Στο συρτάρι τεχνολογία κατά του λαθρεμπορίου στα καύσιμα
energypress.gr
Διάστημα μόλις τριών μηνών και κόστος κάποιων χιλιοστών ανά λίτρο καυσίμου προϋποθέτει η εγκατάσταση συστήματος ιχνηθέτησης για τον εντοπισμό νοθευμένων καυσίμων και προϊόντων λαθρεμπορίου, ώστε να σταματήσει η διαρροή 300-600 εκατ. ευρώ ετησίως των δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στα καύσιμα. Η τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2012 μαζί με μια σειρά άλλα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και παραμένει μέχρι σήμερα κενό γράμμα. Η Σερβία ξεκίνησε τις συζητήσεις το ίδιο διάστημα, εγκατέστησε το σύστημα και στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει αποφέρει αύξηση των εσόδων από φόρους καυσίμων κατά 150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 80 εκατ. ευρώ, αλλά και σημαντική μείωση στις εισαγωγές φθηνού μαζούτ που προφανώς χρησιμοποιούνταν για προσμείξεις και λαθρεμπόριο. Επιπλέον, η ζήτηση στην αγορά καυσίμων της Σερβίας αυξήθηκε κατά 11%.
Τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν χθες κατά την παρουσίαση του συστήματος μοριακού ιχνηθέτη της βρετανικής εταιρείας Αuthentix στη βρετανική πρεσβεία, παρουσία εκπροσώπων του κλάδου καυσίμων, του κ. Πέτρου Αλληλούμη στελέχους του Γραφείου του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Είναι η δεύτερη φορά που η Αuthentix παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο ελληνικό Δημόσιο. Η πρώτη ήταν το 2012 και, όπως ειπώθηκε χθες, η συνεργασία δεν προχώρησε γιατί η ελληνική πλευρά αιτήθηκε τη γνωστοποίηση της χημικής σύνθεσης του ιχνηθέτη, κάτι που αποτελεί εμπορικό απόρρητο για την εταιρεία. Το σύστημα της Αuthentix εφαρμόζεται από αρκετές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο σε συνεργασία με 12 κυβερνήσεις. Οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με φορητό εξοπλισμό στον δρόμο ή σε πρατήριο και το αποτέλεσμα βγαίνει επιτόπου σε 20 δευτερόλεπτα. Αν είναι αρνητικό, δηλαδή αν προκύπτει νοθεία, τότε το δείγμα μεταφέρεται σε χημικά εργαστήρια, κρατικά ή ιδιωτικά, τα οποία με τον κατάλληλο εξοπλισμό επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα. Η ιχνηθέτηση συνίσταται στην προσθήκη στα καύσιμα μιας ουσίας, του ιχνηθέτη, η ύπαρξη της οποίας –σε συγκεκριμένη αναλογία που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία– αποτελεί την ένδειξη περί της καθαρότητας του καυσίμου. Οπως τόνισε κατά την παρουσίαση ο κ. Γ. Μιχαλόπουλος, managing director του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αuthentix στην Ευρώπη, τα οφέλη από την εγκατάσταση του συστήματος δεν περιορίζονται μόνο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορούν να δημιουργηθούν 500-1.000 θέσεις εργασίας σε κλάδους τεχνικά εξειδικευμένους με υψηλή κατάρτιση και σημείωσε ότι η απόσβεση του κόστους γίνεται πολύ γρήγορα. Εφερε μάλιστα το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου η απόδοση της επένδυσης ξεπέρασε το 750%.
Τη στήριξη της κυβέρνησης σε πρωτοβουλίες της αγοράς για πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα εξέφρασε, κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του πρωθυπουργού Πέτρος Αλληλούμης. Σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την εξυγίανση της αγοράς και πρόσθεσε ότι η ιχνηθέτηση είναι άρτια λύση για το θέμα. Από την πλευρά της αγοράς μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ρομπέρτο Καραχανάς. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην υψηλή φορολογία, η οποία –όπως είπε– αντιστοιχεί σήμερα στο σήμερα στο 70%-75% της τελικής τιμής και αποτελεί σημαντικό κίνητρο για λαθρεμπόριο.
Στη σύντομη παρέμβασή της, η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ σημείωσε ότι η εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.
(Καθημερινή)