18 Νοεμβρίου 2024
Πρόσφατα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Μια ακτινογραφία της διεθνούς αγοράς πετρελαίου – Η σταθερότητα το ζητούμενο, ο τρόπος το ερωτηματικό

energypress.gr

Συστάσεις «υπεύθυνης συμπεριφοράς» απευθύνει προς τον ΟΠΕΚ και τους μεγάλους παίκτες της πετρελαϊκής αγοράς ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας ενώπιον των Υπουργών Ενέργειας χωρών μελών του ΟΠΕΚ και χωρών παραγωγών πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ. «Υπεύθυνη συμπεριφορά» που σκοπό θα έχει την εξασφάλιση της ομαλότητας στην αγορά πετρελαίου και την αποφυγή μιας ενδεχόμενης επιστροφής σε υψηλές τιμές, πράγμα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» όπως αποκάλεσε, χαρακτηριστικά, κάτι τέτοιο ο διευθυντής του IEA.

Η επικίνδυνη ζώνη, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι τα 86 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είχε καταγραφεί στις αρχές Οκτωβρίου και έκτοτε ακολουθείται μια πτωτική τάση των τιμών μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με ένα πτωτικό σερί 12 ημερών μετά τις πιέσεις Τραμπ στον ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε μείωση της προσφοράς, την ώρα που ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών προειδοποιεί για πλεονάζουσα προσφορά το 2019.

“Η αγορά φαίνεται όλο και περισσότερο ανήσυχη για την προοπτική πλεονάζουσας προσφοράς”, σχολίασε ο Norbert Ruecker της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, ενώ πρόσθεσε “Τα hedge funds και οι άλλοι κερδοσκόποι άλλαξαν απότομα τις θέσεις τους από long σε short”.

Να θυμίσουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά εχθές στις ασιατικές αγορές, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τον ΟΠΕΚ για να μην μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 59,14 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 79 σεντς ή 1,3%. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν κατά 73 σεντς ή 1% στα 69,39 δολάρια το βαρέλι

Μετά την έλλειψη πετρελαίου έρχεται η υπερπροσφορά…

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΟΠΕΚ προέβη σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2019, προειδοποιώντας παράλληλα για πλεονάζουσα προσφορά τον επόμενο χρόνο. Εδώ, επίσης, να προσθέσουμε πως και οι αντίστοιχες προβλέψεις του IEA για την ζήτηση πετρελαίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για τα έτη 2018 και 2019,  σε 1.3 και 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα (μείωση 110.000 βαρέλια ημερησίως και για τα δύο έτη).

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, ήτοι κατά 70.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (1,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

Παράλληλα, η παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις εντείνοντας τις ανησυχίες για μια νέα περίοδο υπερπροσφοράς.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες, με οδηγό τις ΗΠΑ, θα είναι κατά 120.000 βαρέλια ημερησίως μεγαλύτερη των εκτιμήσεων το 2019 στα 2,2 εκατ.  βαρέλια την ημέρα. Η συνολική μέση παραγωγή πετρελαίου το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 62,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια περιορισμού της παραγωγής επανέρχονται στο τραπέζι μετά τον Ιανουάριο του 2017 όταν και ΟΠΕΚ και Ρωσία έθεσαν όρια στην παραγωγή πετρελαίου για να συγκρατήσουν τις τιμές. Στην συμφωνία του Ιουνίου του 2018, η συμμαχία αποφάσισε την αύξηση της παραγωγής ενόψει της απόσυρσης του ιρανικού αργού από την αγορά ελέω των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή στις 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το CNBC, σε μια τελευταία εξέλιξη, την Δευτέρα, ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al Falih είπε ότι οι χώρες παραγωγοί ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Οι Ρώσοι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο

Ο Ρωσικός κολοσσός  πετρελαίου Gazprom Neft εμφανίζεται έτοιμος να ακολουθήσει τις επιταγές της αγοράς πετρελαίου όποιες κι αν είναι αυτές, όπως διαβεβαίωσε ο πρώτος αναπληρωτής CEO της εταιρείας Vadim Yakovlev. Με άλλα λόγια η ρωσική εταιρεία έχει δυνατότητα τόσο να αυξήσει όσο και να μειώσει την παραγωγή της σε αργό πετρέλαιο αν αυτό χρειαστεί για την ισορροπία της αγοράς.

«Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση και έχουμε κοινοποιήσει τα σχέδια μας για ενίσχυση της παραγωγής. Τώρα, η απόφαση που έχει γνωστοποιηθεί σε ολόκληρη την βιομηχανική κοινότητα είναι ότι είμαστε σ ε θέση να κινηθούμε και προς τις δύο κατευθύνσεις», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

ΟΠΕΚ: Φτωχός συγγενής ή όργανο αποφάσεων;

Ένα ακόμη ζήτημα που αξίζει προσοχής και με βαρύνουσα σημασία στην εξέλιξη των πραγμάτων το επόμενο διάστημα είναι η αξιοπιστία του ΟΠΕΚ ή διαφορετικά ο ρόλος του ΟΠΕΚ στην διεθνή αγορά πετρελαίου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τίθεται εν αμφιβόλω, ζήτημα που τροφοδοτείται περαιτέρω από τις «τρελές» – επικίνδυνες διακυμάνσεις της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Μαλαισίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και μάλιστα σε μια περίοδο όπου σε λιγότερο από ένα μήνα αναμένεται να λάβει χώρα η διάσκεψη των μελών ΟΠΕΚ+ στην Βιέννη της Αυστρίας, με κρίσιμα ζητήματα να βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης. «Ο ΟΠΕΚ δεν είναι αποτελεσματικός. Βρίσκονται συνέχεια στα μαχαίρια μεταξύ τους και έτσι δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CNBC την Δευτέρα, ο Mahathir Mohamed, σε ερώτηση που του έγινε για το αν ο οργανισμός πρέπει να λάβει επιπλέον πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση των τιμών πετρελαίου.

Συζητήσεις σε ρευστό σκηνικό

Οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και συνολικότερα η δυναμική των εξελίξεων στην διεθνή αγορά του μαύρου χρυσού πρέπει να ιδωθούν υπό το φόντο που δημιουργούν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η αύξηση των επιτοκίων και η αδυναμία των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές, ζητήματα που προμηνύουν εκ νέου επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση της ζήτησης πετρελαίου.