόμη και το 100% των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής ΥΑ, μετά την αποκρατικοποίηση, αντί για μερίδιο 36,25% που προβλεπόταν αρχικά στο MoU που είχαν υπογράψει Ελληνικό Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean.

Εδώ το βασικό ερώτημα που θέτουν πηγές που είναι σε γνώση των τεκταινόμενων είναι κατά πόσο θα δεχθούν οι δύο συμμετέχοντες στο διαγωνισμό (Glencore, Vitol) να συμμετάσχουν στη holding με μικρό ποσοστό και με περιορισμένο λόγο στο μάνατζμεντ, που όμως θα συνεπάγεται την εισφορά σημαντικών κεφαλαίων με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στην έρευνα είναι εντάσεως κεφαλαίου. Ποιος θα βάλει τα χρήματα που απαιτούνται στην holding στη φάση των ερευνών; Το Δημόσιο που θα ελέγχει το μάνατζμεντ ή ο επενδυτής που δε θα αποφασιστικό ρόλο στη διοίκηση; Έχει τα απαραίτητα κεφάλαια και τη διάθεση να τα ρισκάρει σε έρευνες υψηλού ρίσκου; Αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί σημειώνουν αρμόδιες πηγές, που αποδίδουν ακριβώς σε αυτήν την εκκρεμότητα την αναβολή στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Το πλάνο

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, για το οποίο φέρονται να έχουν ενστάσεις οι επενδυτές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα δημιουργηθεί μια εταιρεία συμμετοχών στην οποία θα μετέχει με μερίδιο 51% το Δημόσιο και 49% τα ΕΛΠΕ, και στην οποία θα εισφερθούν οι 5 θυγατρικές με τις οποίες ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων σήμερα συμμετέχει σε έρευνες και συγκεκριμένα:

  • Η εταιρεία ΕΛΠΕ Αρτα-Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%).
  • Η εταιρεία ΕΛΠΕ Κυπαρισσιακός (ΕΛΠΕ 100%).
  • Η εταιρεία του Πατραικού (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%).
  • Η εταιρεία του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%).
  • Η εταιρεία της Κρήτης (Total 40% διαχειριστής- ExxonMobil 40% και ΕΛΠΕ 20%)

Σε αυτό το σχήμα ερωτηματικό είναι και η στάση που θα τηρήσει η πλευρά Λάτση, η οποία πάντως σύμφωνα με πηγές δε φέρεται να έχει σε πρώτη φάση αντίρρηση. Εντούτοις, το βασικό ζητούμενο, συνεχίζει να παραμένει για την Paneuropean, η επίτευξη ενός εύλογου τιμήματος στο διαγωνισμό, επισημαίνουν πηγές.

ΣυνεργασίεςΣημειώνεται τέλος ότι ενόψει της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες και για την πιθανότητα να υπάρξουν συνεργασίες των 2 μνηστήρων (Glencore, Vitol) με άλλες εταιρείες που δεν είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Η σχετική δυνατότητα προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές καταγράφεται κινητικότητα σε αυτήν την κατεύθυνση έστω και εάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή πληροφόρηση για το εάν τελικώς οι όποιες συζητήσεις γίνονται έχουν ελπίδα να ευοδοθούν.